[]

Emlak işinden anlayanların tavsiyesine ihtiyacım var

Annem için kira gelirinden faydalanması amaçlı bir ev satın almak istiyorum ve yaklaşık bir yıldır arayış içerisindeyim. Geçen hafta Fulya'da karşıma çıkan bir gayrimenkul oldukça kafamı karıştırdı ve birilerine danışma ihtiyacı duydum.
Ev Fulya'da A-Residence isimli güvenliği ve kapalı otoparkı olan 4 yaşında bir binanın 7. katında yer alıyor. 60 m2 net kullanım alanı olan amerikan mutfaklı 1+1 bir daire. Satış fiyatı 260bin TL. Emlakçı en son iki kiracının eşyalı olarak 2000 TL kira ödediğini, en kötü ihtimalle 1800 TL'ye kiralanabileceğini söyledi. Bu kira getirisini gerçekdışı buldum ve bu durumda evin neden bu kadar ucuza satıldığını sordum. Bina yapılırken bir projeye uygun olmayan bir şekilde yapıldığını ve bu nedenle dairenin iskanının olmadığını, dolayısıyla banka kredisine de uygun olmadığını, fiyatının düşük olmasının sebebinin de bu olduğunu söyledi. Dairenin tapusunun kat mülkiyetli olduğunu da ekledi.

Ben aynı binanın başka katlarında eşyasız daireler için 1650 TL, bana gösterilen daire için ise 2100 TL kiralık ilanları gördüm.

1. Sizce bu kira getirisi gerçekçi midir? Bu konuda emlakçıya güvenmeli miyim?
2. Krediye uygun olmayan, iskansız bir daire satın almak bana ne gibi sorunlar yaratır? Daireyi satmak istediğimde de krediye uygun olmayan şekilde satmak zorunda kalacağım muhtemelen. Bunun dışında beni bekleyen bir tehlike var mıdır sizce?

 
O fiyata o kira bence gerçekçi değil. Ancak ilanlarını görmüşsün demek ki verilebiliyor da. Ben şahsen 60m2 1+1'e 2000 TL kira verenin aklına şaşarım ama dediğine göre veriliyor.

Ayrıca iskanı olmayan yer nasıl kat mülkiyetli oluyormuş sor bakalım o emlakçıya. İskan demek zaten oranın konut olarak yasal izni olması demektir ve o olmadan da kat mülkiyeti filan olmaz. tapuyu al incelet derim fakat tapuda bile oynama yapıldığına şahitim(nasıl olduğunu ben de anlamadım tapuda başka tapu dairesinde başka!) En doğrusu önce tapuyu incele sonra emin olmak için tapu dairesinden bir soruştur derim.

Ayrıca emlakçılara sakın ama sakın güvenme. Kişisel tecrübelerim ve çevredekilerden duyduklarım bunu tamamen doğruluyor. Remax, Century vb. 'kurumsallaşmış' emlakçılara da güvenme(sorarsan biz emlakçı değiliz derler ama aynı emlakçı çirkeflik ve dolandırıcılığı bunlarda da vardır)

İskansız daireyi satarken aynı sorunları yaşarsın. Alacak kişi de senin gibi 'neden iskansız?' vb. soruları soracaktır. Muhtemelen satmakta zorlanırsın. Kredi meselesi de belirttiğin gibi.

Bunun dışında buranın niye satıldığı hakkında emlakçının söylediği dışında bilgi edinmeye çalış. Tabii böyle sitelerde biraz zor oluyor ama o daire kendisine verilmeyen rakip emlakçılar, komşular ve kimi zaman çevre esnafı bilgi sahibi olabiliyor. Ancak böyle residance tarzı yapılarda bunlar nasıl olacak bilmiyorum.

Ayrıca dediğin residance'ı google'da aratınca bir sonuç çıkmadı. Adı ne tam olarak?
  • alors  (18.07.12 13:40:47 ~ 13:45:02) 
Ben olsam böyle sıkıntı işlerden uzak dururum. Git her şeyi belli, temiz, dertsiz bir ev al. O kira da komik olmuş. Emlakçıya de o evi 2000'e kiralasın yarısı onun...


  • bilan  (18.07.12 14:02:48) 
iskanı oolmayan daire elektriği ve suyu şantiye üzerinden kullanır ve en az %40 daha zamlı gelir faturaları. iskan olmayan daireye "bireysel" abonelik açılmaz; şantiye üzerinden işler. baktığınız daire elektriğini ve suyunu nasıl temin ediyormuş???


  • balik kraker  (18.07.12 14:05:41) 
İskan,tapu vs kısımlaıyla ilgili bi bilgim yok ancak o bölgedeki kiralar bu civarda.yani normalde 20 senelik,yaşanabilecek normal apartmanlarda 1000tl'den başlar ki siz otoparklı güvenlikli yeni bi binadan bahsediyorsunuz.

ancak fiyatı bana da az geldi.benzer bir ilan gördüm.

www.hurriyetemlak.com

kira getirisi 3500 demekle birlikte fiyatı 550.000 dolar.

ayrıca emlakçılara güvenmeyin bence de.orada yaşayan birilerine sorun durumu net öğrenin derim ben.
  • demoniclewinsky  (18.07.12 14:06:53 ~ 14:08:25) 
elektrik ve su faturası iş yeri sınıfında ücretlendirilir ve konuta göre fazla gelir. kiracı için problem olabilir. gerçi 1+1'e 2000 tl veren için ne kadar sıkıntı olur bilemem.

bi de yeni çıkan kentsel dönüşüm yasasına bi bakın.

istanbul'da iskansız bina çok fazla. belediye yıkmaz büyük ihtimalle ama evle birlikte risk de alıyorsun demektir. sürekli aklınız bu mevzuda olacak. bence o kadar para veriyorsan değmez.
  • merhum  (18.07.12 14:07:09) 
garanti gelir olsun diye ev kiralayacaksan bence eşyalı-rezdans vs. alıp kiralamaya çalışma.
normal bir daire alıp (2+1, 3+1 vs) kiraya vermeye çalışsan daha iyi.
çünkü; eşyalı ev tutacak adam, orada fazla kalmayacak olana damdır. 5-6 ay kalır gider sonra sen 3-4 ay kiracı ararsın. uzun süre kalacak olsa kendi eşyasını alır zaten. neden daha fazla ödesin boş yere? bu arada kiracı çıktıktan sonra bir de rezidansın aidatını ödemek zorunda kalırsın ki o da 150 TL civarında falandır muhtemelen.

ben senin yerinde olsam üsküdar selimiye civarında ev alırdım, 1. ordu komutanlığındaki subay-astsubay, numune-gata-zeynep kamil hastanelerindeki hemşire-doktor ve marmara uni. haydarpaşa kampusundeki öğrencilerin ev kiralamak istedikleri bir mahalle oluyor selimiye. genelde boş kalmaz evler, çabuk kiracı bulursun.
imarla iskanla meskenle de uğraşmazsın, başın ağrımaz.
  • de jure  (18.07.12 14:43:03 ~ 14:45:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.