[]

ayak bileği problemi - artık tak etti

uzun uzun anlatacağım. cesareti olmayan okumasın. artık ne yapacağımızı bilmez haldeyiz.

babam şubat ayında buzda kayıp düşerek ayak bileğini kırdı (git: 366548). çevreden yetişip ambulansla ankara'nın en büyüklerinden biri olan devlet hastanesine götürdüler (babamı almak için sedyedi getiren ambulans görevlisinin de aynen babamın bastığı yere basıp, aynı şekilde düşmesi de ayrı bir yazının konusu olabilir, allah'tan adama da bir şey olmadı, babamı da henüz sedyeye koymamışlardı). hastanede ayak alçıya alındı, ama doktor da dedi ki "alçıyla olmaz, kırık kötü yerde, tutmaz, ameliyat olması gerekli". ama babam 76 yaşında ve bypass ameliyatlı olduğu için pek razı gelmedik. doktor da dedi ki "peki madem bi 10 gün alçıda dursun, hiç üstüne basmasın, 10 gün sonra kontrole gelin bakalım". 10 gün sonra tekrar o devlet hastanesine gitmedik. artık emekli olmuş bir doktor akrabamızdan bir ortopedi doktoru tavsiyesi aldık. ankara'nın özel hastane denince ilk akla gelen büyük bir özel hastanesindeki bir ortopedisti önerdi. hastaneyi değil doktoru önerdi. doktor tekrar röntgen çekti ve alçı ile olmayacağını, ameliyatın şart olduğunu söyledi. dış malleol kırığı imiş. neyse naapalım dedik, babam ameliyat oldu, ayağına plaka vidaladılar. kırığı kısa sürede iyileşti. doktor kontrollerini aksatmadı. iyileştikten sonra dediler ki tam eklemdeki vidayı almamız gerekli, yoksa bileği tam bükemezsin. neyse yine narkoz aldı, vidayı ufak bir operasyonla aldılar.

kırık iyileşti, ama ameliyat yeri tam iyileşmedi. bileğindeki şişlik ve acı da tam geçmedi. ameliyat eden doktor "6 aya kadar düzelir, 6 aydır bizim için önemli olan" falan dedi. babamın ayağı ayakkabı giyemeyecek kadar şiş. kıro gibi ayakkabısının topuğuna basarak geziyor ama yürüyor yani. şişlik azalmadı, ameliyat yerinde de 1 cm kadar iyileşmeyen bir yara vardı.

neyse yaz geldi, babam o şekilde tatile gitti. ayağındaki şişlik duruyor. yara da iyileşmediği için denize de girmiyor mikrop kaparım diye. ha bu arada raporlu ilaçlarını yazdırmak için gittiği bilumum doktor (ameliyat eden dahil) ozonize edilmiş zeytinyağı diye saçma sapan bir şey dahil bir sürü yara merhemi verdiler, hepsini kullandı. neyse yara kapandı.

bir gün yine tatilde babam içtiği bir kase işkembe çorbası sonrasındaki gece bileğindeki şişlik ve acı müthiş arttı. ertesi gün hastaneye gidildi. hastanedeki ortopedist kimsenin aklına gelmeyen bir teşhis koydu: "gut". ilaçları verildi, diyet verildi, ilaçları kullanınca şişlik de acı da epey azaldı. oh dedik neyse en azından neden olduğu meydana çıktı.

tatil bitti dönüldü. babamın ayağında yine sancı, yine şişlik. kan tahlilleri yapılıyor, ürik asit biraz düşmüş, ilaçların dozu arttırılıyor, acı azalıyor, iki gün sonra tekrar şişiyor, acıyor. ilaçların dozu daha da arttırılıyor, bir türlü geçmiyor.

babama diyoruz ki "doğru düzgün bir doktora git". ulan diyor kaç tane doktora gittim, hangisi doğru düzgün, söyleyin ona gideyim. neyse gut işinin uzmanının "romatolog" olduğunu öğreniyoruz. ara tara ankara'da bir özel üniversite hastanesinde buluyoruz romatolog. o da gut teşhisini doğruluyor, ilaçları ayarlıyor, röntgen de çekip kırığa bakıyor ve kırık ile alakalı olmadığını söylüyor. hatta ürik asit düşürücü ilaçtan dolayı ürik asit <1 değerine kadar düşüyor (ölçülemeyecek kadar düşmüş yani) ama ağrı sızı şişlik aynı. babam ilaçları kullanmaya devam ediyor. internetten gut ile ilgili yazıları okuyoruz, babamın acısı ile pek benzemiyor. hep diyor ki "çarşaf değse acıtır", oysa babamın ayağı sadece üstüne basınca acıyor. öyle değmekle, dururken falan acımıyor. diyor ki "ilaçları alınca gut atağı kısa sürede sonlanır", haftalar geçiyor bir iyileşme yok. doktordan ayar yemek pahasına diyor "gut acısına pek benzemiyor bu" diye, doktor diyor ki "olur öyle, geçer geçer ilacını iç". sonuçta adam doktor. biz ise internetten hastalık araştıran gariban hastalarız. doktordan iyi bilemeyiz elbette.

en son yine tahlil yaptırmak için gittiğimiz o en baştaki devlet hastanesinin polikliniğindeki fizik tedavi uzmanı diyor ki "iltihap var yahu, enfeksiyon kapmış, bakın ayaktaki o kapanan yaranın altı yumuşak, kan tahlilinde de crp değeri yüksek, genel cerrahiye gidin yaradan kültür alsınlar. ürik asit evet yüksekmiş, sınırın üstünde ama gut denecek kadar da değil". (merak eden için ürik asit tatildeyken ilk ölçüldüğünde 8.8, sonradan 7.4, sonradan <1, daha sonradan da 5.5 oldu ve normal sınırlara geldi, ama ayak aynı duruyor).

ulan bakıyoruz taa o tatilin başından beri yapılan bütün testlerde ürik asitle beraber crp değerine de bakılmış ve hep yüksek. internetten bakıyoruz crp nedir diye "vücutta bir enfeksiyon varlığında yükselir" yazıyor. biz "guta benzemiyor" dedikçe, tahlillerde crp hep yüksek olduğu halde kimse enfeksiyon olabilir falan demiyor. yine de doktorun işine karışılmaz. denir mi doktora "yav bak crp yüksek, enfeksiyon olamsın bu" diye. doktordan iyi mi bileceğiz?

genel cerrahi yara kapalı diye kültür almıyor. babama antibiyotik veriliyor. 1 hafta kullanıyor, tekrar tahlil yapılıyor, crp iyice yükselmiş. bir antibiyotik daha ekleniyor. şu anda onu kullanıyor.

ayak hala aynı. şubat'tan beri.

1. ameliyatı yapan ortopedist
2. tatilde gidilen özel hastanedeki ortopedist
3. romatolog
4. devlet hastanesi polikliniğindeki fizik tedavi uzmanı
5. aynı poliklinikteki genel cerrah
6. ve tahlilleri yaptırmak ve raporlu ilaçlarını yazdımak için gittiği ve durumdan bahsettiği "aç bi bileğini bakiyim" diyen bilumum doktor.

gidilen dört ayrı hastanede en az sekiz ayrı doktor:

1. kırıktan dolayı, 6 aya kadar geçer
2. gut, ilaçlarını al geçer
3. iltihap var, antibiyotik iç geçer

şeklinde üç ayrı teşhis koydu. şu anda antibiyotik kullanıyor ve bir düzelme yok. yıl olmuş 2012, zannedersin tıp literatüründe çığır açacak bir problem, sekiz aydır çözülemiyor. altı üstü ayak bileğinde şişlik ve acı var, şubat ayından beri çözülebilmiş değil.

şimdi soruyorum. biz ne yapalım, kime gidelim de bu bilek iyileşsin. "başka doktora git" falan demeyin lütfen, altı tane başka doktora gittik işte. diyecekseniz de ankara'da isim soyad telefon falan vererek "aha şu doktora git, kesin halleder" diyin. diyin de artık iyileşsin adamcağızın ayağı.

 
eğer romatolojik bir durum varsa crp antibiyotik ile yok olmaz. ayrıca crp'yi yükseltebilecek olan bir sürü şey var. artrit var sanki. ama gut teşhisi koyan doktorun bunu da düşünmesi lazımdı. yine romatolojik bir durum varsa ha deyince teşhis konulamamasından dolayı gözden kaçmış da olabilir. doktor değilim romatoid artrit hastasıyım.


  • sutlu nescafe  (09.10.12 13:39:09) 
Açıkcası sorunun tam cevabını veremem çünkü tıpbi bilgim google amcayla sınırlı. Yazınızı üşenmeden sonuna kadar okudum ve geçmiş olsun demek istedim. Belki şu ana kadar üzerinde konuşulan tüm herşeyi unutup yeniden bir doktora gitmek gerekir.


  • nisansayısı  (09.10.12 16:35:38) 
bu arada yazmayı unutmuşum. sözlüpe entry olarak da girdim, "gut olduğunda da crp artar" diye mesajlar geldi. tabii farklı tahliller de var (mesela sedimantasyon da 35 civarı. romatoid faktör var, gayet normal) ben sadece crp'yi söyledim. bir de en son fizik tedavi uzmanına gitmeden önce kapanan ameliyat yerinin üzerinde yumuşak bir tomurcuk oluştu. onun üstüne iltihap olduğu düşünüldü zaten. bir de merhem verildi, o merhemi kullanınca o tomurcuk patlayıp içinden bir şeyler aktı ve düzeldi. ama ayak hala aynı. fizik tedavi uzmanına gitmemizin nedeni, romatolojinin fizik tedavi ve rehabilitasyonun bir dalı olduğunu öğrenmemiz (bkz: #19008427) ve gittiğimiz semt polikliniğinde ortopedi bölümünün bulunmaması. yoksa biz de pek yakıştıramadık babamın ayağındaki problemle fizik tedaviyi. sağolsun fizik tedavi uzmanı da iltihap var diyip antibiyotik verdi ama içinin rahat olmadığını, bu tedavinin "körleme" bir tedavi, olduğunu, işin uzmanının ortopedist olduğunu, ameliyat yapan doktora gitmemiz gerektiğini, cerrahide genellikle cerrahların birbirinin yaptığı işe müdahale etmeyi uygun görmediklerini söyledi. ama biz ameliyatı yapan doktora gitmek istemediğimiz için işi layıkıyla çözebilecek bir ortopedist arayışı içindeyiz. "sadece tahlil yetmez, o değerler bilmemne olduğunda da artar milyon tane nedeni olabilir" diyorsanız lütfen başka neye de bakılması gerektiğini söylerseniz, ilgili doktora bilerek gidelim. 2012 senesinde ayak bileğindeki şişlik ve acıyı çat diye teşhis edebilecek bir teşhis yöntemi vardır mutlaka. böyle 77 yaşındaki adama deneme yanılma usulü "şunu da kullan", "bi de bunu dene bakalım" diye diye hangisi denk gelirse tedavi etme yönteminin doğru olduğunu düşünmüyorum. (babamın yaşına en başta 76 yazdım, şimdi 77 yazdım. siz ayar vermeden önce ben söyeyeyim, babamın ayağı iyileşene kadar babam bir yaş daha yaşlandı. ben götümden sallamadım yani, bir hata yok orada.)


  • kibritsuyu  (09.10.12 17:50:59) 
76 seneden beri bir problemi yokken bir sabah gut olmak hele de böyle bir operasyondan sonra gut olmak bir doktor olarak bana pek mantıklı gelmiyor açıkçası. Şimdi 'koca koca hocalar gördü sen kimsin ki lan?' diyeceksin muhtemelen ama babana 'gut değildir' demek de kimsenin işine gelmiyor açıkçası. Neden? çünkü sedimantasyon yüksek, crp yüksek, ürik asit yüksek, ayak bileği şiş ve ağrı var. Siz romatoloji doktoruna görünüyorsunuz misal adam bakıyor ki daha önce kendisine başka bir doktor tarafından gut teşhisi konulmuş ve mevcut tahliller de yüksek 'gut değil dese' bir faydası olmayacak zaten halihazırda gut'un tedavisi belli iken 2-3 tane ilaç yazıyor 'gut olabilir diyerek'. Zaten ilaçlar da belli oranda inflamasyonu engellediği için başta kısmen fayda görüyor hasta ancak sonradan tekrar problem ortaya çıkıyor. velhasılı kelam diyeceğim odur ki bu tür operasyonlardan sonra o bölgenin kanlanması bozulduğu için 1 seneye kadar ayak bileği şiş kalabilir, vücut yeni damarlar oluşturdukça şişlik inecektir hele de babandaki kalp hastalığını falan da düşünürsek belki biraz daha uzayacaktır bu süre.
Ben olsaydım ne yapardım?
Gut teşhisini ekarte etmek için iyi bir hocaya görünürdüm. Çünkü buradaki asıl mesele sedim-crp yüksekliği. yani sedim crp neden yüksek? yara yeri enfeksiyonu mu var? kemik enfeksiyonu mu var? bunun aydınlatılması lazım. Gitmediyseniz Meral Çalgüneri romatolojinin Ankara'daki babasıdır. romatolojik değil derse o zaman iyi bir ortopedist bulmanız gerekecek.
  • i am what i am given  (09.10.12 18:43:51) 
son durum: babam romatolojiye gittiği özel üniversite hastanesindeki bir ortopedist profesör doktora gitti bugün de. doktor guta benzemediğini gut olduğunu zannetmediğini söyledi. yarayı açıp içinden kültür aldı. antibiyotik etkisinde olduğundan çok doğru sonuç vermeyeceğini, antibiyotiği kesip perşembe günü yeniden kültür vermek üzere gelmesini söyledi. iltihap olduğunu, iltihabın nedeninin de kırık nedeniyle kemiğe takılan plaka olduğunu, kemiğin kaynamış olduğunu, plakanın fonksiyonunun kalmadığını, ufak bir ameliyatla plakanın alınması gerektiğini söyledi. sanırım önce antibiyotik ile iltihabı temizleyip, sonra da ameliyatla plakayı alacaklar.

umarım 77 yaşındaki bypass ameliyatlı babam için zor ve riskli bir ameliyat değildir. gerçi çok şükür bütün fonksiyonları düzgün çalışıyor. herhangi bir yetmezliği yok. spinal anestezi yapılabileceğini söylemiş ortopedist. tabii en doğrusunu anestezi doktoru bilir.
  • kibritsuyu  (13.10.12 12:47:07 ~ 12:47:39) 
bir hiperbarik oksijen merkezine görünün mutlaka.


  • vejeteryanvampir  (21.11.12 13:57:13) 
sevgili kibritsuyu,
aileden de tanıdığımız ve beni bambaşka bir alanda hayata donduren bir ortopedi hocam var. tansel hocamdır. web adresi şudur:www.ortopedimerkezi.net
ilk muayene 30 ytl dir. sgk gecerlidir. anadolu ortopedi yaşamkentte. ameilyat da yapar. ama mr istrse onu maltepeden cektireceksiniz. tansel hocam candır.bir deneyin derim; umarım işe yarar.
  • earth linger  (27.11.12 14:26:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.