[]

dondurulmuş anne sütü sorunsalı

eylül ayının ortalarından itibaren ege'nin ilerideki ihtiyacını karşılamak üzere sağdırdığımız fazla anne sütlerini süt saklama poşetlerinin içinde derin dondurucuda dondurduk. -18 derecede taş gibi donmuş olarak bekliyorlar. en eskisi 2 aylık. sağılır sağılmaz derin dondurucuya atıldı.

bugün hadi artık sirküle edelim, eskilerini kullanmaya başlayalım dedik, annesi de işe giderken fazla süt bırakmadı dondurulanlardan içecek diye.

akşamdan dondurucudan çıkardık, buzdolabı kısmında erimeye bıraktık, bugün öğlen saatlerinde eridi. içirmek üzere biberona koyup sıcak su içinde bekleterek ılıttık. lakin bu süt gibi güzel kokmuyor, ekşimsi kokuyor. ege de içmiyor, aç kaldı yavrum.

niye böyle oldu bu sütler? niye kokuyor? neyi yanlış yaptık?

 
soğuk durumdayken birden sıcak suyun içine salmış olmanız bozmuş olabilir.


  • bilmemkacincinick  (06.11.12 11:35:42) 
bebeği zehirleyeceksiniz! tamam ilk 6 ay anne sütü ama mecbursanız işe gitmeden sağsın sabah sütü, derin dondurucuda sağlıklı gelmedi bana. en iyisi doktorla bir konuşup hal çare arayın.


  • 9kuyruklukedi  (06.11.12 11:38:44) 
Anne sütünü saklama süreleri
Sema Hastanesi’nden Dr. Arzu Gebeşçe anne sütünün saklama sürelerini şu şekilde toparlıyor:
Anne sütü dondurmadan 72 saat ve dondurulmuş sütü erittikten sonra 24 saat buzdolabında (+ 1 ile +4 °C arasında) saklanabilir.
Süt, tek kapılı buzdolabının buzluğunda (-7 ile -2°C arasında) 3 haftaya kadar, iki kapılı buzdolaplarının buzluğunda 3 ay saklanabilir.
Sütünüzü derin dondurucuda (-18 °C nin altında) 6 aya kadar saklanabilir.

Donmuş sütü eritirken dikkat edilmesi gerekenler
Buzdolabında yavaş olarak eritiniz (100 cc sütün erimesi birkaç saat sürebilir).
Sıcak suyun altında bir kap içinde daha hızlı olarak eritme de yapılabilir.
Donmuş sütü oda sıcaklığında bekleterek eritmeyin.

Sütü ısıtırken dikkat edilmesi gerekenler
Soğuk süt, akan ılık su altında veya bir biberon ısıtıcısında ısıtılabilir.
Sütü fazla ısıtmayın. Sütün kesilmesine ve bazı proteinlerin hasar görmesine neden olabilir.
Sütü eritmek veya ısıtmak için mikrodalga fırınların kullanılması önerilmemektedir.

Anne sütünün saklanmasıyla ilgili diğer önemli konular…
Eritilmiş sütü bir saatten fazla oda ısısında bırakmayın.
İkinci kullanımdan sonra kalan sütü atın.
Eritilmiş sütü tekrar dondurmayın.
Sütü buzdolabının kapağına koymayın.
Sütler bir termos içinde buz ile birlikte taşınmalıdır.
  • zenigt  (06.11.12 11:42:19) 
derin dondurucuda anne sütü saklamak bizim icat ettiğimiz bir yöntem değil. sırf bu iş için süt saklama poşetleri bile olan, zaten uygulanan bir yöntem.

hem sabah sağdığı sütü de gün içinde verecek olsa o da süt saklama kabı içinde buzdolabında duruyor. onu da ısıtmak için yöntem aynı, biberonu sıcak suya oturtmak. yani erimiş ama hala soğuk olan süte de uygulanan bu. bu da bozacaksa biz biberonu nasıl kullanacağız? sütü nasıl ısıtalım ki başka?

@zenigt: buradakilere aykırı hiçbir hareketimiz olmadı.

@darknum: buzdolabında eriyen süt oda sıcaklığına nasıl gelebilir ki? buzdolabı sıcaklığına geldi. hem deniyor ki "erimiş sütü oda sıcaklığında 1 saatten fazla tutmayın", hem diyorsunuz ki "oda sıcaklığına gelmeden sıcak suya koymayın".

buzdolabından çıkan şey 1 saatten önce oda sıcaklığına gelmez ki bu havada. nasıl olacak?

poşetin üstündeki tarih 21 eylül. yani 2 ay bile beklemedi donmuş olarak.

özellikle tecrübeli anne babalardan yardım bekliyorum. daha önce dondurarak anne sütü saklama hadisesini bile hiç duymamış olanlardan da anlayış bekliyorum. sağolun ama yardımcı olmuyorsunuz, sadece endişelendiriyorsunuz.
  • kibritsuyu  (06.11.12 11:45:16 ~ 11:53:58) 
www.anneyeozel.com

belki beklettiğiniz sıcak su fazla sıcaktı?
  • whoosie  (06.11.12 11:58:10) 
çocuk kaç aylık bu arada?


  • ayemverihat  (06.11.12 11:59:47) 
bir de işin teknik kısmından yüzde 100 emin misiniz?

elektrik kesintisi vs vs?
  • ayemverihat  (06.11.12 12:04:05) 
çocuk 3 aylık. elektrik kesintisi nedeniyle eriyip yeniden donmadığına eminiz.

biberon ısıtmak için beklettiğimiz su sıcak olabilir. ama zaten benim bildiğim biberon ısıtma yöntemi budur. yani kaynamış ama altı kapatılmış, hala kaynayan değil bir suyun içine biberonu oturtmak şeklinde bilirim. yani hep öyle önerildi. yoksa ısınmaz ki zaten.
  • kibritsuyu  (06.11.12 12:09:27) 
belki annenin o sütü sağdığı gün yediklerinden kaynaklanan bir koku da olabilir? soğan, pırasa, lahana vb gibi kokulu yiyeceklerin, sütün kokusunu tadını kalitesini bozduğu söylenir..


  • sister blister  (06.11.12 12:26:03) 
"..cünkü dolapta bekleyen süt ille biraz kokuyo"

www.kadinlarkulubu.com
  • peren perengil  (06.11.12 12:58:44) 
www.lansinoh.com.tr

Bir anne olarak bende bu konudan cok dertliyim umarım yardımcı olur sizede

Isısını ölçmeden önce, anne sütünü, kabı içinde hafifçe döndürünüz, çalkalayınız. Üstte biriken kaymak kısmı, bunun sonucunda bütün süte dağılacaktır. (Saklanan sütün kaymak ve sıvı süt olarak ayrışması normaldir.) Kabı çok hızlı ve kuvvetli şekilde çalkalamayınız. Bu, anne sütünün içinde var olan değerli ve gerekli bir takım canlı maddeleri zedeleyecektir
  • abfall  (06.11.12 14:01:27) 
annesi işyerinde sağdığı taze sütleri işyerinden öğlen çıkanları kızılay'a getiren servis şoförüne verdi, ben kızılay'da şoförden aldım, eve götürdüm, doydu yavrucağın karnı.

bir haftasonunda, anne de baba da evdeyken süreci baştan sonra gözlemleyerek süt eriteceğim. bu şekilde nerede yanlış yaptığımızı da unutmazsam paylaşırım.
  • kibritsuyu  (06.11.12 14:33:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.