[]

Eşten ayrılık ve çocukların psikolojisi üzerine?

Bir yakınımın karısı evi terkediyor, çocuklar da o sırada annesine gitme diye yalvarıyorlar ama eş gidiyor. Sonrasında da çocuklar babasına "annem gitti, sen kötü bir babasın" diyorlar, işin aslı hiç alakası yok, çocuklar sırf annesi gittiği için babasına böyle söylüyorlar. Hatta "annem gelene kadar uyumayacağım" diyerek yatakta oturuyorlar.

Boşanma davası açılacak. Bu süreçte çocuklara nasıl davranılmalı? Ne söylenmeli? Ne yapılmalı edilmeli? Psikolog ve kendisini psikolog gibi hisseden duyuruculardan tavsiyelere ihtiyacım var.


 
Onun yerine gerçek bir psikologdan yardım alınmasını tavsiye ediyorum.


  • dampire  (01.12.12 13:43:23) 
annesinin evi neden terkettigi = annen baskasininkini daha sevmis\ babani kusu kalkmiyodu\ baban annenin gozunu morartti\ baban annenden haric 3 hatunu daha tokmaklamis--- gibi her turlu sebep neyse cocuklarin sevdigi biri tarafindan cocuklarin anlayabilecegi dilde acikca anlatilmali/ durustce acikca cocuklarla konusulmali


  • am  (01.12.12 13:47:24) 
çocukların yaşı 8, 10 ve 16. zaten en büyüğü annesini istemiyor ve "annen başkasınınkini daha sevmiş" olayının farkında. ama diğerlerine nasıl davranılmalı, kötü baba imajı nasıl atılmalı fikrimiz yok...


  • schwarzfahrer  (01.12.12 13:50:19) 
O babaya Allah sabır versin. Sonra vay niye cinayetlerde bık bık. Neyse çocuklara dürüst davranılıp Annelerinin başkası için evi terk ettiği anlatılıp babanın elinden bir şey gelemiyeceği yine çocukların babası tarafından anlatılmalı. Bu sureçte baba çocuklarının yanında olursa çocuklar bu travmayı atlatır. Sadece topu psikoloğa atarak sorunu çözemezsiniz. Baba ve çocuklar bu işi kendi aralarında çözümlemeli. Yani babaya tavsiyem hiç ilgilenmediği kadar çocuklarıyla ilgilensin. Belki zor ama en geçerli yol.


  • ayazkan  (01.12.12 14:33:53) 
uzman degilim ama söyle tavsiye verecem:
iki taraf da birbirine digerini kötülememeli. yani baba cocuklari anneye karsi doldurmamali ve de tam tersi. bu aradakalmislik kadar cocugu ezen bir sey yok.
ayrica olan olmus, "sen suclusun ben sucluyum" anne babanin da bundan kacinmasi gerekiyor.
diger ücüncü kisi de olaya katilmamali.
aksine "biz babanla/annenle anlasamadik, sizin de daha kötü etkilenmemeniz icin yollarimizi ayiriyoruz. ayni evde yasamayacagiz vs. vs. ama sizlerin annesi ve babasi olmaya devam edecegiz." denmesi gerekiyor.
diger ücüncü kisi de olaydan uzak tutulmali. ancak cocuklari tabii ki onaylamali o kisi...
he bu dediklerimi annenin cocuklarini tamamen bir köseye atmadigini varsayarak yazdim... cocuklarin anneyi veya babayi kaybetme kaygisinin önüne gecilmesi, onlara bunun olmayacagina dair garanti verilmesi gerekiyor. somut örneklerle..
  • flmng  (01.12.12 14:37:05 ~ 14:39:38) 
Hangi sehirdeler? Psikiatrist tavsiyem olabilir. Cocuklar yetiskine degil cocuk uzmanlarina gotrulmeli. Bunlar cok tramvatik vakalar o yuzdn psikologtan once tip egitimi olan psikiyatirlar ile gorusulse iyi olur. Zaten doktor gereklilige gore psikologa yonlendiriyor.


  • kleonis  (01.12.12 15:47:33) 
snowflake, çocuklar objektifler doğru. ama ortada bir aldatma var ve çocuklar bundan habersiz. işin aslı, 2-3 yıldır eşlerin arası bozuk ve tartışıp barışmışlar daha önce, bu süre zarfında kadın evden daha önce de kaçmış. ama bu süreç zarfında kadın tarafı iyi rol yapıyor ve her şey düzelmiş gibi davranıyor ama kadın tarafının gizli telefonu ve facebook hesabı ortaya çıkartılıp mesajlar da okununca aldatmanın devam edildiği ortaya çıkıyor...

şimdi, çocuklar bunlardan habersiz. bu yüzden "ortada neden yokken neden gitti sen kötü babasın" lafı ortaya çıkıyor.

çok farklı yorumlar var, bir taraf diyor ki git çocuklara her şeyi anlat, diğer taraf diyor ki anlatma...

kleonis, bu arada almanya'da yaşıyoruz...
  • schwarzfahrer  (01.12.12 16:24:55 ~ 16:25:43) 
ok almanya da zaten cocuk psikiyatrisinde uzman sayisinda sorun yok diye biliyorum. Olaylari su oldu bu oldu diye anlatmak hic dogru degil. Bir tarafi ki suclu bile olsa suclamak da iyi degil. Sonucta biri anne biri baba. Cocuklara anlatilmasi gereken yetiskinlerin arasindaki sevginin , yetiskinlerin cocuklarina olan sevgiden cok farkli oldugunu. Cocuklara olan sevginin degismeyecegi ama iki kisinin birbirine olan yetiskinin birbirine olan sevgisinin degisebilecegi. Yapilan hatanin bunu oturup konusak cozumleyip duzgunce ayrilmak yerine birinin evden gidinceye kadar bunu surdurmeleri oldugunu anlatmak. Ama elbette ki bu raddeye gelene kadar anne baba hakkinda baba da anne hakkinda birseyler soylemistir o yuzden cocuklar birini sucluyorlardir. Ama en buyuk bile yetiskin degil hatta ergen oldugu icin daha teklikeli onun icin. Cinsellikle ilgili buyuk problemleri olusabilir bu cocugun. Dedigim gibi cinsellige vurgu yapilmadan anne babanin gelecege dair hedeflerindeki farkliliklar birbirine olan sevgilerindeki degisim hayattaki isteklerindeki farkliliklarin artik birlikte olamayacaklari kadar birbirinden uzaklasmis olmasi seklinde anlatilirsa kimseyi zan altinda birakmadan daha mantikli ama bunu en iyi bir profesyonel yonlendirir. Bir tarafin dogrulariyla cocuklarin yonlendirilmesi gerektigini savunan arkadaslara da hayret ediyorum hic bir egitimi olmadan hem de. Cocuklar gercekleri yetiskin bir kisinin algiladigi gibi algilayamaz. 8 yasindaki cocugun soyut kavramlari bile daha yeni yeni olusmakta. Ufaklarin daha cinsel hormonlardan bir haber digeri tam kendini tanimaya basladigi yasta. Bu cocuklardan hicbirine bir aciklamayi ayni tarzda yapamazsiniz. Bir profesyonel buun nasil yapilacagini anlatir. cocuklarin aileleri disinda 3. objektif birine ihtiyaci olabilir. Oncelikle bir uzmanin hem anneye hem babaya aralarinda ne olursa olsun cocularina nasil davranmalari gerektigini de acilar


  • kleonis  (01.12.12 17:45:29) 
yorumlardan çıkardığım kadarıyla en doğru olan çocuklara annenin bir başkası için evden kaçtığını söylemek fakat detaylara girmemek, bu söylenirken de annenin hala çocuklarını sevdiği üzerinde de durulmalı ve istenildiği zaman annenin görülebileceği belirtilmeli. diğer yandan, anne babayı değil de bir başkasını seviyor denirse, çocukların bilinç altında "baba sevilmemesi gereken bir tip" mesajı belirmez mi?


  • schwarzfahrer  (01.12.12 22:35:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.