[]

yapay zeka hile yapar mı?

ipod touch ile karşılıklı tavla oynuyoruz.
bazen öyle zarlar atıyor ki çıldırmamak elde değil. tam işe yarayacak nokta zarlar.
ben bunu merak ediyorum.
oyunu kodlayan kişi şu durum oluşursa şu zarı at mı diyor kodlarken?
yoksa alet kendisi şu zara ihtiyacım var deyip onu mu atıyor? (bir nevi zar tutuyor)

not: random olarak zar atmadığı varsayılmıştır.

 
oyunu kodlayan kişi şu durum oluşursa şu zarı at diyor kodlarken.

zaten alet kendisi şu zara ihtiyacım var deyip onu atacak kapasiteye gelmişse birkaç sene içinde sizden başlayarak insan ırkının kökünü kurutur.

tüm ekşiduyuru ahalisi size sesleniyorum. eğer elektronik cihazlarınızdan birinin kendi başına buyruk davrandığını düşünüyorsanız pilini sökünüz, paramparça ediniz, yerin kırk kat altında bir mahzene kapatınız.

(bkz: skynet)
(bkz: #14214333) sizden değil tsan chan'dan da başlayabilir kökümüzü kurutmaya :)

fazla terminator, matrix, blade runner izlemiş mühendis kafalı mahallenin delisi rolüyle oscar'a adayım.
  • kisisel bir ileti yaz  (05.01.09 21:53:21) 
sorunu bir örnekle cevaplayayım:
fifa'da world class zorluk seviyesinde rakip oyle noktalardan frikik çakıyor ki ( tam doksana) anlıyorsun pc nin kodlardan ibaret oldugunu :)

  • karapage  (05.01.09 21:54:22) 
evet yapay zeka hile yapar, tamamen kodlayanin hayalgucune kalmis, ayrica random algoritmalarinin da daha iyisi, daha kotusu var

en.wikipedia.org
Cheating AI kavrami
  • ermanen  (05.01.09 22:02:38) 
@kisisel bir ileti yaz;

cihaz(ya da yazılım diyelim) atılmış olan zara göre hamle yapabiliyorsa mesela bir sonraki elde kapı almak ya da pulumu kırmak için hangi zara ihtiyacı olabileceğini de hesaplayabilir diye düşünüyorum.
yoksa yanılıyor muyum?
en basitinden cep telefonlarındaki t9 özelliği mesela. leb yazınca leblebi yi tamamlaması gibi. bana benzer bir mantık gibi geldi.

olaya tamamen dışardan bakan, kodla şunla bunla işi olmayan biri olarak fikir yürütüyorum.
  • badfan  (05.01.09 22:07:26) 
cihaz(yada yazılım) ne yapıyorsa kodunun(kodlayanın hayalgücünün) elverdiği çerçeveler dahilinde yapar. yani tavla oynayacak yapay zeka oluşturulurken hile yapabileceği bilgisi de kodunun içinde olur. tavla oynayacak bir yapay zeka oyunda hile yapılabileceğini kendi kendine keşfetmez.

en basitinden cep telefonlarındaki t9 özelliği aslında var olan bazı kelimeleri içermiyor çünkü yapılırken eklenmemiş. ama o t9 kalkıp abi sen "abeci" kelimesini mesajlarında çok kullanıyon ben bunu hazneme eklemeye karar verdim diyemez.
  • kisisel bir ileti yaz  (05.01.09 22:36:10) 
gerçekten yapay zekayla üretilmiş bir tavla oyuncusu olsa telefon, kodu yazan kişinin bu durumda bunu yap demesiyle ordaki muhteşem zarı atmaz. zar tutmayı kendisi öğrenmiştir yani, kod yazan direk zar tutmayı öğretmemiştir. hangi durumda ne zar atması gerektiğini kendisi öğrenir yapay zeka düsturuyla yaratılmış telefon. ama sanmıyorum ki telefonda böyle bi yapay zeka olsun. telefondaki oyuncuya bu direk kod yazan kişi tarfından emredilmiş olabilir.


  • tepedeki psychedelic adam  (05.01.09 22:36:35) 
yazılımcı sadistse yapabilir.
ama bir tavla oyununa da zar tutma koymasınlar,ayıptır yahu.

@kişisel bir ileti
t9lar yazılan kelimeleri kaydediyor listesine.ama yapay zekayla değil tabi :)
  • natnan  (05.01.09 22:38:15 ~ 22:40:10) 
@natnan,
abi yine kullanıcı istedi diye kaydediyor keyfi olarak değil.

mesela bir tetris yazılımı var adını falan hatırlayamadım. her seferinde o anda en işe yaramayacak taşı gönderiyor. ilk bakışta sihir gibi gelebilir "ulan alete bak her seferinde nereden biliyor hangi taşı atacağını ne yapay zeka kastırmışlar" gibi gelebilir ama kodu incelerseniz gayet deterministik bir süreç olduğunu göreblrsiniz..

yalnız ekşiduyurunun iyice geek portalına dönüşmesi ne güzel oluyor yahu.
  • kisisel bir ileti yaz  (05.01.09 22:46:25) 
bu arada kullanıcı istedi diye bilgisayarın bişeyi kaydetmesinin yapay zekayla alakası yoktur. yanlış olmasın.


  • tepedeki psychedelic adam  (05.01.09 22:50:19) 
bahsettiğin oyun b-gammon ise bana karşı da hile yapıyor.


  • lg  (05.01.09 22:50:41) 
@tepedeki psychedelic adam;
heh onu diyorum işte bende. t9 eğer yapay zeka sahibi olsaydı çok kullanılan kelimeleri kendine adapte ederdi. machine learning diyorlar sanırım buna. ancak cep telefonu gibi küçük donanımlarda uygulanabileceğini pek düşünmüyorum.

o halde şunu sorayım;
sadece taşların temel hareketlerini bilen bir satranç yapay zekası dışarıdan müdahale olmadan kendi kendi açılışları, gambitleri çıkartabilir mi?
  • kisisel bir ileti yaz  (05.01.09 22:58:28) 
ben kısıtlı machine learning bilgimle cevap veriyim: çıkarabilir. yani sadece taşın hareketleri yetmez tabi oyunun amacı, ne olunca bitiyor filan gibi bilgilere de başta sahip olacak. hatta yeni açılışlar, taktikler bile oluşturabilir. ama bu bir anda olacak iş değil tabi. bir çok kez train edilmesi gerekir makinenin ve bir çok kez kendi kendine bile olsa maç yapması gerekir. ve birçok kez de yenilecektir ki yenilmeden öğrenme olmaz.


  • tepedeki psychedelic adam  (05.01.09 23:06:18 ~ 23:06:56) 
  • crown  (05.01.09 23:12:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.