[]
risk nasıl oynanır?
gittik risk aldık, kutu oyunu olandan. ama bir türlü çözemiyoruz nasıl oynandığını, bilen var mı? askerler fln yok oklar var.
birkaç tarzı var, ben bizim oynadığımızı yazayım.
o okların birlikleriniz olduğunu düşünün. oynayan kişi sayısına göre herkese dağıtılır onlar, kaç adet olacağı kılavuzda yazar. daha sonra bütün ülke kartları sırayla herkese dağıtılır, herkesin bölgesi belli olur ve tekrar sırayla herkes birliklerini istediği şekilde bu bölgelere yerleştirir. böylece harita belli olur. daha sonra görevleri yapmaya başlarsın. nasıl saldırı yapılacağını filan biliyorsunuzdur diye düşünüyorum, onlar açıkça yazıyor zaten kılavuzda...
o okların birlikleriniz olduğunu düşünün. oynayan kişi sayısına göre herkese dağıtılır onlar, kaç adet olacağı kılavuzda yazar. daha sonra bütün ülke kartları sırayla herkese dağıtılır, herkesin bölgesi belli olur ve tekrar sırayla herkes birliklerini istediği şekilde bu bölgelere yerleştirir. böylece harita belli olur. daha sonra görevleri yapmaya başlarsın. nasıl saldırı yapılacağını filan biliyorsunuzdur diye düşünüyorum, onlar açıkça yazıyor zaten kılavuzda...
- ruhibirbanyo (28.07.12 00:35:42)
Cok farkli bi yaklasimda bulunucam siki durun: kutunun icinden dokumantasyon cikmadi mi?
- esenboga (28.07.12 00:36:05)
elbette çıktı klavuz ama klavuzdan bir şey anlamadık. yeni riskmiş bu, eskisi gibi askerler atlar falan yok. klavuz çok kopuk anlatmış.
- april12th (28.07.12 00:49:13)
alin teri degil copy paste...
ozet gecemiycem.
Risk Oyunu Fransız film yönetmeni Albert Lamorisse tarafından icat edilmiş ve özgün olarak 1957 yılında “Dünyanın Fethi” olarak Fransa’da ortaya çıkmıştır. Risk oyunu sıra tabanlı bir askeri strateji oyunudur. Standart versiyon 2 ile 6 kişi arasında oynanmaktadır. Oyun 42 bölgeye ayrılmış bir dünya haritası üzerinde oynanmaktadır. Bölgeler 6 kıta şeklinde gruplandırılmıştır. Oyundaki amaç diğer tüm oyuncuları eleyerek dünyanın tek hakimi olmaktır. Oyuncular diğer oyuncuların arazilerini işgal etmek için ordularıyla diğer oyuncuya ait olan bölgeye saldırırlar. Bu saldırma işlemi zarlar atılarak gerçekleştirilmektedir.
Masaüstünde oynanan standart bir risk oyunu askerleri simgeleyen farklı renklerde küçük plastik parçalar bulunmaktadır bu plastik parçalar asker sayısına göre 3 türdedir piyadeler tek bir askeri birliği simgeler, süvari 5 askeri birliği simgeler ve topçular da 10 askeri birliği simgelemektedir. Standart versiyonda savunma yapan oyuncu için 2 beyaz zar ve hücum yapan oyuncu için 3 kırmızı zar olmak üzere toplamda 5 zar bulunmaktadır.
Standart bir Risk Oyunu toplamda 72 kart içermektedir. Bunlardan 42 tanesi her bir bölgeyi piyade, süvari veya topçu sembolüyle temsil etmektedir.Eğer oyuncu bir sıra(turn) sonunda en az bir bölgeyi işgal etmeyi başarırsa o oyuncu kart ile ödüllendirilir. Her bir sıra sonunda en fazla 1 kart elde edilebilir. Eğer oyuncu bu kartlardan aynı sembolde olan 3 tanesini veya farklı sembolde olan 3 tanesini biriktirmeyi başarabilirse bu oyuncu sıra ona geldiğinde ticaret yaparak kartları ordu ile değiş tokuş edebilir. Bu kartlar ayrıca ilk başta bölgeler dağıtılırken de kullanılabilmektedir.Oyunda ayrıca 2 tane wild kart bulunmaktadır. Bu kartlar her 3 sembolü bir arada bulundurmaktadırlar ve her üç sembolün yerine de kullanılabilirler. Geri kalan 28 kart ise gizli misyonlarla oynanan versiyon için kullanılmaktadır.
Oyunun Başlangıcı
Oyunun başlangıcında oyunculara verilen ilk asker sayıları oyuncu sayısına göre değişmektedir. Oyuna 2 oyuncuyla başlanıyorsa oyuncuların her birine ilk başta 40 piyade verilir. Eğer oyun 3 oyuncuyla oynanıyorsa her bir oyuncuya 35, 4 oyuncuyla oynanıyorsa 30, 5 oyuncuyla 25, 6 oyuncuyla oynanıyorsa her oyuncuya 20 ordu verilir. Daha sonra oyuncular her bir bölgenin bir sahibi olana kadar sıra onlara geldiğinde bir bölgeyi seçer ve oraya asker yerleştirir. Tüm bölgeler sahibini bulduktan sonra oyuncular istediklere bölgelere kalan ordularını da yerleştirir ve oyun başlar. Alternatif bir yol olarak wild kartlar dışındaki bölge kartları oyunculara dağıtılır ve oyuncular dağıtılan kartlardaki bölgelere sahip olmuş olur. Oyuncuların hangi sırayla oynayacağını belirlemek için de zarlar atılır ve oyun o sırayla oynanır.
Oyuncuya her sıra geldiğinde oyuncu öncelikle ona verilecek olan orduları kendi bölgelerine dağıtmalıdır. Oyuncuya her sıra da verilen asker sayısı oyuncunun sahip olduğu bölge sayısına bağlıdır. Oyuncunun sahip olduğu toplam bölge sayısı 3 e bölünür ve sonuç en yakın tam sayıya yuvarlanır ve oyuncuya o sayıda ordu verilir. Eğer bu sayı 3 ten daha küçük çıkarsa oyuncuya 3 ordu verilir (Her sırada oyuncuya verilecek minimum asker sayısı 3’tür). Ayrıca oyuncular belli bir kıtadaki tüm bölgelere sahip oldukları takdirde ekstra asker kazanırlar. Bu ekstra asker sayısı elde edilen kıtaya göre değişmektedir. Bu sayı Asya için 7, Kuzey Amerika için 5, Avrupa için 5, Afrika için 3, Avustralya ve Güney Amerika için ise 2’dir. Bunun dışında oyuncu kartlarını kullanarak ticaret yapabilmekte ve ekstra ordular kazanabilmektedir. Oyuncunun elinde 5 kart bulunduğunda oyuncu ticaret yapmak zorundadır. İlk alışveriş 4 takviye, ikinci alışveriş 6 takviye, üçüncü alışveriş 8 takviye, dördüncü alışveriş 10 takviye, beşinci alışveriş 12 takviye ve altıncı alışveriş 15 takviye asker getirmektedir. Bundan sonraki her alışveriş bir önceki alışverişte kazanılan takviye asker sayısının 5 fazlası kadar takviye asker kazandırmaktadır.
Saldırma
Oyuncu sıra kendisine geldiğinde sahip olduğu bölgelerden komşu veya deniz yolu ile bağlantılı olan bölgelere saldırı yapabilir. Savaşın sonucu atılan zarlar sonucunda belirlenmektedir. Saldırı yapan oyuncu 1, 2 veya 3 orduyla saldırı yapabilir. Buna bağlı olarak aynı sayıda zar atmalıdır. En az bir ordu savaşa katılmayacak şekilde yapılmalıdır saldırılar çünkü bir bölgede en az bir asker kalmak zorundadır. Hücum yapan oyuncu zarlarını atmadan önce savunma yapacak oyuncu 1 veya 2 zarla direneceğine karar vermelidir. Savunma oyuncusunun o bölgede sadece bir ordusu varsa bu durumda 1 zarla direnç gösterebilir. Oyuncuların attıkları zarlar karşılaştırılır ve daha büyük zar atan oyuncu kazanır eğer her iki oyuncu 2 den fazla zar atmışsa zarlar büyükten küçüğe sıralanarak önce en büyükler sonra daha küçük olanlar karşılaştırılır. Beraberlik durumunda savunma yapan oyuncu oyunun galibi olur. Oyuncu zarları karşılaştırdıklarında her yenilgi sonrası 1 bölgedeki 1 ordusunu oyundan siler.Atılan ekstra zarlar göz ardı edilir ve sonucu etkilemez. Eğer saldırı yapan oyuncu başarılı bir şekilde savunma yapan oyuncunun son ordusunu da bölgeden silerse oyucu işgal ettiği bölgeye en az son zar atışında saldırı yaptığı asker sayısı kadar ordu taşımalıdır. Oyuncu sıra diğer oyuncuya geçmediği sürece bir turn’de istediği kadar saldırı yapma hakkına sahiptir. Saldırı yapmak isteğe bağlı bir olaydır oyuncu sırasını hiç saldırı yapmadan da geçme hakkına sahiptir. Eğer saldırı yapan oyuncu savunma yapan oyuncunun elindeki son araziye saldırır ve oyuncuyu oyundan silerse oyundan çıkan oyuncu elindeki tüm kartları saldırı yapan oyuncuya devretmek zorundadır. Kartları devralan oyuncu 5’ten fazla karta sahipse o anda elinde 5 ten daha az kart kalana kadar ticaret yapmak zorundadır. Eğer savunma yapan oyuncunun en az bir bölgesi hala duruyorsa saldırı yapan oyuncu risk kartlarının destesinden bir kart çekme hakkına sahip olur.
Oyunda Uygulanabilecek Basit Stratejiler
Resmi kurallar kitapçığında 3 temel ipucu verilmiştir oyundaki stratejilerle ilgili.
1. Oyuncular öncelikle belli bir kıtayı işgal etmeyi amaç edinerek ekstra ordular elde edebilirler.
2. Oyuncular ordularını diğer oyuncuların topraklarıyla sınırı olan bölgelere koyarak hücum hazırlığı yapabilirler.
3. Oyuncular kendi sınır bölgelerini güçlendirerek gelecek hücumlara karşı daha etkili savunma yapabilirler.
Kıtaları elde etmek asker takviyesi açısından en önemli stratejidir. Oyunun başlangıcında Avustralya birçok oyuncu tarafından işgal edilmek istenmektedir. Bunun nedeni Avustralya’nın sadece bir bölgede (Siyam veya Endonezya’da) asker biriktirilerek savunulabilmesidir. Diğer savunulması kolay olan bölgelerden birisi de Güney Amerika kıtasıdır. Güney Amerika kıtası da sadece 2 bölgeden savunma yapılarak savunulabilir. Diğer bölgelerden Kuzey Amerika ve Afrika 3 bölgeyi, Avrupa 4 bölgeyi ve Asya 5 bölgeyi savunarak elde tutulabilir.
Oyunda kullanılabilecek diğer önemli strateji zayıf ancak elinde fazla kart bulunduran oyuncuyu eleyerek onun kartlarına sahip olmak dolayısıyla ekstra ordu kazanmak olabilir. Oyunda kullanılabilecek meşhur stratejilerden birisi de “Kaplumbağa Stratejisi” olarak adlandırılan bir savunma stratejisidir. Bu stratejide oyuncu ilk başta saldırı yapmadan büyümeyi amaçlar daha sonra belli bir büyüklüğe ulaştığında uygun fırsatı bekler ve diğer oyuncuları art arda eleyerek dünyaya hakim olur.
Dostluk
Oyunda resmi olarak dost olma gibi bir seçenek bulunmamaktadır ancak oyuncular çıkarları doğrultusunda diğer oyuncularla anlaşmalar yaparak birbirine yardım edebilirler. Bu tarz anlaşmalarda anlaşmanın bozulmayacağına dair hiçbir güvence bulunmaz ve oyuncu içgüdülerine dayanarak anlaşma yapmak, diğer oyuncuya güvenmek zorunda kalır. Bu tarz anlaşmalar zayıf oyuncular arasında daha güçlü olan oyuncuya karşı birleşerek hayatta kalmayı amaçlar ya da belli bir yerde savaşa gireceğimiz zaman diğer kişiyle sınırda bulunan ordularımızı o bölgeden diğer bölgeye taşıyarak savunmasız bıraktığımız bölgede diğer oyuncunun bize saldırmaması için anlaşma yapılabilir.
Başkentli Risk
Başkentli Risk, Risk Oyununun bir türüdür. Burada her oyuncunun bir başkenti bulunur ve bütün başkentleri işgal etmeyi başaran oyuncu oyunu kazanır. Risk Oyununun başkentli versiyonu genel olarak klasik risk oyununa nazaran daha kısa sürmektedir.
Gizli Görevli Risk
Risk Oyununun gizli görevler bulunan versiyonunda her oyuncuya farklı görevler verilir ve görevini ilk tamamlayan oyuncu oyunu kazanır. Oyunculara verilen görevler oyun sonuna kadar gizli tutulmak zorundadır. Görev örnekleri aşağıda sıralanmıştır.
· Avrupa, Avustralya ve başka bir kıtayı işgal et
· Avrupa, Güney Amerika ve başka bir kıtayı işgal et
· Kuzey Amerika ve Afrika’yı işgal et
· Kuzey Amerika ve Avustralya’yı işgal et
· Asya ve Güney Amerika’yı işgal et
· 24 Bölge işgal et
· 18 Bölge işgal et ve her birinde 2 ordu tut
ozet gecemiycem.
Risk Oyunu Fransız film yönetmeni Albert Lamorisse tarafından icat edilmiş ve özgün olarak 1957 yılında “Dünyanın Fethi” olarak Fransa’da ortaya çıkmıştır. Risk oyunu sıra tabanlı bir askeri strateji oyunudur. Standart versiyon 2 ile 6 kişi arasında oynanmaktadır. Oyun 42 bölgeye ayrılmış bir dünya haritası üzerinde oynanmaktadır. Bölgeler 6 kıta şeklinde gruplandırılmıştır. Oyundaki amaç diğer tüm oyuncuları eleyerek dünyanın tek hakimi olmaktır. Oyuncular diğer oyuncuların arazilerini işgal etmek için ordularıyla diğer oyuncuya ait olan bölgeye saldırırlar. Bu saldırma işlemi zarlar atılarak gerçekleştirilmektedir.
Masaüstünde oynanan standart bir risk oyunu askerleri simgeleyen farklı renklerde küçük plastik parçalar bulunmaktadır bu plastik parçalar asker sayısına göre 3 türdedir piyadeler tek bir askeri birliği simgeler, süvari 5 askeri birliği simgeler ve topçular da 10 askeri birliği simgelemektedir. Standart versiyonda savunma yapan oyuncu için 2 beyaz zar ve hücum yapan oyuncu için 3 kırmızı zar olmak üzere toplamda 5 zar bulunmaktadır.
Standart bir Risk Oyunu toplamda 72 kart içermektedir. Bunlardan 42 tanesi her bir bölgeyi piyade, süvari veya topçu sembolüyle temsil etmektedir.Eğer oyuncu bir sıra(turn) sonunda en az bir bölgeyi işgal etmeyi başarırsa o oyuncu kart ile ödüllendirilir. Her bir sıra sonunda en fazla 1 kart elde edilebilir. Eğer oyuncu bu kartlardan aynı sembolde olan 3 tanesini veya farklı sembolde olan 3 tanesini biriktirmeyi başarabilirse bu oyuncu sıra ona geldiğinde ticaret yaparak kartları ordu ile değiş tokuş edebilir. Bu kartlar ayrıca ilk başta bölgeler dağıtılırken de kullanılabilmektedir.Oyunda ayrıca 2 tane wild kart bulunmaktadır. Bu kartlar her 3 sembolü bir arada bulundurmaktadırlar ve her üç sembolün yerine de kullanılabilirler. Geri kalan 28 kart ise gizli misyonlarla oynanan versiyon için kullanılmaktadır.
Oyunun Başlangıcı
Oyunun başlangıcında oyunculara verilen ilk asker sayıları oyuncu sayısına göre değişmektedir. Oyuna 2 oyuncuyla başlanıyorsa oyuncuların her birine ilk başta 40 piyade verilir. Eğer oyun 3 oyuncuyla oynanıyorsa her bir oyuncuya 35, 4 oyuncuyla oynanıyorsa 30, 5 oyuncuyla 25, 6 oyuncuyla oynanıyorsa her oyuncuya 20 ordu verilir. Daha sonra oyuncular her bir bölgenin bir sahibi olana kadar sıra onlara geldiğinde bir bölgeyi seçer ve oraya asker yerleştirir. Tüm bölgeler sahibini bulduktan sonra oyuncular istediklere bölgelere kalan ordularını da yerleştirir ve oyun başlar. Alternatif bir yol olarak wild kartlar dışındaki bölge kartları oyunculara dağıtılır ve oyuncular dağıtılan kartlardaki bölgelere sahip olmuş olur. Oyuncuların hangi sırayla oynayacağını belirlemek için de zarlar atılır ve oyun o sırayla oynanır.
Oyuncuya her sıra geldiğinde oyuncu öncelikle ona verilecek olan orduları kendi bölgelerine dağıtmalıdır. Oyuncuya her sıra da verilen asker sayısı oyuncunun sahip olduğu bölge sayısına bağlıdır. Oyuncunun sahip olduğu toplam bölge sayısı 3 e bölünür ve sonuç en yakın tam sayıya yuvarlanır ve oyuncuya o sayıda ordu verilir. Eğer bu sayı 3 ten daha küçük çıkarsa oyuncuya 3 ordu verilir (Her sırada oyuncuya verilecek minimum asker sayısı 3’tür). Ayrıca oyuncular belli bir kıtadaki tüm bölgelere sahip oldukları takdirde ekstra asker kazanırlar. Bu ekstra asker sayısı elde edilen kıtaya göre değişmektedir. Bu sayı Asya için 7, Kuzey Amerika için 5, Avrupa için 5, Afrika için 3, Avustralya ve Güney Amerika için ise 2’dir. Bunun dışında oyuncu kartlarını kullanarak ticaret yapabilmekte ve ekstra ordular kazanabilmektedir. Oyuncunun elinde 5 kart bulunduğunda oyuncu ticaret yapmak zorundadır. İlk alışveriş 4 takviye, ikinci alışveriş 6 takviye, üçüncü alışveriş 8 takviye, dördüncü alışveriş 10 takviye, beşinci alışveriş 12 takviye ve altıncı alışveriş 15 takviye asker getirmektedir. Bundan sonraki her alışveriş bir önceki alışverişte kazanılan takviye asker sayısının 5 fazlası kadar takviye asker kazandırmaktadır.
Saldırma
Oyuncu sıra kendisine geldiğinde sahip olduğu bölgelerden komşu veya deniz yolu ile bağlantılı olan bölgelere saldırı yapabilir. Savaşın sonucu atılan zarlar sonucunda belirlenmektedir. Saldırı yapan oyuncu 1, 2 veya 3 orduyla saldırı yapabilir. Buna bağlı olarak aynı sayıda zar atmalıdır. En az bir ordu savaşa katılmayacak şekilde yapılmalıdır saldırılar çünkü bir bölgede en az bir asker kalmak zorundadır. Hücum yapan oyuncu zarlarını atmadan önce savunma yapacak oyuncu 1 veya 2 zarla direneceğine karar vermelidir. Savunma oyuncusunun o bölgede sadece bir ordusu varsa bu durumda 1 zarla direnç gösterebilir. Oyuncuların attıkları zarlar karşılaştırılır ve daha büyük zar atan oyuncu kazanır eğer her iki oyuncu 2 den fazla zar atmışsa zarlar büyükten küçüğe sıralanarak önce en büyükler sonra daha küçük olanlar karşılaştırılır. Beraberlik durumunda savunma yapan oyuncu oyunun galibi olur. Oyuncu zarları karşılaştırdıklarında her yenilgi sonrası 1 bölgedeki 1 ordusunu oyundan siler.Atılan ekstra zarlar göz ardı edilir ve sonucu etkilemez. Eğer saldırı yapan oyuncu başarılı bir şekilde savunma yapan oyuncunun son ordusunu da bölgeden silerse oyucu işgal ettiği bölgeye en az son zar atışında saldırı yaptığı asker sayısı kadar ordu taşımalıdır. Oyuncu sıra diğer oyuncuya geçmediği sürece bir turn’de istediği kadar saldırı yapma hakkına sahiptir. Saldırı yapmak isteğe bağlı bir olaydır oyuncu sırasını hiç saldırı yapmadan da geçme hakkına sahiptir. Eğer saldırı yapan oyuncu savunma yapan oyuncunun elindeki son araziye saldırır ve oyuncuyu oyundan silerse oyundan çıkan oyuncu elindeki tüm kartları saldırı yapan oyuncuya devretmek zorundadır. Kartları devralan oyuncu 5’ten fazla karta sahipse o anda elinde 5 ten daha az kart kalana kadar ticaret yapmak zorundadır. Eğer savunma yapan oyuncunun en az bir bölgesi hala duruyorsa saldırı yapan oyuncu risk kartlarının destesinden bir kart çekme hakkına sahip olur.
Oyunda Uygulanabilecek Basit Stratejiler
Resmi kurallar kitapçığında 3 temel ipucu verilmiştir oyundaki stratejilerle ilgili.
1. Oyuncular öncelikle belli bir kıtayı işgal etmeyi amaç edinerek ekstra ordular elde edebilirler.
2. Oyuncular ordularını diğer oyuncuların topraklarıyla sınırı olan bölgelere koyarak hücum hazırlığı yapabilirler.
3. Oyuncular kendi sınır bölgelerini güçlendirerek gelecek hücumlara karşı daha etkili savunma yapabilirler.
Kıtaları elde etmek asker takviyesi açısından en önemli stratejidir. Oyunun başlangıcında Avustralya birçok oyuncu tarafından işgal edilmek istenmektedir. Bunun nedeni Avustralya’nın sadece bir bölgede (Siyam veya Endonezya’da) asker biriktirilerek savunulabilmesidir. Diğer savunulması kolay olan bölgelerden birisi de Güney Amerika kıtasıdır. Güney Amerika kıtası da sadece 2 bölgeden savunma yapılarak savunulabilir. Diğer bölgelerden Kuzey Amerika ve Afrika 3 bölgeyi, Avrupa 4 bölgeyi ve Asya 5 bölgeyi savunarak elde tutulabilir.
Oyunda kullanılabilecek diğer önemli strateji zayıf ancak elinde fazla kart bulunduran oyuncuyu eleyerek onun kartlarına sahip olmak dolayısıyla ekstra ordu kazanmak olabilir. Oyunda kullanılabilecek meşhur stratejilerden birisi de “Kaplumbağa Stratejisi” olarak adlandırılan bir savunma stratejisidir. Bu stratejide oyuncu ilk başta saldırı yapmadan büyümeyi amaçlar daha sonra belli bir büyüklüğe ulaştığında uygun fırsatı bekler ve diğer oyuncuları art arda eleyerek dünyaya hakim olur.
Dostluk
Oyunda resmi olarak dost olma gibi bir seçenek bulunmamaktadır ancak oyuncular çıkarları doğrultusunda diğer oyuncularla anlaşmalar yaparak birbirine yardım edebilirler. Bu tarz anlaşmalarda anlaşmanın bozulmayacağına dair hiçbir güvence bulunmaz ve oyuncu içgüdülerine dayanarak anlaşma yapmak, diğer oyuncuya güvenmek zorunda kalır. Bu tarz anlaşmalar zayıf oyuncular arasında daha güçlü olan oyuncuya karşı birleşerek hayatta kalmayı amaçlar ya da belli bir yerde savaşa gireceğimiz zaman diğer kişiyle sınırda bulunan ordularımızı o bölgeden diğer bölgeye taşıyarak savunmasız bıraktığımız bölgede diğer oyuncunun bize saldırmaması için anlaşma yapılabilir.
Başkentli Risk
Başkentli Risk, Risk Oyununun bir türüdür. Burada her oyuncunun bir başkenti bulunur ve bütün başkentleri işgal etmeyi başaran oyuncu oyunu kazanır. Risk Oyununun başkentli versiyonu genel olarak klasik risk oyununa nazaran daha kısa sürmektedir.
Gizli Görevli Risk
Risk Oyununun gizli görevler bulunan versiyonunda her oyuncuya farklı görevler verilir ve görevini ilk tamamlayan oyuncu oyunu kazanır. Oyunculara verilen görevler oyun sonuna kadar gizli tutulmak zorundadır. Görev örnekleri aşağıda sıralanmıştır.
· Avrupa, Avustralya ve başka bir kıtayı işgal et
· Avrupa, Güney Amerika ve başka bir kıtayı işgal et
· Kuzey Amerika ve Afrika’yı işgal et
· Kuzey Amerika ve Avustralya’yı işgal et
· Asya ve Güney Amerika’yı işgal et
· 24 Bölge işgal et
· 18 Bölge işgal et ve her birinde 2 ordu tut
- ocaan (28.07.12 01:00:20)
1