[]

amatör film çekmek

nasıl başlanır? kafamda 10 dakikalık bir hikaye, oyuncular ve tek bir kamera var diyelim. birden fazla kamera gerekir değil mi? ekipmanlar nelerdir? bunları en kolay hangi programla kafama göre düzenleyebilirim?

yönetmen olmak istiyorum ulan!


 
sanırım bu konuya (bkz: gorunen koyun gorunmez kılavuzu) en iyi şekilde yardımcı olur sözlükten mesaj ile haberleşebilirsiniz böyle konular'da yardımcı olmayı pek sever kendisi benden de selam söylersiniz.


  • imparatorolmayikolaymisandin  (29.12.08 15:14:15) 
kesinlikle bir kamerayla kalkışma. artı çekim senaryosunu da mutlaka iyi hazırla. başlangıç için iç mekan bir senaryo öneririm, dışarıda zorlanırsın. yine de soracağın birşey olursa ulaşabilirsin.


  • chiquillo  (29.12.08 16:54:24) 
  • geldiler  (29.12.08 17:27:50) 
bi kamera yeter bi ses almak için mikrofon.ama önemli olan senaryonun çekilebilirliği yani zor bi hikayeyse mesela uzayda geçiyosa kasar.eğer kolay çekilebilir bişeyse tek kamera adobe premier eğer efekt lazımsa adobe after effects adlı programlar işine yarar.bi de şunlara bakarsan iyi olur ;
www.kkymn.com
www.kkymn.com/forum
www.benimsinemalarim.com (burda ilker canıklıgilin ev yapımı sinema die bi yazı dizisi var onu oku bence)
  • uctumdageldim  (29.12.08 22:38:29) 
amatör de profesyonel de olsa film çekmek temelde aynı yolu izlenerek yapılan bir şeydir. ön çalışması, çekim aşaması ve çekim sonrası hakkında kısa bir bilgi, naçizane;

- öncelikle hikayeni kafanda oturtmalısın. ardından bunu bir metin halinde yazmalısın.

- hikayeni tamamladığında, elindeki metni sahnelere bölmelisin. diyelim bir adam bakkala giriyor ve bir bisküvi alıyor. bu sırada bakkalla bir süre konuşuyorlar ve adam parayı da ödedikten sonra çıkıp gidiyor. bu bir sahnedir. yazarken, hikayede geçen karakterleri, mekanları, zaman dilimini ve istersen başka ayrıntıları da belirtmelisin. bu senin senaryon olacak.

- hikayeni baştan sona gözünde canlandırabiliyor duruma geldiğinde bunu fotoğraf ya da çizimle (çöp adam bile olabilir) kağıda dökmelisin. böylece ilk storyboard'unu hazırlamış olacaksın. bu sayede sahneleri de kafanda daha iyi oturtmuş olursun. profesyonel olarak storyboard çizen hemi de çok güzel çizen arkadaşlar var fakat başlangıçta bunu kendi başına halletmen en güzeli. böyle birinden yardım alacaksan bile en başta kendi hazırladığın bir storyboard çok öğretici olacaktır.

* sahnelerin çekim açılarını belirlemelisin. adamın ve bakkalın konuşurken hangi açılardan gösterileceğine, karakterleri mekan içinde nasıl kullanacağına, kullanacağın detay çekimlerin hangileri olacağına (adam stresli olduğu için konuşurken ayağını hızlıca yere vuruyor diyelim, adamın ayağının bu hareketini ayrıca göstermek isteyebilirsin, bu bir detaydır) karar vermeli ve storyboard'u buna göre çizmelisin.

* kullanmak istediğin mekanın ana özelliklerini storyboard'da belirtmelisin. oyuncuların giysilerinin rengi, özellikle kullanmak istediğin bir obje vs. de storyboard'da vurgulayabileceğin ayrıntılardır.

- çekimlere başlamadan önce oyunculara ve hangi karakteri hangi oyuncunun oynayacağına karar vermelisin. kafanda canlandırdığın, aklına koyduğun kişi senin verdiğin rolde değil de başka bir rolde daha iyi gidiyor olabilir. fırsatın olursa oyuncularla mutlaka deneme çekimleri yapmalısın. böylece karakterlerin havada kalmaz, elindeki oyuncularla elinden gelenin en iyisini yapabilirsin.

- çekimlere başladığında storyboard'dan oldukça yararlanacaksın. ama yine de bir çekim planın olmalı. çok mekanda, bir günden uzun sürecek çekimlerde zaman - mekan kısıtlamalarını göz önüne alarak plan yapmalısın. çekim sırasında kamera açılarına karar vermekle zaman kaybetmemek için hem storyboard'dan hem de kamera açılarını daha önceden not alarak bu notlardan yararlanabilirsin. böylece çekim sırasında ufak değişiklikler yapsan da büyük ölçüde zaman kazanmış olur, daha başka şeylere odaklanabilirsin.

- tek kamera amatör çekim için en uygunudur. iki kamera çok daha iyidir ama iki kamera = iki kaset, iki kaset = iki ayrı timecode demek. yani kurgu sırasında hangi kasetle hangi sahnenin hangi planını çektiğini karıştırabilir, zaman kaybedebilir daha da önemlisi cinnet geçirebilirsin. çekim sırasında hangi kasetle ne çektiğini dikkatlice not alman ya da birinin bunu senin için yapması gerekir ama amatör çekimlerde ya da başlarda bu çok sağlıklı sonuç vermeyebilir. tek kamera = tek kaset başlangıç için gayet uygun. ayrıca tek kamerayla çalışırken her plan için ayrı ayrı zaman harcaman, uğraşman gerekir ki bu son derece öğretici olacaktır.

- mikrofon bulmak ve ses kaydı yapmak her zaman için en güzelidir. bu işlerden anlamıyorsan mutlaka müzisyendi, ses teknisyeniydi birilerinden yardım istemeni tavsiye ederim. ses de en az görüntü kadar önemlidir veişin ehline bırakmak en güzelidir.

- kurgu için Ulead VideoStudio, Pinnacle Studio Plus, Adobe Premiere, Windows Movie Maker
gibi temel kurgu programlarıyla başlayabilirsin. tutorialler bulup biraz kafa patlattın mı hem kolay hem de zevkli bir şekilde kurgu olayına adım atabilirsin.

- işin teknik kısımları kabaca bunlar. iyi şanslar, iyi çalışmalar.
  • neriman koksal  (29.12.08 23:59:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.