[]

Uçağın uçmasıyla ilgili

Uçağın uçmasıyla alakalı araştırmalarımda karşılaştığım 4 temel denge kuvveti var. Gayette mantıklılar, bunlar:
1-itme kuvveti
2-hava direnci
3-uçağın ağırlığı
4-kaldırma kuvveti

şimdi kaldırma kuvveti dışında diğer 3 kuvveti anlayabiliyorum.Kaldırma kuvvetiyle ilgili anlamadığım bazı noktalar var. Uçağın kanadının üst kısmı bombeli alt kısmı düz olduğundan kanadın üstündeki hava daha hızlı yol kateder deniliyor ve Bernoulli prensibine göre akışkan hızlandıkça basıncı düşer, kanadın altındaki basınç üstündeki basınçtan daha fazla olacağından kaldırma kuvveti elde edilir deniliyor.

sırf bombeli kısım daha uzun diye o bölgeden geçen havanın daha hızlı geçeceğini düşünmek bana mantıklı gelmedi.

nedir bu işin aslı astarı?

 
büyükçe bir çemberin içine küçük bir daire daha çiz. Çemberin ortasına yerleştirdiğin pergeli kendi ekseni etrafında 360 derece döndür. küçük çemberin başlangıç ve bitiş noktalarıyla büyük çemberininkinin aynı olduğunu göreceksin. Bunun tek açıklaması var. pergelin küçük çemberde daha yavaş ilerlerken, büyük çemberde daha hızlı yol aldığıdır. Uçak kanadın da da aynı mantık söz konusu. Hava akımı kanadın her iki yönünden de aynı zamanda geçer. O halde kısa düz olan yerden yavaş, bombeli uzun olan yerden hızlıca geçmiş olmalı. Umarım anlatabilmişimdir. Yani çok mantıklı.


  • ayazkan  (09.12.12 14:03:02 ~ 14:03:48) 
@ayazkan

bir şelale düşünüyorum, suyun düşüşe başladığı geniş bir düzlük olsun. Şelalenin sağ tarafı dümdüz, sol tarafında engeller olsun. su da çok hızlı akmasın. Aynı anda düzlükten düşüşe başlayan su taneciklerinden, düz yüzeyde akan mı yere çabuk düşer yoksa engelli yüzeyden akan mı?
  • turkishblue  (09.12.12 14:09:19) 
aga eğer engelli olması yavaşlatmasını gerektirmez mi? mantığıyla soruyorsan ohooooooo çok işimiz var demektir. Bilim bu aga düz mantık işlemiyor işte. Örneği de verdim sana. mehmet ve ali ilginç kurallı bir yarışmaya girmişler. Mehmet uçak kanadının üst tarafı, ahmet de düz olan alt tarafı olsun. kural da şu. Mehmet sen 200 metre koşacaksın süren de 2 dk, Ahmet sen de 100 m koşacaksın seninde süren 2 dk. Şimdi biraz daha iyi anlaşıldı sanırım. İkisininde süreleri aynı ama mesafeler uzadı. Bu durumda Mehmet daha hızlı koşabilsin ki ikisi de aynı anda bitirebilsin. burda ki nokta her iki hava akımının kısıtlı bir süreye sıkıştırılmış olmaları. Buna da neden olan motorun ivmesidir. sanırım böyle daha iyi anlaşıldı.


  • ayazkan  (09.12.12 14:36:43) 
dediğin çok doğru ve sadece kanadın üstündeki havanın daha hızlı ilerlediğini var saymak kanatları açıklamıyor. mesela neden bazı uçaklar ters uçmaya devam edebiliyor gibi sorular akla geliyor.

umarım ingilizceyle ilgili sorunların yoktur ve verdiğim videoyu izleyebilirsin. aslında bernoulli prensibinin olayı tamamen açıklayamadığını söylüyor. hatta senin şelale örneğin gibi üstteki akım ile alttaki akımın aynı anda kanadın sonunda buluşmadığını falan da gösteriyor video ile. tek bir cevabı yok galiba bu kanatların.

www.youtube.com
  • raikkonen  (09.12.12 14:37:19) 
anadolu niversitesinden hidayet hoca gorurse kaldirma diyen agzina terlikle vurur... tasima kuvveti olucek


  • alipali  (09.12.12 14:37:40) 
@raikkonen uçağın ters bir şekilde uçabiliyor olması..

harikasın!!

@alipali

sözü edilen hoca beni tebrik ederdi, kıçımı dikip aa uçuyorlar işte demeyip konuyla çok alakasız bir insanda olsam gidip sonuna kadar araştırdığım ve sorguladığım için..bence bilimdeki düz mantık kavramlara değil isimlere takılmaktır. kaynaklara bir şekilde ulaşabiliyorsam isimlerin benim için bir önemi yok.
  • turkishblue  (09.12.12 14:44:26 ~ 14:48:58) 
Öncelikle kaldırma kuvveti (lift) yerine taşıma kuvveti terimi daha doğru. Çünkü kaldırma kuvvetinin oluşması için herhangi bir hareket söz konusu değildir. Suyun üzerindeki gemi örneğin, hareketsizken de su gemiye bir kuvvet uygular. Kanatta oluşan kuvvet ise sadece ve sadece uygun bir açıda kanadın hareket etmesiyle oluşur. Uçak yerde iken havanın uyguladığı kuvvet ile kendiliğinden havalanamaz.
Hava direncinin de aerodinamikteki karşılığı drag, yani sürüklemedir.
Bu teoriyi ben de bu şekilde öğrenmiştim ancak farklı görüşler var (simetrik profillerde alt üst mesafeler aynı, taşıma kuvveti nasıl oluşuyor?). Circulation theory diye google’da bir arat. Wiki sayfası oldukça yararlı.
  • puc  (09.12.12 14:47:05) 
sadece bombe değil kanadın arkasındaki aşağı yukarı oynayabilen kanatçıklar var, uçağın sabit hızdayken yükselip alçalmasını ve ters uçmasını sağlayan bunlardır.


  • r_u_h  (09.12.12 15:55:37) 
bombe olayı uçaklar ilk yapıldığında var mıydı bilmiyorum ama ben bunu uçakların daha stabil ve ekonomik uçmalarını sağlamaları için extra bir özellik diye biliyorum. Yani illaki kanatın üst tarafı eğimli olmak zorunda değil ve doğal olarak uçaklar ters olarak da uçabilir. Bombeli olması ona extra avantajlar sağlar. ben bunun nedenini açıklamaya çalıştım.


  • ayazkan  (09.12.12 20:17:55) 
bombeli yapinin bazi avantajlari birlikte getirmesiyle aslinda teorik olarak ucak altiyla üstü ayni yapida da olsa ucacaktir.ama bombeli yapi hava akimina karsi aci olusturarak degisik hava kosullarinda ve özelllikle ucagin hizi inerken düsürüldügünde önemli avantajlar saglamaktadir.

ucak havalanirken arkasinda bir girdap olusturur(tr.wikipedia.org) bu girdabi dengelemek icin acisal momentumun korunumu prensibiyle ucagin etrafinda kuyruk kisminda altindan baslayarak üstünden devam edip tekrar baslangic noktasina dönen bir kapali hava sirkülasyonu olur. bu hava sirkülasyonun hareketi ucagin altinda hava akimina karsi olurken ucagin üstünde hava akimiyla ayni yönlüdür.bu yüzden ucagin altiyla üstü arasinda hava akiminin hiz farki olusur.dolayisiyla da basinc farki.
  • galgiya  (10.12.12 01:49:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.