[]

iş hukuku - geriye dönük sigorta yatırma vs.

selamlar haklının yanında, haksızın karşısındaki duyuru hukukçuları!

lafı hiç uzatmadan, oldukça hızlıca cevap alma ihtiyacında bulunduğum bir dizi sorum olacak;

1 - çalışırken hak edilen sigortanın geriye dönük yatırılması gibi bi' şey mümkün müdür? yani 1 ay çalıştıktan sonra maaş yatırırken sigortayı da topluca aylık olarak mı yatırır şirketler yoksa günlük müdür, bu işler nasıl işler?

2 - "geriye dönük yatırıcaz" diyen bi' şirket, eğer ki bu mümkün değilse ve çalışanlar şikayette bulunursa n'apar/n'apabilir?

3 - ortada doğrudan ciddi bir sözleşme bulunmayan bir yevmiyeli işte, daha ziyade "beni çağırdıkları zaman geleceğim" temalı bi' kağıdı imzalayan çalışan herhangi bir yasal hak iddia edebilir mi?

4 - 6 gün, günde 5'er saatten çalışılan yevmiyeli bir işte pazar gününün ücretli izin sayılmasına ilişkin bi' gereklik/engel var mıdır, istenirse olur istenirse olmaz mı?

herhangi birine veya hepsine yanıt veren/verebilen/ilgi gösteren herkese şimdiden çok teşekkürler! sorumu hukuk insanlarına yönelttim ama konuya ilişkin fikri/bilgisi/deneyimi olan sosyal güvenlikçi, işçi, memur herkesin yanıtları elbet mes'ud eder =)

 
3. soruda eğer yazılı bir sözleşme bulunuyorsa işverenin süresinde veya hiç çağrı yapmadığı veya süresinde çağırsa da işçiyi fiilen çalıştırmadığı hallerde bu sürelerin işçilik haklarını alır. yalnız tekrar belirtelim sözleşmenin "yazılı" olması gerekmektedir.

4. soru. hafta tatili kural olarak pazar günüdür ancak iş hukuku uygulamasında hafta tatiinin pazar gününe gelmesi şart değildir başşka bir güne de denk gelebilir. sözleşmeyle değiştirilebilir. ama mutlaka kesintisiz 24 saat ücretli hafta tatili verilmelidir (yetişkinler için) çocuk ve gençler için ise kesintisi 48 saat hafta tatili verilmelidir.
  • yazbitmesinsipidikterlikdolabagirmesin  (12.12.08 23:15:04) 
çok teşekkür ediyorum, gayet açıklayıcı/yardımcı oldu bu söylediklerin..

4. soruyla ilgili mesele zaten o günün pazar olması değil, ifade edememişim. "bu koşullarda 1 gün ücretli izin midir yoksa böyle yevmiyeli falan olduğunda durum değişir mi?" idi, istediğim yanıtı almışım gayet.

çok sağol..
  • supercalifragilisticexpialidocious  (13.12.08 00:22:29) 
1. sigortalı, işe giriş tarihinden en az 1 gün önce sgk'ya bildirilir işe girdi diye. çalıştığı süre ve sigortası ise o ayı takip eden ayın son gününe kadar bildirilir ve ödenir. yani 15 ekim'de işe girdiyseniz işveren bunu en geç 14 ekim akşamına kadar bildirmelidir. geç bildirirse 1 asgari ücret ceza. (şikayet üzerine veya kwendiliğinden)sgk fark eder de bildirilmesini isterse 2 asgari ücret ceza. ve sizin ekim ayındaki çalışmanız 30 kasım'a kadar sgk'ya "şu kadar gün çalıştı, şu kadar para aldı, sigorta primi de bu kadardır" diye bildirilip ödenir. geç bildirilirse 1/5 asgari ücret ceza. sgk fark edip yakalar da isterse 2 asgari ücret ceza.

cezaları ödemeyi kabul etmek suretiyle geriye dönük sigorta bildirilebilir.

2. çalışan şikayette bulunmadan da geriye dönük yapılır ama dediğim gibi ceza var. çalışan şikayette bulunur da geriye dönük olması gereken igorta girişinin yapılmadığı ve bildirgelerinin verilmediği tespit edilirse o zaman kat kat ceza öder. yukarıda da yazdım tutarlarını. işe girişi kendiliğinden geç verirse 1 asgari ücret, kurum isterse 2 asgari ücret. aylık bildirgeleri kendi geç verirse 1/5 asgari ücret, kurum isterse 2 asgari ücret. bunlar her sigortalı ve her ay için ayrı ayrı uygulanır.
  • kibritsuyu  (13.12.08 08:18:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.