[]

Grid Computing ve Sağlık Araştırmaları

Kanserin, AIDSin araştırıldığı gibi başka hastalıklar için de yapılabilecek şeyler var mı? Ne tür hesaplamalar yapılıyor, işlemci gücümüz neye yarıyor anlamıyorum ben, ondan soruyorum.

Hiç tedavisi olmayan ya da başarımı düşük tedavi yöntemleri olan her hastalık için böyle bir şey yapılabilir mi? Örneğin alerji, romatizma, hepatit... Eğer böyle bir imkan varsa, bu muazzam güçten niye daha çok yararlanılmıyor?


 
acele işim olduğu için 1-2 soruya cevap vereyim:
işlemci gücü bilgisayarın daha hızlı ve böylece daha kısa zamanda daha çok iş yapabilmesine yapıyor.
başka şeyler var elbet boinc diye bakarsan bir şeyler bulabilirsin. world community grid de ilk çıktığında sadece aids için destek veriyordu ama şu anda 6-7 şey daha olması lazım.
edit: ekşi sözlük cpu power'da bu konu biraz daha ayrıntılı inceleniyor.
  • sanal uyku  (09.12.08 23:23:40 ~ 23:25:17) 
Bu isin uzmani falan degilim ama bildigim kadariyla birseyler yazayim. Gridlerin bir uygulama tarafindan kullanilabilmesi icin yapilacak isin paralellestirilebilmesi gerekiyor. Islenmesi gereken veri cok oldugunda ve verilerin paket paket islenmesi birbirine bagimli islemler olmadiginda bu paralellestirme isi kolaylasiyor. Tiptaki bilinen uygulamalari molekuler duzeyde yapilan benzetimler (protein katlanmasi, molekul eslestirmesi) ve DNA parcalarinin butunu olusturacak sekilde dizimi. Bunlari yapan algoritmalarin temelinde deneme-yanilma ve genis bir uzayda arama yapmak var. Bunlar da bol-parcala yontemiyle paralellestirilebilen isler oldugu icin gridlere dagitilabiliyor. Bahsini ettiginiz hastaliklarin tedavilerini bulmak icin kulllanilan yontemleri bilmedigimden gridlerin faydali olup olmayacagini da bilemiyorum. Ama bana sonlu eleman benzetimi herseyi cozermis gibi geliyor.


  • sethi  (10.12.08 11:44:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.