[]

Piyano çalmak ve gerekenler..

ben piyano çalmak istiyorum. genel sorunum bu.ama tabi onun içinde küçük küçük sorunlar var.



piyano öğrenmeye başlanılan yaşın 15 olması sorun yaratır mı?

piyano çalmak için çok güçlü bir müzik becerisi mi gerekir?

eğer içimde küçük de olsa bir müzik becerisi varsa bunların belirtileri nelerdir?

piyano kurslarının işleyiş biçimleri nasıldır?

özellikle izmir'de karşıyaka civarında (alsancak da olabilir) kurs fiyatları ne kadardır? uygun fiyatlı bulunabilirmi? eğer bildiğiniz varsa önerebilirmisiniz?

piyano kursuna başlangıçta çalışmak için güzel bir yamaha org yeterli oolur mu? ya da nasıl bir şeyle başlamam gerek? almam gereken şeyin fiyatı ortalama ne kadardır?


verebileceğin her cevabın ve önerebileceğin herşeyin bana katkısı olacak. şimdiden teşekkürler.

 
ben taa ilkokulda çalıyordum ve bu işlere yeteneğim sıfırdı. bence hangi yaşta olsan öğrenirsin hele piyano gitar gibi ince dokunuş gerektirmediği için daha kolay. ama org heves kırabilir, piyano çalmak hiç hoşuma gitmese de gümbür gümbür içimi okşardı.


  • passion rules the game  (27.10.08 19:54:04) 
eh elbette tabi, piyano gördüm, dokundum hatta gümbürdettim :D :P bile, ama malum ekonomik kriz.. :P kulllanabileceğim en uygun fiyatlı şeyi arıyorum.


  • kucukkiz  (27.10.08 19:56:31) 
*piyano öğrenmeye başlanılan yaşın 15 olması sorun yaratır mı?
- bence ogrenmenin yasi yok. ha evet, enstrumana baslamak icin gec bir yas, ama siz de zaten konserlere cikip virtuozite derecesinde performanslar sunma amacinda degilsiniz. icinizde varsa baslayin.

*piyano çalmak için çok güçlü bir müzik becerisi mi gerekir?
-bir altyapi gerektirir tabii ki. iyi bir solfej bilgisi, hatta armoni bilgisi. nota biliyor musunuz bilmiyorum ama.. ritimlere cok hakim olmak, tonlara hakim olmak. hizli okuyabilmek ve desifre yapabilmek. piyano dersi ile birlikte saglam bir solfej-armoni dersi almanizi oneririm sahsen.

*eğer içimde küçük de olsa bir müzik becerisi varsa bunların belirtileri nelerdir?
-eger yetenek varsa, zaten derslere baslayisinizda ilerleme durumunuzu etkileyecek ve bunu farkedeceksinizdir. sizi calistiran hoca bu konuda zaten yorumlarini yapacaktir.

*piyano kurslarının işleyiş biçimleri nasıldır?
-kurslari bilmiyorum ama hoca secimi cok cok onemli. dogru teknikle calistirmasi, size zaman ayirmasi, sorunlarinizi gormesi, postürünüzü düzeltmesi, vs.. bire bir ders almanizi oneririm.

*özellikle izmir'de karşıyaka civarında (alsancak da olabilir) kurs fiyatları ne kadardır? uygun fiyatlı bulunabilirmi? eğer bildiğiniz varsa önerebilirmisiniz?
-istanbulda yasiyorum, bilemiyorum. ama dedigim gibi kurstan ziyade, evde bire bir calissaniz iyi bir hoca ile? bu konuda ege konservatuvardan iyi bir piyano hocasi aramakla ise baslasaniz?

*piyano kursuna başlangıçta çalışmak için güzel bir yamaha org yeterli oolur mu? ya da nasıl bir şeyle başlamam gerek? almam gereken şeyin fiyatı ortalama ne kadardır?
-bence alabiliyorsaniz cok pahali olmayan bir akustik piyano alin. orglar hicbir zaman ses olarak yeterince tatmin etmeyecektir calani (tabii milyarlar vermeyecekseniz) piyanocularda ikinci el akustik piyano fiyatlarini arastirin, bir bilenle gidin tabii.
ya da yamaha gibi bir markanin nispeten daha ucuz dijital piyanolarina bakin. ben mesela evde calismak icin (piyanist degilim, sadece şan parcalarima calismak icin gerekiyordu, ve yardimci piyano dersim icin) 1 milyara techno diye bir markanin dijital piyanosunu aldim.

----

her sey bir yana, en onemlisi hoca ile calismaniz gerektigi. kendiniz baslamayin. plaj gitaristligine benzemez piyanistlik. ve tabii unutmamali ki, bu ilkokul ogrencisine matematik calistirmak gibi bir sey degil, ozel bir sey.. o yuzden ders fiyatlarini cok dusuk dusunmeyin.
  • la traviata  (27.10.08 20:23:36) 
illa oturup akustik piyano almanıza gerek yok, eğer bütçeniz varsa elektronik olan ama herhangi bir duvarpiyanosu büyüklüğünde olan elektropiyanolardan da almayı düşüneilirsiniz. eğer daha düşük bir bütçeniz varsa size yapabileceğim en iyi tavsiye, "semi weighed" diye tabir edilen, tuşları normal klavyelerden daha ağır, biraz piyano tuşesi hissiyatını veren bir MIDI KLAVYE almanız olacaktır. eğer tarif ettiğim gibi bir midi klavye (başlangıç için 5 oktavlık alsanız bile yeterli olur) alırsanız bilgisayarınızda Cubase, Logic, hatta FLStudio gibi bir müzik programı içinde açabileceğiniz bir piyano VST PLUG-INi açarak midi klavyenizle nefis bir piyano çalma şansına sahp oalbilirsiniz. hatta o nefis piyanoyu bir konser salonu ambiyansında, efendim stüdyo kayıt odası ambiyansında, isterseniz kocaman bir su tankı ambiyansında çalmanız da mümkün :D tabi bu midi klavyeyi piyano gibi çalabilmeniz için en az 1 adet (o da sustain için) foot pedal'ı alıp midi klavyenize bağlamanız gereklidir.

sonuç olarak bir midi klavye ve birazcık yazılımla (muhtemelen korsan) bir piyanonun 50de 1i fiyatına nefis bir piyano almış sayılabilirsiniz başlangıç için :P

(bir de ses kartı alırsanız 49da 1i demem gerekebilir :P ki daha iyi olur ses kartı almanız)

(ayrıca ben bunu kesinlikle piyanonun yerini alabilecek birşey olarak söylemiyorum belirteyim. ben kendi adıma gerçek bir piyanoda çalmayı (imkanım olsa) 30 kere tercih ederim, ama sizin için aynısı geçerli olmayabilir, siz bu "hissiyat farkı" ve gerçeklik ihtiyacını piyano çalmayı adam akıllı öğrendikten bir süre sonra otomatikman hissedecesiniz zaten.)
  • osmanabievdemi  (27.10.08 20:28:03) 
Piyanoyla ilgili bir şey bilmiyorum ama 15 yaşında olman ve bu isteğin çok hoşuma gitti açıkçası. Bence ucundan tut ve hiç bırakma :)


  • trista  (27.10.08 20:34:34) 
@propontis; teşekkürler, moral anlamında baya yararlı oldu :)
@kobuzchu kiz; bilmem ki daha sıfırım yani pedallarla nasıl bir ilgim olur?
@la traviata; ilk önce verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkürler, çok yararı olacağına eminim. solfej-armoni dersi piyona dersi içinde mi everiliyor anlamadım ama. nota da pek bilmiorum sanırım. ve eğer biliyorsanız kurslar ve akustik-dijital piyanoların ortak fiyatı nedir? bir bilginiz var mı? çok teşekkürler tekrardan.
  • kucukkiz  (27.10.08 20:38:03) 
@osmanabievdemi; çok çok teşekkürler ilginiz için.. ve tüm detaylı öneriler tam ihtiyacım olduğu gibi. çok sağolun.
@trista; :) teşekkürler size de.

  • kucukkiz  (27.10.08 20:40:44) 
hayir piyano dersine dahil degildir solfej, armoni vs. bilgileri. ama calistiracak hocayla konusup bunlari da dahil olmak uzre bir ders paketi yapabilirsiniz. tavsiyem mutlaka nota ogrenin. tabi piyano ogrenmek icin sol anahtari disinda fa anahtarindan da okumayi ogrenmeniz gerekecek (sol el icin). bunlar pat diye olacak seyler degil.
kaldi ki belli bir nota bilgisine sahip olduktan sonra piyanoda yine de pat diye parcalar calmaya baslayamayacaksiniz. zira cok uzun sure teknik calisacaksiniz sadece. ve buna dayanabilecek sabri tasidiginizi umit ediyorum.

yol gosteren cok onemli.. keske istanbulda olsaymissiniz, yonlendirebilseymisim.
  • la traviata  (27.10.08 20:57:37) 
yani ben önceden bi 5 ay falan keman eğitimi aldım, hocam becerimin olduğunu söylüyordu, o zaman kemandan mı devam etmeli, solfej ve armoni dersi alıp piyanoya mı başlamalı? en uygunu hangisi olur ki? telli çalgılar çalabilen kişi diğerlerini de öyle böyle becerir diye duydum ama bilemem.


  • kucukkiz  (27.10.08 22:20:13) 
olayi "keman mi , piyano mu" gibi bir seye getiriyorsaniz isin boyutu degisir.

5 ay ders alip biraktiniz mi peki? bu da pek iyi olmamis..

bence once ne istediginize karar verin. hangi enstruman daha size yatkin, hangisini daha cok seviyorsunuz ve ogrenmek istiyorsunuz onu dusunun, ona gore karar verin once.

derim nacizane..
  • la traviata  (27.10.08 22:39:52) 
Yok hayir olay keman mi piyano mu degil. Kemani birakmamin sebebi kimi maddi durumlar ve benzerleriydi. Ama acikcasi piyano calmayi daha çok istiyorum. Fakat hangisi daha uygun kestiremiyorum, sorunum bu. Ama aklimda piyano var. Eger gerceklestirebilirsem piyano calmak istiyorum, bundan eminim. Oneriler icin tekrar tesekkurler.


  • kucukkiz  (27.10.08 22:59:17) 
bir profesyonel kemancı olarak cevaplayayım.
gerçi bariton arkadaşım la traviata, gayet yanıtlamış bir sürü şeyi ama...

-

piyano öğrenmeye başlanılan yaşın 15 olması sorun yaratır mı?
-şöyle ki, profesyonel müzisyen yetiştirme amacı güden, konservatuvar olarak adlandırılan kurumlarda bir entrumana başlangıç yaşı (yanlış anımsamıyorsam) maximum 12 idi.yani orta okul 1. sınıfta başlar, aynı binada, aynı okulda üniversite 4e kadar okuyup mezun olurdunuz.amaç profesyonel piyanistlik değilse, elbette yaşın bir önemi yok...

piyano çalmak için çok güçlü bir müzik becerisi mi gerekir?
-her enstruman için çok güçlü bir müzik becerisi gerekir.
bir arkadaşın yanlış kanısında olduğu gibi piyano, gitardan daha kolay değildir..
piyano için sağ el sol el koordinasyonu, bunların beyin ile ilgili olan ilişkileri beyni yeri geldiğinde 2ye, 3e bölerek ayrı ayrı uzuvlarınıza hükmetmeniz gerekecektir..ama bu doğru eğitimle, yavaş yavaş yıllarca sürecek bir programda zaten oluşur, geliştirilir...
ilk olarak müzik kulağınızın olup olmadığı test edilmelidir.eğer varsa az bile olsa bu da geliştirilebilir.

eğer içimde küçük de olsa bir müzik becerisi varsa bunların belirtileri nelerdir?
beceri ile yetenek arasında bir karışıklık seziyorum.müzik becerisi için üst cevaba bakınız. yetenek ise mğzişk kulağı başlangıç için yeterli olacaktır. bunun sizde olup olmadığının en basit tes yolu, arkadaşlarınızın arasında hiç onlara söylemeden bir şarkıyı mırıldanın, sizi susturuyorlarsa bilin ki yokmuş müzik kulağınız :D

piyano kurslarının işleyiş biçimleri nasıldır?
-hemen hemen her enstruman kursu, enstruman, solfej dersleri içerecek biçimde yürütülür. ama bana soracak olursanız en mantıklısı iyi bir özel hoca. böylelikle ihtiyacınızı olan herşeyi tek bir elden öğrenir, daha mutlu ve daha iyi gelişir olursunuz...

piyano kursuna başlangıçta çalışmak için güzel bir yamaha org yeterli oolur mu? ya da nasıl bir şeyle başlamam gerek? almam gereken şeyin fiyatı ortalama ne kadardır?
-piyanoya piyano ile başlamanızı zaten tavsiye etmem.ilk 4-5 yıl tuşesi piyano tuşesi olan bir klavye ile çalışmalısınız.piyasada elektrik piyano adı altında geçen cihazlar mevcuttur.herhangi bir marka aldığınızda işiniz görecektir.elektrik piyano olduğu sürece sorun yok.ama klavye, music synthsizer türevi bir cihaz alınacaksa bunun marka modeli önemlidir.tuşları ve tuş hassasiyeti bakımından...


ayrıca keman ile piyano arasında kaldığını yazmışsın sanırım.
kemanı maddi sorunlar nedeniyle bırakmışsın.
başlangıç için gerekli olan keman donanımı, 100 ytl civarında bir keman (ben 300 ytl civarında bir kemanı tavsiye ederdim) iken; piyano için bu 1000lerce dolardır...

genel bilgi:
içinde hiç müziğe karşı yeteneği olmayan kişi hiçbir enstruman çalamaz.
az da olsa bir kulak ve yetenek gerekmektedir.
müzik kulağı başlangıçta piyano için az da ola yeterlidir, ama keman için çok daha keskin bir kulak gereklidir.kulak seviyesi az ise mutlaka ear training çalışma programlarıyla güçlendirilmelidir...
  • jeanluc  (28.10.08 00:51:55) 
@passion rules the game; sandığından farklı olarak piyano, el tutuş, ton çıkartma, sağ el sol el koordinasyonu, eser deşifresi, repertuar gibi konulardan kelli gitardan hayli zordur...


  • jeanluc  (28.10.08 01:02:48) 
@jeanluc; cevabınız için teşekkürler, sanırım keman hakkında söylediklerinizin üzerine müzik kulağım hakkında bir sorunum kalmadı. çünkü keman çalmayı seviyordum, ve hocam da oldukça yetenekli olduğumu söylüyordu. peki o zaman bu yeteneğimin üzerine mi gideyim, yoksa piyano isteğimin üzerine mi? keman çalmayı iyi yapabilirsem, kulak sayesinde bir piyano başında birşeyler çalabilirmiyim en azından?


  • kucukkiz  (28.10.08 17:05:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.