[]

doçentlikten profesörlüğe nasıl yükselinir ?

kitap yazma çeviri dışında tez yahut sınav gibi aşamalardan geçiyorlar mı ?




 
doçentlik için ve profesörlük için sadece gerektirdiği puanlarlar farklı biliyorum.
ayrıca prof.luk için kitap yazma ya da çeviri şartı da yok yine bildiğim kadarıyla.

Mesela yurt içi faaliyetten 35 ve yurtdışı faliyetten yine 35 puanla yard.doç olunuyor + şu son dönemde bir komite ingilizce sınavı yapıyor sözlü ve yazılı.

Bu puanlar nereden geliyor:
Puan kazanılan unsur, çeviri, kitap olabileceği gibi, makale, sözlü ve yazılı bildiri (poster veya sözlü sunum) veya araştırmacının yayınlanan bilimsel çalışmalarına başka araştırmacılarca yapılmış atıflar da olabiliyor.
Ayrıca, makalenin yayınlandığı dergi sci (science citation index) kapsamında ise daha yüksek puan alınıyor, sci değil ama yine de hakemliyse daha az, hakemsizse daha da az puan alınıyor. Aynı şekilde bildirilerde de durum benzer, uluslararası bildiri daha çok puan yerli bildiri daha az, ayrıca yine hakemli hakemsiz ayrımı da var.
Yayın, bildiri çok isimliyse bu isimler arasında da puanın paylaşımı söz konusu.

doç luk için yard. doç.luktan daha yüksek puanlar gerekiyor (70 ten fazla) + araştırmacının tek başına olduğu bir sci kapsamına girmiş bilimsel çalışma gerekiyor (tek isimli sci makale -ki bazı bilimdallarında çok zordur bir araştırmada tek olmak) + bir komitenin bilim sınavından geçiliyor, bu komite yök tarafından atanıyor.

Prof olunurken bir sınavdan geçilmiyor ancak prof.luk için yeterli puanın sağlanması, ayrıca doç olduktan sonra min.4 sene geçmiş olması ve bir doktora öğrencisinin doktora danışmanlığını yapmış olmak gerekiyor (tabi bu öğrencinin doktorasını da başarıyla bitirmiş olması lazım).

Bu puanlar vb. koşullar, yard.doç/doçentlik/profesörlük için başvuran kişi tarafından ispat ediliyor.
Bütün bu puanları sağlayan unsurlar olan bildiriler, makaleler vb. her biri bir dosyada toplanıp tek tek incelenmek üzere başvuruyu değerlendirecek komiteye gönderiliyor.

Ve üniversiteden üniversiteye değişiklikler olabiliyor.
İstediğini üniversitenin adı+ atama ve yükselme yönergesi diye aratırsanız bir şeyler çıkar muhtemelen.
  • furciferpardalis  (05.11.12 22:15:01 ~ 22:18:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.