[]

Neyin ortasındayım, nereye kaçabilirim?

Çocuk hiç istemedim, koca hiç istemedim. Bu yaşıma kadar hep batı kültür ve sanatına ilgi duydum. Resimden edebiyata, müziğe, sinemaya, heykele kadar hep batıyı takip ettim. Bildiğim dört yabancı dil (hepsi tam değil) hep batı odaklı. Dünya yemeklerine büyük ilgi duydum. Bir sene öncesine kadar olur da bir gün kazara bir çocuğum olursa hiç düşünmeden ya Fransız kolejine ya da Amerikan kolejine yollarım diyordum. Çok gelenekselci bir aile yapım da yoktu. Aksine Türkler böyle rerörö diye eleştirdiğim çoktur. Miliyetçi hayatta değilim. Irk, din, dil, cinsiyet ayırt etmem. AVM'ye gildiğinde yemek yenecekse tabii ki kaçamak yapıp fast food yenilirdi. Ben iki aydır ev yemekleri neredeyse onu hemen ayırt ediyor oraya yöneliyorum.

Bir iki aydır ben çok üzüldüğümü hissediyorum. Çocuğum olur olmaz bilmiyorum (istememe gibi bir durum ortadan kalktı, kocayı hala istemiyorum) ama onun Türk sanat müziğini, neşet ertaşı, metin erksanı, müşfik kenteri bilmeden büyümesi beni çok üzer gibi. Ağır romanı, eşkiyayı izleyemezse? Çünkü şimdi bile düşündükçe üzülüyorum bir failatün failatün failun kalıbını zorlada olsa ezberleyemeyeceği için. Koşma nedir bilmez belki, gazelle ayırt edemez. Osmanlı tarihini bilemez. Ya da zeki müreni hiç tanımaz, müzeyyen senarın ferayesini dinleme imkanı olmaz. Dindar bir insan değilim deist bile sayılabilirim ama bir subanekeyi bile öğrenmez belki. Ankaralılara kıro derse, çingeneleri roman zannerse ne olur benim halim? Ben çocuğumu daha düne kadar dönüp bakmadığım kendi kültürümle yetiştirememekten çok korkuyorum. Fransız koleji mi, adı batsın asimile olmuş zengin züppelerinin içinde değil benim okuduğum gibi okullarda okusun istiyorum. Tamam ırkçı filan değilim ama bizim kültürümüz bi başka gibi be. Bir şeyler kazansın, yapsın, uğraşsın. Ama benim iş hayatım çok gelecek vaad ediyor, tek başınalığı ya da parasını idare etme gibi bir durumu olmayabilir. Ya da ben çocuğuma hiç ev mantısı yapamayabilirim.

Çok endişeleniyorum. Bana bir anda böyle ne oldu? Ben tüm kültür değerlerimle mutlu yaşayabileceğim hamburgerlerin olmadığı nereye kaçabilirim?

 
önce o elindeki batı klasiklerini ve felsefe kitaplarını bir kenara bırak


  • john holmes  (25.09.12 21:44:01) 
böyle bir psikolojik rahatsızlık vardı. bişey anksiyete bozukluğu adı. açılımı da daha olmamış şeyleri olacakmış gibi düşünüp üzülmek.


  • tabanzabonanza  (25.09.12 21:48:43) 
Cevabım yok konuya ama takdir ettim yaklaşım tarzınızı.


  • ben alper kamu  (25.09.12 21:50:22) 
bi yere kaçamazsın :) bu ülkede çocuk yetiştirmek böyle bişey (ha ben de evli çocuklu filan değilim bu arada oku geç)
Sindirmişlik dönemindesin bişeyler böyle dank ediyor bişey olduğu yok başka. Evet moderniz, okuduk flan belki modern takılıyoruz ultra milliyetçi süper muhafazakar filan değiliz belki ama sonuçta bu toprkaların insanıyız işte bunun da ezik bi yanı olmadan gayet yaşanabilir bi tarafı var.
Korkma bir gün çocuğun olursa zaten onu batıdan uzak tutmaya yahut türk kültüründen uzak tutmaya çalışmak için ayrı bir efor harcaman lazım istesen de ekstra uğraşmadıkça ikisinden de uzak tutamazsın. Bu bir memleket gerçeği zaten karma bir toplumda büyüyecek. Endişe etmen gereksiz.
  • niye ama  (25.09.12 21:51:02) 
neşet ertaş ölünce, tüm kanallarda "bu toprak, saz, söz, ozan" gibi şeyler duyunca duygusallaştın. bana kalırsa.

elbette kimse kültürüne yabancılaşmamalı ve ona sahip çıkmalı. müzeyyen senar, neşet ertaş, orhan gencebay, sezen aksu vs. hepsi değerli kişiler, hepsini bilsin çocuklarımız. ama bu kadar da takıntıya gerek yok canım; çocuğunuz gene fransız okuluna gitsin mesela gidecekse. iş yaşamında 2 dil önemli, onun işine yarar. falan filan.

yani batı kültürüne sırt çevirmek de, onu gereğinden fazla yüceltmek de manasız. çünkü bizim kültürümüz de, onların kültürü de farklı güzellikler içeriyor.
  • nathanieltroy  (25.09.12 21:53:28) 
Ben batı kültürünü öğrenmesin ya da fransız kolejlerinde türk edebiyatı dersi yok demiyorum. Batı kültürü çocuğun hayatında daha baskın olur diye endişeleniyorum. Yoksa benim de bağanazlar gibi düşünmememi ya da "batı ahlaksızlıktır demememin yine batı kültürü ve felsefesinin etkisidir. Beni açık görüşlü, her şeyden anlar, her türlü farklılığı kabul edecek hale getiren yine batı kültürü. Ayrıca yok üzülürüm diye hiç neşet ertaş haberi okumadım, ondan olduğunu zannetmiyorum çünkü iki aydır deli gibi bunu düşünüyorum, benim çocuğum bir şeyleri tam kaçırma noktasında olacak diye.


  • enjoywiththelifesresponsibility  (25.09.12 21:55:59 ~ 21:58:01) 
çocuğun olsun mümkünse. en yakının o olacak. iş işten geçtikten sonra pişman olursun.


  • oinone pe  (25.09.12 21:57:09) 
ben öyle düşünmüyorum. nasıl ki kimse aşık veysel'i, cem karaca'yı, onno tunç'u, barış manço'yu, adile naşit'i, nubar terziyan'ı unutmuyorsa, hep sevgiyle, saygıyla anıyosa, bu ilerde de böyle olacaktır. kim neşet ertaş'ı, onca sanatçıyı, onca eseri unutabilir ki? üstelik, bize uzak gelse de üreten, hayatımıza anlam katan insanlar halen var. 30 yıl sonra değerine paha biçemeyeceğimiz sanatçılar olacaklar belki. yani ben bi şeylerin yok olup gideceğine değil, çoğalarak süreceğine inanıyorum.


  • nathanieltroy  (25.09.12 21:59:46) 
ortada çocuk yok ama çocuk için endişeleniyorsun o da iyiymiş, aslında çocuk yalancı zamir kendi özeleştirini yazmışsın sanki.. sen önce bu özlem duyuğun şeylere bi dön,tabi psikolojini bozacak seviyede kendinle çelişmeyerek aşırı yükleme yapma vesselam..çocuk senin her dediğini yapacak değil zaten,benim anam babamın coldplay dinlediğini sanmıyorum.kendi seçimlerini yapmasına izin verirsin,ilk ve ortaokulu devlette okudumu sırtı yere gelmez :)


  • soluman  (25.09.12 21:59:56 ~ 22:00:28) 
nedendir bilemiyorum hiç samimi gelmedi bu yazı bana.
Ya da aşırı doz üstüne düşüyorsun hayatın, kendi hayatına zarar veriyor bu da.

  • pistranger  (25.09.12 22:08:41) 
ben anlayabiliyorum demek istediğini. devlet okullarında büyümüş olmasaydın, belki de o -iki kültürü de deneyimleme- olayını yaşayamayacaktın, tek yönlü büyüyecektin. çocuklarını o vizyonu verirsen senin gibi olurlar, gibi geliyo bana.


  • roket adam  (25.09.12 22:15:14) 
bir kuzenim var. 2. evliliğini yaptı geçen yıl. ilk evliliği sorunlu bitti. bu da ehh işte, ailenin büyük çocuğu, iki kardeşi var. biri erkek, biri kız. kardeşlerinin çocukları var. birinin bir oğlu, erkek kardeşinin bir oğlu ve bir kızı var. kocaman oldu çocuklar. şu an kuzenimin kafasına dank etti ne kadar yalnız olduğu.'' bir çocuğum olsaydı, kocam olmasa da, bir ailem olurdu'' diyor. ilk eşinin de, 2. eşinin, de ilk evliliklerinden çocukları vardı. kuzen de kariyer şu bu diyerek çocuk yapmadı. sonrası malum işte. şimdi çok pişman, öyle üzülüyor ki, anlatamam.

bu konuyu iyice düşün, babası yanında olsun veya olmasın(olması elbette harika çocuk açısından da) çocuk yap. aklı başında insanların daha çok çocuk yapması gerek aslında, giderek azalıyoruz farkında mısın?
  • oinone pe  (25.09.12 22:34:14 ~ 22:36:05) 
Evet eğitim sistemi kötüye gidiyor ama ben herkes gibi tanrım çoluk çocuk herkes imam hatipli olacak ya da fabrikalarda çocuk işçiler tavan yapacak diye düşünmüyorum. Yani evet kötü yönleri aklımda ama herkes gibi en kötüsünü düşünmüyorum bu konuda.

Kültür bir insanın kimliği demek, bana kimlik mi eğitim mi diye sorarsanız kimlik diyebilirim. Çünkü çocuğun okulda alamayacağı eğitimi evde benim yada binbir kuşak eğitimci ailemin ona sağlama imkanım var. Kültür ise etkileşime çok açık bir kavram aynı çocuk gibi.
  • enjoywiththelifesresponsibility  (25.09.12 22:45:09) 
senin (bkz: hangi batı)yi okuma zamanin gelmis.


  • compadrito  (25.09.12 23:11:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.