[]

neden değişir kitap sayfaları?

kitap sitelerinde dünya klasiklerinden bir kaç kitabı detaylı incelemeye aldım. Örneğin bir kitabın yaklaşık 10 adet farklı yayınevleri tarafından baskısı ve farklı farklı fiyatları en önemliside farklı sayfa sayıları var. Kitap belli bir kez yazılmış ama neden birinde 350 sayfa olan kitap bir digerinde 140 ve bir başkasında 220 olabiliyor ? Hikayeyi mi kesip biçiyorlar fontu mu kucultuyorlar bu iş nasıl oluyor ?




 
350 ve 220 arasında font satır boşlukları vs. farkı olabilir ama 140 ise hikaye kesip biçilmiştir.


  • vexations  (05.12.12 17:43:23) 
klasiklerin üzerindeki telif hakları kalkmış olduğu için, dileyen dilediği gibi çevirip yayınlayabiliyor, hatta 'gençler için dünya klasikleri' 'çocuklar için dünya klasikleri' gibi gudubet, kısaltılmış versiyonlar yayınlayabiliyorlar. kimisi de daha önceki bir yapılmış türkçe çeviriyi baz alıp azıcık oynayıp kısaltıp yeni çeviri gibi yayınlıyor falan.


  • alice practice  (05.12.12 17:48:16) 
peki bu durumda ne yapmak lazım ? Güvendiğimiz yayınevini mi seçeceğiz? o zaman çok piyango bir durum söz konusu gibi sanki


  • godspell  (05.12.12 17:49:42) 
evet, güvenilir bir yayınevi bulmaktan başka çare yok. iş bankası kültür yayınları olur, can yayınları olur... bunlar türkiye'de gözün kapalı güvenebileceğin yayınevleri, bence. en azından, türkiye'deki en iyilerinden.


  • der meister  (05.12.12 17:54:45) 
kitabın içinde çevirmen adı yazıp yazmadığına bakabilirsin, doğrudan kitabın kendi dilinden yapılmış çevirilerde içinde çevirmenin de hakkı olduğu için ismi yazılıdır.
örneğin bunda bir çevirmen ismi yazmazken www.dr.com.tr ya da bunda www.dr.com.tr

şunda çevirmenin ismi var, www.dr.com.tr bakıyoruz leyla şener hakkaten rusça eserleri çevirme konusunda başarılı biri, bu da demekki rusça aslından çeviri.
bazen formaliteden de bir çevirmen ismi koyuyorlar gerçi, ama okudukça örneğin rus klasiklerinden hangi çevirmenler düzgün çevirme yapabiliyor, ya da mesela www.dr.com.tr da olduğu gibi bir ingiliz klasiğini kim iyi çevirir bilmiyorsanız ama iyi bir yazarsa çevirmeni o yönde karar veriyorsunuz.
  • alice practice  (05.12.12 18:12:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.