[]

terapi çeşitleri

bilişsel terapi, davranışçı terapi, dinamik terapi gibi terimler görüyorum duyuyorum psikolojiyle ilgili bir şeyler okurken.

bunların arasındaki farklar nedir? ya da şöyle diyeyim kaç çeşit terapi var bunları özet olarak ne olduklarını anlaşılır bir biçimde anlatabilir misiniz ya da anlatan bir yazı verebilir misiniz?


 
Bilişsel terapide hastaya/danışana nerde mallık yaptığı öğretiliyor. Davranışı terapide her mallık yaptığında bi tokat atılıyor. Dinamik terapide başka salaklıklar yaptırılarak kendi mallığı unutturuluyor.


  • am  (27.11.12 03:01:51) 
Bilişsel: Farkındalık üstüne kuruludur, kişilerin sorunun farkında varması amaçlanır. Daha sonra otomatik düşünceleri ve inançları gelir.
Davranışçı: Özellikle basit fobilerde işe yarar, temelinde davranışların sonuçları tarafından yönlendirilmesi yatar. Deneysel ortamda güvercinlerin bile batıl inanç geliştirdiği görülmüştür. Daha ne?
Dinamik: Sorunların temelinde çocukluk çağı gelişim takılmaları ve bastırılmış güdülerin yattığına inanır.

Yukarıdaki en yaygın üçü. Ama Varoluşçu ve Hümanist de var. Ancak onları pek sevmem, pek de bilmem. Psikolog olarak şahsen yukarıdaki üçünün karmasıyla giderim.
  • jesterdvine  (27.11.12 07:00:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.