[]

fircasiz motor

bu arkadasi calistirmak icin bi devre yapmak lazim galiba. ama dijital elektronik bilgim olmadigi icin PIC'lerle falan ugrasamiyorum. analog bi devre yaparak calistirmak mumkun mu bunu?

bir de elimizde olan motoru jenerator olarak kullanabilir miyiz?

bir de bu model ucaklarda, cdrom suruculerin icinde kullanilanlar bu fircasiz olanlardan dimi? optum sizi.

 
Ben elinizdeki veya aklınızdaki motorun teknik özelliklerini bilemiyorum, elektronik konusunda da pek teknik bilgim yok ama bildiğim kadarıyla cevaplayım,

motoru çalıştırmak derken amaç motorun hızını kontrol etmekse esc ye(electronic speed control) ihtiyacınız var. Zannediyorum esc yi kendiniz yapmanız çok daha pahalıya mal olacaktır.

Model uçaklarda fırçalı motorlar da kullanılır fakat fırçasızlar daha çok tercih edilir.

Olur da esc ve motor kiti almak isterseniz Trde en uygun thk den alırsınız.
Websitesi:
modelucak.thk.org.tr

Esc, fırçalı fırçasız motorlarla ilgili bilgi almak isterseniz hobbyrc.com den ve www.modelci.net adreslerinden faydalanabilirsiniz.
  • dyna  (08.11.08 18:07:08) 
şu ic işinize yarayabilir. en azından pic gerektirmemesi lazım. tabi bunu bulabilir misiniz bilemem. bir de şu var, bu çipi kullanmak yerine basit bir pic kullanmak daha kolay olurdu. o zaman ben bu linki niye veriyorum. evet. olsun.
www.lsicsi.com

555'lerle falan bir devre kurulabilir ama bence pic kullanın, zaten hazır şemaları var. yapmanız gereken tek şey devreyi kurup programı pic'e yüklemek olacak, artı bir bilgi gerektirmemesi lazım. ucuz ve basit olur hem.
  • elcezire exclusive  (08.11.08 19:06:50) 
fırçasız motorlarda mıknatıs rotorda, sarımlar ise statorda bulunur. rotora sürtünen fırçalar bulunmadığından, hangi anda hangi sarıma akım vereceğini bilmen için (bir hall sensörü ya da resolver yardımıyla) rotorun konum bilgisini alman gereklidir. bu sensörler genellikle motorun dahili parçalarıdır.

sorunun gelişinden anladığım kadarıyla, motor sürücüsünü ucuz ve kolay ulaşılabilir (bkz: ali bulaç) devre elemanlarıyla oluşturmak istiyorsun. ille de analog olsun diye kasacaksan kolaylıklar diliyorum. benim aklıma analog ve dicital usulleri bir arada kullanacağın bir yöntem geldi:

motor çözücüsünün bir turda gönderdiği sinyal sayısına a, motor üzerinde birbirinden bağımsız sarımların sayısına b diyelim (a nın b ye eşit çıkmasını beklerim). bu durumda a/b sinyalde bir, cereyan bastığın sarımı değiştirmen gerekecek. 1 ytlden ucuza maledeceğin ve internette kolaylıkla bulabileceğin dicital sayıcı devresini a/b sinyalde bir artacak ve 1 den a ya kadar sayacak şekilde ayarlarsın. basit bir mantık devresiyle, op-amp ın çıktısını, her sayıda farklı bir sarıma cereyan basacak şekilde ayarlarsın. olur biter...

(edit: gerçi a > b olursa motor genellikle dönmek yerine titreyecektir, faz kayması yüzünden... artık ona da bi çözüm bulursun)

(edit2: a>b durumuna kafam takıldı, motoru üreten adamın kafası çalışıyosa absolute encoder koymuştur, bu durumda dicital sayıcı devresine ihtiyacın da kalmaz hem. tabi üretici salak da olabilir, ne bileyim.. )
  • makineci  (08.11.08 19:15:41 ~ 19:38:45) 
ben ozellikle bi uygulama icin degil de, elimde 4 gb'lik bi hard disk vardi, icindeki motoru cikardim; onu son hizda dondurmek icin soruyordum. model ucak forumlarinda insanlarin sarim seklini falan degistirdigini gordum de, surucusunu bulamadim nette nedense. o kadar da kolay bi sey degilmis demek ki.

@makineci: hocam bu anlattiklarin, bu isten anlayanlarin elinde harikalar yaratacaktir. yazdigin icin cok sagol, ama o kadar elektronik bilgim yok.
  • osuruklu  (08.11.08 20:05:07) 
o zaman en güzeli, en iyisi pic. pic iyidir pic. yerim ben pici.


  • elcezire exclusive  (09.11.08 00:20:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.