[]

yürüyen merdivenin sol tarafinda acelesi olan kişilere ayrilmasi

bu yürüyen merdivenlerde acelesi olanların sol tarafi sahiplenmesi nerden cıkıyor? hayir acelen varsa normal merdivenden cık. yürüyen merdivende neden yürüyosun?




 
kafan çok güzelmiş arkadaşım, güle güle kullan. bir ara da saygıdan haberdar olmanı tavsiye ederim. sağ tarafta beklesen bir tarafın eksilmez değil mi?


  • devilred  (19.11.12 06:41:16 ~ 06:41:23) 
çok tartışıldı bu konu. bir örneği; eksiduyu.ru


  • bruges  (19.11.12 06:56:17 ~ 06:56:35) 
www.bigwhiteguy.com
dünyanın kalabalık noktalarında kural bu şekilde.
yürüyen merdiveni keşfeden kuralı koyar.
yürüyen merdiven asansör olmadığı için, sabit durmak dinç bir insan için zaten saçmadır, yürüyerek çıkmak daha mantıklıdır.
nasıl ki kesime gidecek ineklerin geçtiği yollar belli kurallara tabi, yolu tıkayan ineklere su sıkıyolar filan, 7 milyar nüfusa dayanan insan ırkının hızlı hareket edebilmesi için de gereken durum bu, böyle.
  • kediebesi  (19.11.12 07:06:59) 
cevap soruda gizli. bu haliyle, soru, kendi icinde tutarsiz.

bu kisilerin acelesi var. onun icin, hem merdivenleri kosarak cikiyorlar, hem de yuruyen merdivenin hizindan yararlaniyorlar.

New York'ta yuruyen merdivenin sol tarafinda dikilirsen, arkadan gelenler tarafindan iyi bi firca yersin mesela...
  • compadrito  (19.11.12 07:31:01) 
acelen varsa normal merdivenden çık ne demek. kronometre tutup her koşulu dene bakalım en çok hangisinde zaman kazanıyosun ve acelenin olduğu bi zaman o 1-2 dknın bile ne kadar önemli olduğunu düşün.


  • orange coffee  (19.11.12 09:43:45) 
"solda durulmaz!!11" diyenlerin bir de saygından bahsetmesi yok mu deliriyorum ha. nasıl bir saygı anlayışınız var sizin? senin acelen var diye, aman o nazik popon daha az yorulsun, kendi hızını merdivenin hızına katıp 30 saniye daha erken var diye yürüyen merdiveni amacına uygun durarak kullananları hizaya sokmak nasıl bir saygı anlayışı yahu?

"hepi topu bir adım sağa atacakmışız", "sağda dursak eksilmezmişiz ya"

peki güzel kardeşim sağımda duran adamın kucağına mı çıkayım, omuzlarına mı basayım ne yapayım? sağımda da adam var nasıl sağda durayım? sen istiyorsun ki 30 saniye daha erken varayım diye 40 basamaklı ve tek seferde her basamağında iki kişi durarak 80 kişi taşıyabilen merdivere 40 kişi tek sıra binsin, sol şeridi paşamıza ayırsın, kalan 40 kişi durarak yukarı çıkabilmek için aşağıda tek sıraya girsin.

evet hesapladım ben canım. kızılay'da en alt peron katından yüzeye üç adet bomboş yürüyen merdivenden yürümek ile duran merdivenden koşmak arasında 30 saniye, bilemedin 1 dakika fark ediyor. yürüyen merdivende durmak ile yürüyen merdivende yürümek de taş çatlasın 2 dakika. sen 1 dakika daha erken çıkacaksın diye yürüyen merdiveni amacına uygun kullanmaya çalışan insanları niye hizaya sokuyorsun? "tek seferde 80 kişi taşıyabilecekken yarısı kadar adam binsin, sol şeridi ben koşacam diye boş bıraksın" demek neyin saygısı oluyor? senin aşağıda sol tarafı boş bıraktırıp sağ tarafa binmek için sıra bekletmek istediğin adama yaptığın şey saygısızlık değil mi?

iki istisnası olur, ortamda yürüyen merdivenden başka duran bir merdiven yoktur (ankara sıhhiye metro istasyonu mesela, peron katına iniş/çıkış). o zaman anlarım. koşmak istersin, koşamazsın. başka çaren de yoktur.

bir de yürüyen merdiven tenhadır, ama insanlar dağınıktır. toplu durmalarını istersin. bunu da anlayabiliyorum ama hak vermiyorum.

yürüyen merdiven denen şeyin amacı merdiven çıkmak istemeyen, çıkamayan insanları yormadan taşımaktır. yürüyen merdivene binince durmak normaldir. yani yürüyen merdivende normal olan şey durmaktır. öyle bir konuma getirdiniz ki sanki yürüyen merdivende durmak anormal bir şey, "saygısız piça bak yürüyen merdivende duruyor". o istediği gibi durur, sen yürümek istiyorsan normal merdivenden istediğin gibi yürürsün. ikisinin hızını birbirine katıp hızlanmak istiyorsan da insanları hizaya sokmak yerine kendin hizaya girmelisin, yürüyen merdivende azıcık zigzag yaparak çıkıver? yetişmeye çalıştığın yer popondan dana önemliyse azıcık yorulmayı, nefes nefese kalmayı göze alıp normal merdiveni dörder dörder çıkıver? evinden 5 dakika erken çıkıver? sen hiçbir şey yapma, yürüyen merdivende olması gerektiği gibi duran adamı hizaya sokmaya çalışıp bi de saygısız de, medeniyetsiz de.
  • kibritsuyu  (19.11.12 10:20:04 ~ 11:20:31) 
yürüyen merdivenin amacı üzerinde durmak olsaydı merdiven şeklinde olmazdı. geçmek isteyene yol verebilmek icap eder, bu her yer için geçerli olabilir. karınca gibiyiz zaten. bidir bidir. bazıları çok dar olabiliyor ama hak vermiyo da değilim.
canım amcam yaa www.youtube.com :)

  • kediebesi  (19.11.12 10:31:29 ~ 10:40:12) 
@ devilred bunun saygı ile saygısızlıkla ne alakasi var. adi üstünde 'yürüyen merdiven' kendi yürüyor ztn ben neden yürüyim ki? snn acelen varsa normal merdiveni kullan ister çifter çifter cik ister koşar. ama kalkipta bana saygidan dem vurma


  • all girls dream  (19.11.12 11:23:59) 
kibritsuyu hocam haklisin da, her sehrin sartlari kendine özgü.

New York'ta bu is, ayyynen senin su dedigin sekilde calisiyor:

"tek seferde her basamağında iki kişi durarak 80 kişi taşıyabilen merdivene 40 kişi tek sıra binsin, sol şeridi paşamıza ayırsın, kalan 40 kişi durarak yukarı çıkabilmek için aşağıda tek sıraya girsin."

Ankara'da metrodan inince yuruyen merdivene binip yakalaman gereken diger bir tasit araci pek yok. Yuruyen merdivene binip yeryuzune cikiyor ve kaldirimda yurumeye basliyorsun. Genel olarak sehrin temposu da daha yavas.

Halbuki New York'ta ve Istanbul'da, daha fazla kosusturma gerektiren haller var. Muhtemelen baska sehirlerde de vardir da, ben gozumle gordugumu yaziyorum.

Mesela tren (metro degil, bildigin düz tren) seni bir istasyonda birakiyor. O istasyonda baska bir trene aktarma yapman gerekiyor. Iki tren arasinda sadece alti dakika var. Ama bu bahsettigim istasyon cok katli. Indigin yerdeki perondan degil baska bir kattaki perondan binmen gerekiyor. Adamlar sistemi oyle bir kosusturmaya gore ayarlamis ki, acele etmez sallanirsan, o treni kacirir, bir saat sonrakine kalirsin. Yuruyen merdiven hayvan gibi uzun. Simdi boyle bir durumda, senin evden 5 dakika erken cikmis olman ise yaramiyor ki. Orada tren degistireceksin ve iki tren arasinda 6 dakika var. Cikman gereken katlar ve yurumen gereken yollar var. Hal boyle olunca, ister istemez boyle yazili olmayan bir kural gelismis zaman icerisinde. Acelesi olmayan insanlar da, aynen senin dedigin gibi, kuzu kuzu asagida tek sira olup yuruyen merdivene binmeyi bekliyorlar. Tokyo, Londra, Paris, Frankfurt, Sanghay'da durum nasil bilmiyorum ama boyle oldugunu tahmin ediyorum. Kediebesi'nin gonderdigi linkten de, Hong Kong'ta da boyle oldugunu anliyorum. Yani sol tarafin bos birakilmasi gibi yazili olmayan bir kural var. Haa bu kural Turkiye'de, Istanbul'da, Ankara'da uygulanir mi, kabul gorur mu, nasil olur, onu zaman gosterecek herhalde.

(bkz: kadıköy kartal metrosu) hizmete girdikten hemen sonra, bu basliga yazilanlara baktigimda, Avrupa yakasindaki metro yolculariyla, bu hattin yeni yolculari arasinda, bu acidan bir fark oldugunu ve tartisma yasandigini gordum.

zamanla taslar yerine oturur, her hattin kendine ozel yazili olmayan bir kurali, kendiliginden gelisir sanirim.

ne mutlu bize ki, artik metromuz var ve bunlari tartisabiliyoruz.
  • compadrito  (19.11.12 11:31:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.