[]

sokakta oynayan son nesil

90 lar için deniyor bu. doğru mu? 90 lardan sonra bitti mi sokakta oyun yoksa küçük şehirlerde veya anadolu şehirlerinde hala devam ediyor mu?
bir de bitti denmesinin sebebine bilgisayar vb. deniyor. bence başka sebepleri de var. biraz da ailelerden kaynaklanmıyor mu? çocukları sürekli ders çalışmaya zorlamak gibi. bir ekstra sorum da şu: bilgisayar ne zaman ne ara popülerleşti?
edit: bir ekstra soru daha: sokakta oynamayan, arkadaşlarıyla fazla etkileşim içinde olmayan çocuklar(nesiller) öncekilere göre gerileme yaşar mı?


 
türkiye'de 90 larda popülerleşmeye başladı işte. o zamanlar da zorluyordu aileler ders çalışmaya sadece ders çalışmadığımız zaman dışarıda vakit geçirmek istiyorduk.

şimdikiler ders çalışmadıklarında bilgisayarın başına geçiyorlar olay bu.
  • nedensizce  (08.12.12 19:36:14 ~ 19:36:39) 
manavgatta geçerli değil sokaklar kaynıyor.


  • zenigt  (08.12.12 19:36:38) 
Hayır hala devam ediyor ama sokaktaki çocukların yaş ortalaması düştü.

Ailelere gerek kalmadan sistem kendisi zorluyor zaten çocukları çalışmaya.

Bilgisayar 2000'lerde popülerleşti escort bilgisayar gibi fahiş ama daha öncesine göre ulaşılabilir fiyatta bilgisayar satan firmalar sayesinde.

Sokakta oynamak değil ama yaşıtları ile iletişime girmeyen, sosyalleşmeyen çocuklar benim gözümde ottan farklı değil.
  • lpgli tosbaga  (08.12.12 19:39:10) 
bilgisayar ve internet ucuzladı ve yaygınlaştı. 2000'lerin ortalarına doğru oldu bu. anadolu şehirlerinde oynayan çocukları görüyorum. apartman ve araba dolu sokaklarda yaşayan aileler çocuklarını sokağa salmamakta haklılar. ama sakin küçük yerlerde durum böyle değil.


  • i ve been mistreated  (08.12.12 19:41:15) 
bizim iş yeri ortaköy'de ve ordan biliyorum, sokakta çocuklar deli gibi oynuyo valla. gerçi sadece top ve saklambaç oynadıklarını gördüm ama olsun.


  • reso aga  (08.12.12 19:41:56) 
doğu da çocuklar hala sokakta.


  • islergucler  (08.12.12 19:44:18) 
kardeşim 96'lı, sokaktan beri gelmediği zamanlar oldu.

ankara'dayız. yani sokakta oynama faslı ölmemiş diyebiliriz. gerçi belki apartman hayatında daha farklıdır, bizim bulunduğumuz yer müstakil evlerden oluşan bir site ve ortada da havuz, yeşillik, vs var. dışarıda oyun için elverişli ve site içinde trafik yok denecek kadar az.

not: evimizde herkesin kendine ait bilgisayarı, oyun konsolları, enstrümanlar mevcut. yine de sokaktan beri gelmiyor ya da arkadaşlarını eve dolduruyordu. 2. seçenek bizim açımızdan pek hoş olmadığı için ilkine izin veriyorduk.
  • kayranin kedisi  (08.12.12 19:44:22 ~ 20:37:34) 
Sokakta oyun hala bitmiş değil. Anadolu şehirlerinde devam ettiği gibi, İstanbul'un belirli semtlerinde de devam ediyor hala. Aslında büyük şehir-küçük şehirle de alakası yok, sadece ortamın sosyokültürel ve ekonomik durumlarına göre değişiklik gösteriyor bence.

Bitmedi; fakat teknolojik gelişmeler sokakta oynama süresini azalttı ya da bazı bölgelerde tamamen kesti. Yine teknolojik gelişmelerin ya da medyanın etkisiyle ebeveynler de çocuklarına karşı daha farklı tutumlar sergilemeye başladılar.

Bilgisayar, insanların evlerine internet bağlantısı alması kolaylaştıkça popülerleşti ve daha da yayılacak diye düşünüyorum.

Bence insanlar, diğer insanlarla etkileşimde bulunmayı azalttıkça gerileme yaşayacaklar. Bu sadece çocuklar için geçerli değil, yetişkinlerde de durum böyle.
İnsan, insan olmanın özelliklerinden uzaklaştıkça gerilemeye, başarısızlığa mahkumdur bence. Sosyalleşmenin, iletişim içinde olmanın da insanı insan yapan en önemli özellik olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle insanlar daha az iletişim kurdukça, maneviyattan(sokakta oyun oynamak gibi) çok maddiyata(bilgisayar ve televizyona bağlı yaşamak gibi) yöneldikçe geri döndürülemez bir gerilemenin içinde bulacaklar kendilerini.
  • djarwi  (08.12.12 19:52:10) 
hala sokaktalar tabı bılgısyarı olmayanlar olanların hepsı evde


  • heee  (08.12.12 19:58:31) 
Bittiden ziyade sanırım büyük şehirlerin büyük ve kaliteli muhitlerinde artık bitti demek istiyorsun sanırım, tabi hala vardır ama kesinlikle oyun konsolları bilgisayar tamamen bitirdi bence.


  • docrivers  (08.12.12 20:24:35) 
ya biraz abartı. ben 20 yaşındayım bundan 5-6 sene öncesine kadar eve girmiyordum sokakta top oynamaktan. ki hala oynayan çocukları görüyorum.


  • xenophobe  (08.12.12 20:34:38) 
sokakta oynadığım zamanlar bilgisayarım vardı fakat daha internet yoktu. fifa96 97 falan oynadığımı çok net hatırlıyorum. başka oyunlar da oynardım exceli system dosyalarını kurcalardım, böyle oyalanır sonrada dışarı çıkardım. sosyalleşmek sokağa çıkarak olurdu. asıl soru "internette sosyalleşmek ne zaman popüler oldu?" olmalıydı.


  • sehpa fx350  (08.12.12 20:40:54) 
ben hala bizim mahallenin veletlerinden topu alıp iki hareket yapıp geri veriyorum topu. ölmedi buralarda henüz. istanbul.


  • madyb  (08.12.12 21:37:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.