[]

Araba İtmek, Kaydırmak ve Kafama Takılan Şeyler Fizikçiler El Atsın :)

Direkt konuya giriyorum.
elimizdekiler
1 tane otomobil
5 tane cengaver gibi adam
Düz bir yol
Yokuş Aşağı bir yol

düz yol için konuşuyorum
bu 5 cengave rarabayı arkadan itiyorlar
arabayı 1.vitesteyken mi daha rahat iterler, 5.vitesteyken mi? yoksa her ikisinde de eşit mi yorulurlar? (ulaşabilecekleri son hız önemli değil)
yokuş aşağı
1.vitesteyken mi daha rahat kayar, 5.vitesteyken mi? yoksa her ikisinde de eşitmi kayar?

 
boşta olsun araba


  • chak 666  (29.12.08 19:44:06) 
tamam soru güzel de arabayı iterken boşa alman gerekir:)
yine de cevaplayalım anasını satim. iterken ikisi de aynı rahatlıkta gider, araba stop etmezse tabi:) (bkz: 5. viteste araba kaldırmak) aynı şekilde gider dememin sebebi sen gücü motor üzerinden değil direkt tampon üzerinden lastiklere aktarıyor olacaksın. burada da vitesin bi anlamı olmaz, ama dediğim gibi araba stop eder:=)
aşağı dopru kayarken de aşağı yukarı aynı ancak, son hız önemli değil demişsin burada, vitesi arttır inerken:=)5.
  • abtash  (29.12.08 19:48:53) 
boşta olmasını istemiyorum anlıyormusunuz beni :)

@abtash kontak kapalı, güç direkt lastiklere aktarılmıyor yada aktarılıyor da, araba viteste olduğundan arada şanzıman ve motor bağlantıları var.
  • vincenzo  (29.12.08 19:52:41) 
5. viteste daha rahat itersiniz.kaydırmaktan kastını anlayamadım


  • gns  (29.12.08 19:58:01) 
kaydırmaktan kastım, aracı viteste bırakıp (el freni çekilmeden) yokuş aşağı kayması (mümkünse)


  • vincenzo  (29.12.08 20:03:13) 
gns haklı. eğer illede bir viteste olacaksa 5. viteste iken daha kolay itilir, kolay kayar. tersi şekilde 1. viteste iken el freni çekilmese bile dik olmayan yokuşlarda araba kaymaz.


  • nicin ben  (29.12.08 20:03:31) 
bence 1 de güç daha önemli olduğundan dolayı, 5te daha kolay itilir.


  • parka  (29.12.08 20:27:11) 
Çekilin ben ziraatçıyım :)

Vitesin mantığı motorun aynı devrinde tekerleğin faklı hızlarda dönmesidir. vites büyüttükçe motor devri sabitken tekerlek devri artar.

Arabayı ittirmek is mekanizmayı tersine çevirmek demektir: tekerlekleri döndürerek motoru hareket ettirmek.

Bisikletlerde düşük viteslerde pedaldaki dişliler küçük, tekerlekteki dişliler büyüktür. Yani küçük dişliler büyük dişlileri daha kolay çevirirler.

Kısacası hareket ettiren dişlimiz ne kadar küçükse ve hareket ettirilene göre daha çok dönüyorsa hareket daha kolay olur.

Arabalarda da aynı mantık vardır. Küçük viteslerde küçük dişliler büyük dişlileri döndürür. Büyük viteslerde ise dönen küçük, döndüren büyüktür. Hareketi tersine çevirdiğimizde küçük dişli büyük dişliyi döndürür. Dolayısıyla 5. vitesteyken araba itilirse tekerlekler küçük dişliyi, küçük dişli büyük dişliyi ve büyük dişli de motoru hareket ettireceğinden tabi ki daha kolay itilir.
  • 44  (29.12.08 21:15:48) 
1. vites en kuvvetli vitestir. bu yuzden pistonlarin yaptigi kompresyon da buyuk olur. bu yuzden 5. viteste ittirmek daha mantiklidir.


  • osuruklu  (29.12.08 22:02:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.