[]

Yeşil pasaport

2011 yılının yazında yeşil pasaportumu aldım. Üniversite 3.sınıftaydım. 4. sınıfta stajyer olarak çalışmaya başladım tabi sigortalı ve maaşlı olarak, normalde pasaportun 2014'e kadar geçerliliği olması lazım ama çalıştığım için yeşil pasaport hakkımı kaybetmiş mi oldum? bunu nasıl öğrenebilirim?




 
hakkiniz kaybolur ve pasaportu teslim etmeniz gerekiyor bu durumda, aksi haller kanuna aykiri.

calismayi biraktiktan sonra tekrar yesil pasaport cikarabilirsiniz.
  • serabetan  (10.12.12 19:51:59 ~ 19:52:33) 
yok oyle bir şey. aynı durumdaydım aradım sordum hala öğrenciysen pasaport sende kalıyor.
edit: tabi burada konuyu aratırsan herkes serabeten gibi demis, ama bu biraz bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma durumundan kaynaklanıyor. ilgili yerlerden resmi olarak öğrenebilirsin

  • project zero  (10.12.12 20:20:59 ~ 20:22:10) 
aslinda benim cevabim bilgi ve fikir sahibi olmaktan kaynaklaniyor, cünkü hukuken durum bu, muhtemelen project zeroya bilgi veren arkadas pratikte bir sey olmaz anlaminda söylemis.

hukuksal olarak tekrar vurguluyorum, sigorta ödemesi oldugu anda, zorunlu staj ya da egitim amaci haricindeki her durumda sigorta ödendigi anda yesil pasaportun yükümlülügü geregi pasaportun iadesi zorunlu.
  • serabetan  (10.12.12 20:41:40) 
anladığım kadarıyla pasaportu teslim etmesek bile, uçak bileti aldığımızda veya pasaport kontrolünde pasaport geçerli olmuyor..doğru mudur?


  • turkishblue  (10.12.12 21:00:22) 
efenim o bunu demiş beriki bunu demiş demiyoruz. ne diyoruz? mevzuat ne diyor diye bakıyoruz. bir ne görüyoruz?

5682 Sayılı Pasaport Kanununun yukarıda altı çizili olarak gösterilen son fıkra hükmü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir.”

gayet açık; sigortalı bir işe girersen yeşil pasaportun ardından el sallıyorsun.
  • sarap dumani  (10.12.12 21:24:35) 
yahu ben mi yanlış anlıyorum acaba? gayet açık bir şekilde "iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar" yazıyor. stajını yapmış, şu an sigortası bir şirket tarafından ödenmiyor, 25 yaşın altında ve öğrenci birinden bahsediyoruz. hiç bir şekilde pasaportunu geri vermiyor. yurt dışı meselesine gelirsek, zaten ben de senin gibi master'a başladım yurtdışında. herhangi bir şekilde de sorun çıkmadı.


  • project zero  (10.12.12 22:09:48) 
yurt disina cikildigi anda, aile yanindan tasinma sonucunda ayrica ikametgahin ülke disina cikmasi dolayisi ile yesil pasaport hakki kaybolur.

zorunlu stajlar , sigortada zaten belli oldugu icin yesil pasaport hakki bu sürede devam ederken, istege bagli stajlarda bu zorunluluk ve egitim amaci ortadan kalktigi icin yesil pasaport icin gerekli sartlardan biri olan is sarti kayboluyor ve pasaportun iade edilmesi zorunlulugu doguyor.

kisacasi p. zeronun yaptigi her iki olay da yasal olarak sakincali ve problemli.

özetlersek, yesil pasaport istege bagli staj-islerde ögrencilik devam etse de sigorta ödenmesinden dolayi gecerliligini yitirir, ayrica ikametgah yurt disina tasindigi anda yesil pasaport hakki yine kaybolur. her iki durumda illegal.
  • serabetan  (10.12.12 22:46:09) 
yahu ben anlatamiyorum galiba. sıkıntı şurada. örneğin benim yeşil pasaportum yok diyelim, staj yapiyorum alamam. staj yaptım bitti işte o andan itibaren alırım. sigortanızın yattığı dönemde de zaten yeşil pasaportunuz geçerli değil ama stajdan çıktıktan sonra yeni yeşil pasaport alınabiliyor veya staj boyunca pasaport verilmediyse sonrasında kullanılabiliyor. zaten bir kişi stajyer olarak bir şirkete giriyorsa ona kısıtlı sözleşme yapılır. sigorta başlangıç bitiş tarihleri öncesinden belirlenmiştir.

2. durum ise, kim dedi sana ikametgahın yurtdışına taşındığını? tc kimliğine sahip isen yurtdışında yaşadığı sürece türkiyede'ki ikametgahını da tutabiliyorsun. zaten yurtdışında da oturma izni başvurusunda da geldiğin ülke de ikametgahını tutup tutmadığına dair formda özel bölüm var. illegal bir durum yok ortada. internette biraz araştırıp yüzlerce yeşil pasaportla yurtdışında oturma izni almış yaşayan insanları görebilirsin.
  • project zero  (10.12.12 23:05:20) 
@project zero

zaten bahsettim, sigorta gecerli oldugu sürece yesil pasaport alinamaz. ilk cevapta yazmisim.

"hakkiniz kaybolur ve pasaportu teslim etmeniz gerekiyor bu durumda, aksi haller kanuna aykiri.

calismayi biraktiktan sonra tekrar yesil pasaport cikarabilirsiniz."

ama yurt disinda yesil pasaportla vize uaztmakta sorun cikan yerler var mesela fransa zaten türk konsolosluklari da uzatmiyor yesil pasaportlari artik.

fakat bu durum yurt disina tasindiginiz anda ikametgahinizida oraya alma orunluluugunuzu ve bu durumun illegal oldugu gercegini degistirmiyor.
  • serabetan  (10.12.12 23:17:26) 
Aynı durumdayım kimseden kesin ve tatmin edici bir bilgi alamadım, @turkishblue ne yaptın acaba?


  • istanbultrafigi  (23.06.17 20:21:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.