[]

Muhafazakar ateist var mı? Muhafazakarlıkta dinin etkisi illa var mı?

Muhafazakar ateist var mı?
Nasıl olur?
Ahlak değerleri açısından nasıl olur?
Ateiste göre ahlak nedir?
Atesitlerin hepsi açık görüşlü mü? Dar görüşlü var mı?
Böyle olursa kavram karmaşası mı yaşıyordur kişi? Yoksa insani değerlere göre normal olduğunu varsayabilir miyiz?
Muhafazakarlık illa dinden gelen birşey midir?
Muhafazakarlık nedir o zaman?
Muhafazakarlık değerleri korumaksa, ateist hangi değerleri koruyor?
Tanrıya inanan ile tamamen farklı olmuyor ve kesiştikleri ortak değerler de var o zaman, değil mi? O zaman neden birbirine saygı duyamıyorlar? (herkesi kastetmiyorum)

Farklı sorularla detaylandırmaya çalıştım. Yorumlayınız.

not: mümkünse yorumlar olabildiğince objektif olsun. yani tartışma başlatıcı olmasın. kişiden kişiye göre değişen cevaplar var tabii, subjektiflik olacak sonuçta. ama kastettiğim bu tür sorularda cevaplara biraz daha özen göstermek yararlı oluyor.

not2: ateist kelimesini daha popüler diye kullandım. agnostik de olabilir. veya dinle alakası olmayan biri olarak da düşünebiliriz.

 
muhafazakarlık dinle alakalı olmak zorunda değil.

muhafazakar atayiz çok var. ben de bunlardan biriyim.

sonuçta muhafazakarlık, belli bir değerin değişmesinden rahatsız olmak gibi kabul edilebilir. o değerin değişmesinden ben zarar görüyorum ve karşıyım. muhafazakarım o konuda.

genel olarak mevcut değişmelerden zarar görüyorum ve çoğuna karşıyım. yani bi muhafazakar olurum. ama inanç konseptine de ilkesel olarak karşıyım.
  • fatihkkk  (06.11.12 20:44:11) 
ateistin de dar görüşlüsü var, inanan kişiye saygı duymayanı mesela, yani kendi görüşünden olmayana saygı duymayanı, onu direkt aptal olarak nitelendireni.

insanı sev, hayvanı sev, doğayı sev. her canlıya saygı duy. dürüst ol. çalış. genel olarak benim ahlak anlayışım bu özetle.

ama soruların çoğuna cevap veremedim işte.
  • d.  (06.11.12 20:44:38 ~ 20:45:18) 
arkadaşım objektivite istiyorsan önce muhafazakarlık'ın tanımını yapmak gerek.
tüm tartışma ancak onun üstünden şekillenebilir.

o tanımın da dinle hiç alakası yok.

dolayısıyla bunları yanyana getirip bi analiz yapmak çok de sağlıklı değil ki.
  • fatihkkk  (06.11.12 20:52:22) 
muhafazakarlık türkiyede islamcılarla bağlı düşünüldüğünden farklı çağrışımları var fakat bu bütün ideolojilerle eklemlenebilen bir ideolojidir. Liberal muhafazakar,milliyetçi muhafazakar olabilir, hepsiyle bağlanabilir. Kaldı ki ateizmin bir ideoloji bile olmadığı görülürse tabiki ikisi eklemlenebilir. Muhafazakar insan geçmişin sınamasından geçtiğini ve güvenilirliğini böyle ispatladığı için gelenek ve bir takım değerlere bağlı insandır. Dini bağı olmayan değer ve geleneklere bakınca muh. Ateist nasıl olur kafanda kurabilirsin.


  • orhan tv  (06.11.12 20:52:27) 
ben varım.

herkesin düşüncelerine saygı duyuyorum. tüm dindarları veya din mensuplarını hoş görüyorum. insanı seviyorum yani.

fakat sevgilime şort, mini etek giydirmiyorum ve hala bekaret konusunda hassasım.
  • yeni dunya duzeni  (06.11.12 20:58:01) 
  • and justice erol  (06.11.12 21:58:47) 
Muhafazakar ateist olur ve genellikle kendisine çok şaşırılır. Hayat tarzı, e kendisi gibi ateistlerle, ne dindar insanlarla örtüşemediği için her ortamda garipsenebilen bir insandır.

Mesela ben ateistim ama giyimimde, ilişkilerimde, hayat tarzımda muhafazakarımdır. Dekolte giymem, bikini filan giymem, tek gecelik (ya da tek haftalık, tek aylık hatta ve hatta tek yıllık) ilişkim olmamıştır.
Ahlak anlayışım tamamen prensiplerim ve kendime olan saygım doğrultusunda oluşur. Kendime yakıştırmadığım şeyi yapmam. Doğru bulmadığım şeyi deli gibi canım çekse de yapmam. Sadece kendi kurallarıma bağlıyım ama aşırı bağlıyım.

Benim değerlerimle yaşamayan insanları kesinlikle yanlış bulmuyorum. Kimse dekolte giymemeli, dekolte yanlış diye bir şeyi aklımdan dahi geçirmem mesela. Bunları yanlış olduklarını düşündüğüm için değil, kendime uygun bulmadığım için yapmıyorum. İnsanların da inançlarına saygı duyarım ama açıkçası bana şaka gibi gelen birşeye inanan insanın zekasına saygı duyamam. Yani inancına laf etmem, çünkü inanma hakkına saygım vardır ama benim aptalca bulduğum için inanmadığım bişeye inanan insana da hayran ya da aşık vs olmam imkansızdır.
  • cereal killer  (07.11.12 00:21:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.