[]

DSLR almayı düşünüyorum ve sorularım var

Fotoğrafçılık konusunda aslında birçok şey bilen biriyim, pozlama süresi, iso değeri, vb gibi birçok terime aşinayım, kompakt makinemde bunlarla oynayıp sonuçlarını gözlemlemiş biriyim. Ve de artık kompakt makinem pek yeterli gelmemeye başladı, ve fotoğrafçılık konusunda aslında oldukça ilgili sayılırım. Ancak analog SLR makine alıp da sürekli film harcamak istemiyor, bu aralar oldukça kullanma fırsatım olmuş DSLR makinelerden birinden almak istiyorum. Tabii ki bazı sorularım var, pahalı oldukları için iyice düşünüp de alacağım. Bu konuda tavsiyeleriniz nedir?

İkinci ve asıl soracağım şey ise şu, kafamda iki model var, biri Canon EOS 450D, diğeri de Nikon D80. Eski kompakt makinem de nikon olduğu için ne kadar kaliteli olduğunu biliyorum evet, ama araştırdığım kadarıyla D80 oldukça pahalı. EOS 450D ise D80 ile oldukça benzer özelliklere sahip, ayrıca uzun bir süre kullanmayı düşündüğüm kit lensinde image stabilizer var (nikona göre avantajlı). Ancak D80'i olan bir arkadaşım, Nikon'ların lenslerinin Canonlardan daha iyi olduğunu söyledi, ki olması gayet mümkün olabilir bence. Şimdi almadan önce bu işin döndüğü yer olarak belirtilen Sirkeci'ye gidip bir sormayı düşünüyorum elbet, ama sizler bu iki fotoğraf makinesi için ne düşünürdünüz? Hepsiburada.com'daki fiyatlardan daha düşük fiyata Sirkeci'de bulunuyormuş Nikon D80, aynı şekilde Canon da bulunur mu?


 
bildiğim kadarıyla 450d'nin ekranı liveview destekli. kompakttan geçeceğin için senin için daha kullanışlı olabilir. d80, 450d'den daha güzel ama 450d daha yeni bir makine özelliklerine göre fiyatı çok iyi. Lens kaygın varsa sadece body alabilirsin. gittigidiyorda 1000 lira gibi bir fiyata görmüştüm. ben olsam 450d alırım.


  • blackdog  (12.11.08 02:42:15 ~ 02:42:44) 
analog yerine dslr tercihin isabetli olmuş. artık fotoğrafçılıkta analog slr dijitalin yanına ek bir damak tadı, ayrı bir keyif olarak tercih ediliyor ancak ana makineler dslr oluyor, olmalı da bence.

canon nikon konusuna gelince.. d80 ve 450d kullanmış biri olarak sırasıyla karşılaştırmalı olarak avantaj ve dezavantajlarından bahsedeyim nacizane. öncelikle nikon'un lensleri kalite olarak canon'a oranla bir birim öndedir bu doğru. canon'un yeni seri lenslerindeki is (image stabilizer) makinaya alışma sürecinizde belki ilk 1-2 ay size yardımcı olur sonra ihtiyaç duymazsın. "olmasa da olur" bir özellik yani. fiyatlara gelince nikon lenslerindeki bir birim kalite fazlası fiyatlara da yansıyor tabi ki, ortalama olarak nikon lensleri daha pahalıdır. ancak makinanın kit lensi dışında yeni bir lens alacak olursan, daha ziyade lens üretiminde uzmanlaşmış tamron ve sigma markalarını tercih etmen hem fiyat hem performans olarak daha tatmin edici olacaktır. d80 gerçekten giriş seviyesi olarak üst düzey bir makina. 10 mp, 1.5 odak uzaklığı çarpanı, 3 kare/sn çekim hızı, 2,5 inç lcd ekran gibi özellikleri mevcut. 450d'ye bakacak olursak bu özellikler 12 mp, 1.6 odak uz. çarpanı, 3,5 kare/sn çekim hızı ve 3 inç lcd ekran ile nikon d80'i bariz bir şekilde sollamış durumda. sensör çeşitlerinde de canon avantajlı durumda. d80 ccd sensör kullanırken 450d cmos sensörüne sahip. (nikon da artık uyandı ve ccd den vazgeçip yeni serilerinde cmos kullanmaya başladı). bununla birlikte d80 eski seri bir makine (2006 çıkışlı idi yanlış hatırlamıyorsam) ve bugün sıfır alacağın bir d80'i (ki baya pahalı biliyorsun) ilerde elinden çıkarmak istediğinde çok zorlanacaksın. 450d ise 2008 çıkışlı bir makina ve canon'un yeni serisinden. bugün aldığın bir 450d'yi (ki sıfır spot olarak 900 liraya bulunuyor) 2 yıl sonra bile çok rahat elinden çıkarabilirsin.

450d nerden bakarsan d80'den bir gömlek üstün. tabi tüm bunlar benim izlenimlerim ve fikirlerim.

sirkeci hayyam pasajında her markayı piyasadan ucuza bulman mümkün.

edit: 450d'nin liveview'ı çok kullanışsız. bir kere bile kullanmadım desem abartmış olmam. bu da 450d'nin az görülen eksilerinden. :)
  • robin crusoe  (12.11.08 02:58:27 ~ 03:00:55) 
Aklımı okudunuz. Teşekkürler :)

robin crusoe'ya bir sorum olacak: 900 ytl'lik spot eos 450d'ler yalnızca body mi yoksa kit lens ile beraber mi?
  • tom riddle  (12.11.08 03:03:21) 
kit halinde sıfır 900 ytl. spot ve garantisi yok. 1-2 ay önce donanimhaber.com'da gördüm ilanı. :)

sözü gelmişken spot konusunda da fikrimi söylemek isterim. bugüne kadar makinelerimi hep spot aldım. garanti dediğimiz belge makinanın fiyatına 500 ytl bindirmekten başka bir boka yaramaz. spot olarak 500 ytl ucuza aldığın bir makinanın üretim hatası verme olasılığı binde bilmem kaçtır. hadi oldu ya böyle bir şanssızlık geldi başına, o 500 ytl lik farkın küçük bir kısmını o hatanın tamiri için yetkili servise vererek durumu halledebilirsin. gördüğün gibi hala kardasın :) o binde bilmemkaçlık şanssızlık sana gelmezse, ve sen de malının kıymetini bilen temiz bir kullanıcı isen makinana hiçbirşey olmaz. spot ürün almaktan korkma derim.
  • robin crusoe  (12.11.08 03:09:01 ~ 03:09:54) 
ek olarak ben de bir takim farkliliklardan bahsetmek isterim,

canon'un kit lensi gercekten tercih edilemeyecek bir lens. nikon'un 18+135'i yaninda ezik kaliyor oldukca. tavsiyem 450d alinacaksa sadece body alinmasi.

nikon'un canon'a gore avantajli oldugu bir nokta; nikon objektifleri her nikon'da kullanilir. bu %85'lik bir oran. eski analog makinelerde kullanilan nikon'lar, yeni dijital nikon'larda rahatlikla kullanilmakta. canon'da bu durum soz konusu olamiyor. canon'un analog objektiflerinin neredeyse %50'si dijital canon'larda kullanilamiyor (full frame olanlar haric) keza 450d full frame olmadigi icin bu sikintiyla karsi karsiya kalmak mumkun. bunun disinda, canon'un kaliteli lensleri "L" serisidir ve fiyatlari muhtesem fazladir. bu noktada canon'da objektif sorunu bir eksi.

450d'nin kullanim acisindan d80'e karsi sahip oldugu bir eksi de, manuel kullanimda zorluk cikaran "diyafram carki"na sahip olmamasi. nikon'da hem deklansorun altinda enstantane carki vardir hem de vizorun saginda, basparmaginizin altinda diyafram carki vardir.
a.img-dpreview.com
450d'de diyafram carkini kullanmak icin vizorun yanindaki av tusuna basili tutarken deklansorun altindaki enstantane carkini cevirmeniz gerekiyor. bu acidan kullanissiz.
a.img-dpreview.com

her iki makinenin de hayyam pasajinda kitlens ile beraber satis fiyatlari neredeyse ayni (en son 4-5 ay once sordugumda ikisi de 1300ytl idi)

lakin performans ve teknoloji olarak 450d bir adim onde. eger ki 450d'den bir adim onde olan bir makine almak isterseniz, nikon d90'a bakabilirsiniz.. fiyati lensiyle beraber 1600 ytl idi yine hayyam'da (1 hafta once sordum)
www.dpreview.com
  • paradoxical  (12.11.08 07:32:09) 
(bkz: pentax k10d) bahsi geçen makineleri çok pis solluyor. benden demesi.


  • winsome  (12.11.08 09:55:38) 
pentax'a rahat rahat lens bulamazsınız. çok büyük ihtimalle üzerindeki lense mahkum kalırsınız. bulabilseniz bile seçme şansınız olmaz. 300 mm tele istiyom dediğiniz anda canon önünüze (sigması tamronu falan hariç, sırf kendi markasından) 9 tane seçenek sunabilir mesela. bütçenize ve ihtiyacınıza göre istediğinizi seçersiniz. pentax'ın varsa yoksa bir tane 300'lük telesi vardır, onu da bulabilirseniz. bulamazsanız da ebay'lerde aranır durursunuz.


  • kibritsuyu  (12.11.08 10:56:33) 
@tom riddle: makinayı aldığında hangisini aldığını, fiyatını vb. belirtirsen iyi olur. çünkü aynı kararsızlığı ben de dahil olmak üzere bir çok insanın yaşadığını tahmin ediyorum.


  • november rain  (12.11.08 15:53:05) 
son karar olarak d80 seçeneği yerine D90 biraz daha iyi geldi, eğer fiyatlar paradoxical'ın bahsettiği seviyedeyse zaten ikisi için de baya para vericez demektir. arada 300 lira fark olacaksa nikon d90 alırım sanırım.


  • tom riddle  (12.11.08 16:25:04) 
ilk dslr makinan olduğu için marka tercihini ince eleyip sık dokumak lazım. eğer ilerde makinayı değiştirmek isteyecek olursan elinde o marka için kullandığın lensler olacağı için yeni makinayı da aynı markadan seçeceksin. tüm ekipmanı da değiştirebilirsin tabi ama çok zahmetli bir iş olur. d90 ile d80 arasında (d-movie'yi hariç tutarsak) 300 liralık bir fark var mı yok mu emin değilim. madem öyle bütçeni biraz daha zorla d200'lere bak derim ben. :)


  • robin crusoe  (12.11.08 17:28:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.