[]

Video kameralarda, konsollarda PAL ve NTSC farkı

PAL ve NTSC'nin ne olduğunu biliyoruz. Ancak video kameralarda da neden böyle bir ayrım var anlayabilmiş değilim. Zira çektiğimiz videoyu gene herhangi bir editleme programında pişirdikten sonra istediğimiz gibi servis etmiyor muyuz? Ayrıca oyun konsollarındaki bu ayrımı da anlamıyorum. Biri 30fps diğeri 25 fps olan bu sistemlerde NTSC bir oyun konsolunda oyun oynayan kişi frame farkından dolayı daha mı hızlı oynamaktadır oyunu? Bugün üretilen her televizyon NTSC'yi de PAL'ı da destekliyor. Ben işin içinden çıkamadım düşünmeyi bıraktım o yüzden bu farkın göze ve kullanıma yansıyan farkları nelerdir bilenler açıklayabilirlerse sevinirim.

Bu soruyu sormanın asıl sebebi yurtdışından NTSC kamera alırsam herhangi bir dezavantajımın olup olmadığı. Bunu da yanıtlayabilen varsa sevinirim.


 
ntsc square pixel 720x540 cozunurluge sahipken pal 768x576 cozunurluge sahiptir.
senin elindeki ntsc footage'i pal bir sistemde gorebilmen icin 3:2 pulldown denilen bir islemden gecirmen gerek. dogal olarak framerate farki yuzunden bu islem frame'ler arasinda interpolasyon yapicak. dogal olarak ta kalite(artifact) dusecek. eger cevirmezsen'de pal sistemde siyah beyaz ve flickr ederken goreceksin videoyu. boyle bir ayrim dunya yayin standartlari yuzunden var. amerika kanada japonya vs vs ntsc kullanirken avrupa pal kullaniyor. tabi dijital olarak kullanip tv ile isin olmayacaksa alip cevirirsin post produksyondan gecirirsin internete koyarsin yutuba upload edersin bir sorun olmaz.

  • chrome  (02.01.09 10:42:11) 
konsollardaki bölüme yorum getirmek istiyorum biraz. aslında hdmi'dan sonra bu ayrım kalktı. eğer scart'tan kullanmıyorsan konsolunu pal-ntsc ayrımı yaşamıyorsun. scarttan kullandığında ise ntsc olanların hızlandığı gibi birşeye rastlamadım ben. şöyle birşey var mesela wining eleven herzaman pes'den hızlı olmuştur. ama bu frame'den kaynaklanmıyor. tamamen japonların aksiyona dayalı oyun sevmesinden ve oyunu hızlandırmasından kaynaklanıyor. onun harici hiçbir oyunda hız farkı yaşamadım. sanal ortamdaki farklara gelirsek oyunların çalışma sorunu tamamen kalktı sayılır. bir tek wii'de bildiğim kadarıyla pal-ntsc ayrımı var (ki kolayca kaldırılabilcek bir şey) ama x-box ve ps3'te artık herşey region free. ama hala bazı sinir oyun yapımcıları bu farkı videosal (şimdi uydurdum bu kelimeyi) anlamda olmasa bile sanal ortamda sürekli karşımıza koyuyorlar. örneğin konami. metal gear online'da ntsc ve pal serverları ayırıyor. 1. ve 2. bölgeler 3. bölge ile oynayamıyor. bu biraz sanki siyasi bir olay gibi geliyor bana çünkü bu ayrımı kaldırmak artık çok basit. özellikle japonlar yapıyor bunu.


  • raistlin713  (02.01.09 12:05:05) 
fps'nin farkı -benim bildiğim kadarıyla- tv'nin kendisinden kaynaklanıyor. yani siz tv'ye 30 fps görüntü gönderseniz bile tv'de 25 fps oynayacaktır ve hız farkı kesinlikle olmayacaktır.


  • co2s2  (02.01.09 15:26:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.