[]

İşletme - İktisat

Şimdi, bilkentte işletme okuyorum. 1. sınıfım. Ben aslen mf öğrencisiydim. Mf3'te (mühendislik) 6300. Tm'de 1900. oldum. Edebiyat sınavına fene girmeden önce heyecanı atayım diye girdim. 16 boş bıraktım, geri kalan yorum sorularını yaptım. 80de 50 net yapmışım. Matematiğim çok iyiydi, 80'de 75. Sıralamam o yüzden iyi gelmiş yani. Fende de 90'da 60 civarı yapmışım galiba, öyle sanıyorum. Daha fazla da olabilir. Ygsde de 145 net yapmıştım tabi ne alaka niye anlatıyorum bunları ben de bilmiyorum.

Neyse hiç hesapta yokken bu iş kafamı karıştırdı. Son saniyeye kadar aklımda bir bölüm yoktu. Sınavım ortalarda geçmişti, sınava hazırlanırken de benden beklenti yüksekti ama ben iyi bir yer kazanacağımı düşünmüyordum. Neyse işte ortaya karışık:

.
.
Odtü Endüstri
Odtü Bilgisayar
Bilkent İşletme
Bilkent İktisat
.
.

Ortaları böyleydi listenin. Odtülerin geleceğini düşünmüyordum, gelmediler de. Gerçi düşük puanla kaçırmışım. Bunu öğrenince epey gözümde büyüdü. Bir de arkadaşların çoğunun odtüyü kazanması var tabi. Bir de odtünün kampüsü de kampüsü diye bana inat övgü tabi.

Neyse beklediğim gibi İşletme geldi. Gelmesine geldi ama bu sefer etrafıma baktım adamlar altmış bin yetmiş bin sıralamalarla gelmişler. Lise başları seviyesinde dersler görüyoruz acayip zorlanıyor insanlar. Bunların yanında sivriliyorum ister istemez ve bu iş pek hoşuma gitmedi açıkçası. Mat105 (101 de değil, 105, kolay yani) alıyoruz mesela sınıfın yarısı matematiği hazırlıkta unutmuş yarısı zaten hiç öğrenmemiş.

Dersler şunlar: Econ101, Man101 (işletme), Soc101 (sosyoloji), Mat105, Eng101, Turk101. Belki kafamda abartıyorum da bana matematik ve sosyoloji kaçış gibi geliyor. Onları seviyorum, sanki üni hayatım boyunca böyle yan derslere ilgim işletme derslerinden çok daha fazla olacakmış gibi geliyor. Üniye gelirken kafamda enstrüman dersi almak vardı mesela ama alamadım. Vermiyor benim danışman.

Ne yapayım sizce? Oturayım mı oturduğum yerde? İktisata mı geçeyim? İktisat dersleri beni tatmin eder mi ya da işletme dersleri beni sandığım gibi boğmaz mı? İşletmenin ilk ödevini vermedim, sınavında da soruları vs. yanlış anlamışım ortalama bir not alacağım. Bu böyleyken diğer derslerin yarısından A bekliyorum. Bu iş de beni telaşlandırmıyor değil. Kafamdaki rahatsızlık odtüyü gözümde büyütmemden mi oluyor yoksa bu bölüm beni hakikaten boğacak mı?

Edit: Kendimi gözlemlediğim kadarıyla odtü meselesini kompleks haline getirmişim. Nerede odtü görsem, nerede odtü duysam içim bir değişik oluyor. Halbuki ben istemedim. Odtü havacılık ve uzay yazarım diye düşünüyordum mesela yıl boyunca ama gelince nedense istemedim. Makine ve inşaat da çok ilgimi çekmedi.

 
netlerine bakılırsa baya iyi durumdasın.Bence iktisattan daha iyi bir bölüm için tekrar hazırlanabilirsin...zaten sayısaldan o netlerle tıpta gelirmiş sana


  • soljenitsin  (10.11.12 20:13:50) 
Kesinlikle dur durduğun yerde diyorum. Bölüm içinde sivril erasmus yap Bilkent harika bir okuldur. Hayatta kendini sikme oranın kazançlarınla doğru orantılı değil malesef. Gayet güzel maaşlar alıyor Bilkent İşletme mezunu arkadaşlarım. Hatta mühendislikte kafa sikilip kel kalacağıma girmediğime pişman olmuşumdur sonradan. Bence kesinlikle bölümünde ve okulunda kal , bölümde sivril.


  • layer26  (10.11.12 20:18:50) 
zamanında çevre mühendisliğini bırakmış, seneler sonra işletme tercih etmiş bir son sınıf öğrencisi olarak yazıyorum.
mühendisliği ytü'de okumaya başlamıştım, herkes zehir gibiydi, mat 101'i falan zaten tüm mühendisler birlikte alıyorlardı, yani o ortamda sivrilmek zor, odtü'ye gidip ortalama bir öğrenci olabilirsin.
öte yandan bilkent'te işletme'de kalırsan, biraz sorumlu davranarak ortalamaya kasabilirsin. özel okullarda sivrilirsen şöyle bir güzelliği de var ki millete parayla ödev yaparsın, proje zamanları sağlam para kazanılıyor o işlerden, aklında bulunsun. sen zaten başarılıysan gelip seni buluyorlar. ortalama yapmanın aynı zamanda okul bittiğinde de işine yarayacağını unutma, master vs. başvurularında öne geçersin, iş başvurularında yeni mezun olarak fark yaratırsın.
tabii bu avantajlar var ama "ben mühendis olacak adamdım" diye bir düşüncen varsa ve bunun için hayıflanacaksan onun da peşinden git derim.
  • mocha  (10.11.12 20:22:09) 
iktisattla yan dal yap, ustune de ekonomi masteri yaparsin. lisans seviyesinde bilmem de, master seviyesinde fazlasiyla tatmin yasarsin. ama muh. lige gecme. hem modasi gecti, hem lisans okurken bilim yapmayacaksin, sunun bunun yazdigi kitaplardaki sorulari cozeceksin. ayni hamallik, neresi tatmin edecek ki bunun seni? daha cok zaman harcamak mi?


  • leyla3  (10.11.12 20:22:24 ~ 20:23:48) 
hacı ben seni tercih döneminde görmüştüm burada, hacettepe elektronik falan da diyordun. bana kalırsa bilkent işletme'de kal abi, matematik olayını falan da salla. hatta iktisata falan da geçme hiç; yabancı dil öğren. zaten iş hayatına atılacaksın, akademiye devam etmek gibi bir niyetin yok gibi duruyor. bilkent işletme'den ingilizce+ispanyolca+almanca bilerek 3.20 üzeri ortalamayla mezun ol. procter and gamble'dan unilever'dan falan kabul al yardır git bence.

peşin not: öyle o şirketlere girmek öyle kolay değil yeğeeeen diye gelmeyin, yapan tanıdığım çok var. yapılıyor.
  • vedatchilipeppers  (10.11.12 20:28:15) 
iktisat her zaman işletmeye göre biraz daha teoriktir, biraz daha derindir. bunu işletmeyi küçümsediğim için söylemiyorum, yanlış anlaşılmasın. yapabiliyorsan çift anadal filan yap. bilkent'ten odtü'ye geçmek için bir sene daha kaybetmek, risk almak.. bence değmez. bilkent kötü bir okul değil ki?


  • bilmemkacincinick  (10.11.12 20:29:45) 
ekonomi iyidir, eğer ilgiliysen hiç durma bence. ama bilkent'te olup düşük puanla okula girenleri yadırgaman ilginç olmuş ilk dersler yüzünden. çok gördük patır patır dökülen bursluları da yardıran burssuzları da.


  • anoktak  (10.11.12 20:30:08) 
sivrilmen öne cikman gayet iyi bir sey bunun avantajlarini kullan. isletme rahat bir bölümdür, madem bilkent tesin imkanlarini sonuna kadar kullan, degisim programlari iyi sirketlerde staj vs yaptin mi mezun olunca gayet güzel is bulursun ama dedigim gibi mezun olmadan gerekli cevreyi yapmis olman gerekir isletmede.


  • kimse  (10.11.12 21:05:58) 
ha illa işletmede ısrarlıysan boğaziçine falan yatay geçiş düşün..bilkentteki paralı "no-brain"lerin içinde körelirsin..


  • soljenitsin  (10.11.12 22:23:13) 
Boğaziçine puanım yetmiyor.


  • 4dr4m3lekh  (10.11.12 22:25:22) 
"İşletmenin ilk ödevini vermedim, sınavında da soruları vs. yanlış anlamışım ortalama bir not alacağım."

başarısızlığına bahane arıyorsun. refet gürkaynak ve selin sayek böke'den ders al, bilkent işletmeyi bırakma, odtü'yü gözünde çok büyütme. (bilkent mezunuyum, yükseklisans'ta bilkent'ten de odtü'den de kabul aldım ve yine bilkent'i seçtim.) odtü'lü arkadaşların gez, dolaş, vs ama bilkent'in de hocalarından, imkanlarından yararlan. mühendisliğe geçsen bile mutlu olmayacaksın çünkü ne istediğini bilmiyorsun.
  • kayranin kedisi  (10.11.12 23:50:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.