[]

Vergiden düşmek

Nedir bu olay? Şirketler mesela gidiyor okul yaptırıyor vergiden düşmek için filan. Hem reklamı yapılıyor hem de vergiden düşüyorlar eyvallah anlıyorum ama finansal açıdan yıl sonunda kasalarında daha fazla mı para kalmış oluyor? Karlılığı ne bu olayın




 
şirketler ödeyecekleri vergiyi, yani kurumlar vergisini karları üzerinden öderler. yani o yılki cirolarından masrafları düşülür ve kalan miktar üzerinden vergilerini öderler. bu noktada devlet bazı harcamaların gider olarak yazılmasına imkan veriyor kanunen. şirketler de hayır amaçlı yaptırdıkları okulları da gider kalemi olarak yazıyorlar, dolayısıyla karları azalıyor ve daha az vergi ödüyorlar hem de reklam yapmış oluyorlar. yani bu tip gider yazma imkanı var şirketlerin; örneğin amatör kulüplere sponsor olursan bu miktarım tamamını; profesyonel takımlara olursan yarısını gider yazabiliyorsun. olay böyle yani.

edit: netice olarak bakarsak yıl sonunda kasalarında daha fazla para kalmıyor. bir örnek üzerinden gidelim. örneğin şirketin cirosu 1 milyon lira, gideri 300 bin tl. kurumlar vergisi oranı %20 olduğu için, ödeyeceği vergi 700 bin tl*%20, yani 140 bin tl olacaktı ve kasasında 560 bin tl kalacaktı. diyelim ki bu şirket, 200 bin tl'ye bir köy okulu yaptırdı. bu durumda ödeyeceği vergi 500 bin tl * %20, yani 100 bin tl olacak ve kasasında 400 bin lirası kalacak. netice olarak kasasında daha az para kaldı ama 200 bin tlye yaptıracağı okulu 160 bine getirdi, hem de istediği hayırı yaptı hem de reklamını yapmış oldu vs.
  • isiz ajun  (12.09.12 19:43:08 ~ 19:49:58) 
Atıyorum 1M kar ettik. devlet bunun %15'ini vergi olarak alıyor=150K vergi sonrası net kârımız 850K..Diğer taraftan, 250K'lık okul yaptırdık. 750K oldu vergi öncesi kârımız, bununda %15'i 112K yapar. 750-112=638K elimizde kaldı. Bu iş pek mantıklı gelmiyor bana. Olayı doğru mu anladım?


  • turkishblue  (12.09.12 19:50:38) 
850-638=222K yani şöylemi, şirket reklam vs bütcesinden 250K'lık harcama yaptı ama 222K ödemiş oldu.


  • turkishblue  (12.09.12 19:54:48) 
evet, verdiğiniz örnek tamamen doğru. olayın neticesinde kar etmiyorsun zaten, sadece yapacağın yardımı devletin sağlamış olduğu imkanla daha ucuza getirmiş oluyorsun. devlet, alacağı vergiyi zenginin cebine bırakarak onun yardım yapmasını teşvik ediyor. okul yapma işinden de kurtuluyor, öteki de halkın gözünde presjij kazanıyor.


  • isiz ajun  (12.09.12 20:01:35) 
reklama ayıracağı parayı buraya yatırarak bir miktar vergi abantajı sağlayabilirsin ancak %100 karlı bir iş değil kesinlikle. yoksa herkes okul yaptırıp kara geçer. yapacağı olan adamı biraz olsun teşvik ediyor devlet. ünlüler çok kullanıyor bu işi.


  • isiz ajun  (12.09.12 20:04:45) 
eğitime %100 destek projesi çerçevesinde okul yaptırmak için harcadığın para direkt olarak vergi ödemişçesine senin vergi hesabına mahsup ediliyor.
yani;
okul yaptırmaya 300 bin lira para harcadıysan dönem sonunda 300 bin lirayı vergi dairesine peşin olarak yatırmışsın gibi işlem görüyorsun. bunun yanında gider kalemlerin de cabası.
  • njtbcrn  (12.09.12 20:53:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.