[]

ceza hukuku, cezalar, yillar falan

mesela bi adam birini oldursun, kitapta yazan ceza da 10 yil olsun. niye on yil. caydiricilik icin pek tabii de, niye 12 degil 8 degil de 10, kim belirlemis 10 olmasini. deneme yanilma yolu mu var, yoksa evrensel ceza yillari mi belirlenmis. mesela bizim ceza hukuku almanya'dan kopya bildigim kadariyla, bu almanlar nasil belirlemisler 10 yili? onlar mi denemisler/yanilmislar?

tesekkur.


 
ceza hukuku italyadan o da roma hukukundandır herhalde diye fikir yürütüyorum.
hani türkler göçebeyken ağır cezalar 10 günmüş ya, ki çok ağır bir ceza göçebe millet için. romalılar için de (düz hesapla, başka bir nedeni olduğunu sanmıyorum) 10 sene gerçekten caydırıcıdır, zaten adamlar yaşam süresinin kısalığı yüzünden 30unda falan ölüyordu, boş beleş sallamaya devam etmiyorum yeter.

  • vrykolakas  (12.07.12 01:33:43 ~ 01:47:03) 
super soru, evet cevabi ben de merak ediorum.


  • mavicorap  (12.07.12 01:57:59) 
roma'dan degil. roma hukuku prof'una sordum, ben bilmem dedi.
bizim ceza da italya'dan degil, almanya'dan.

  • c non  (12.07.12 02:07:10 ~ 02:08:11) 
Eskiden olsa adam öldürünce sen de öldürülürdün. Mantığı gayet basit ve makul. (bkz: idam) (bkz: kısas)

Şimdi adam öldürünce müebbet yiyorsun. O da kısasın bir yansıması.

@microfiction'a paralel olarak, 1926 tarihli ceza kanunu İtalya'dan iktibas edilmişti. Bu kez iktibas sözkonusu değil. (Ayıp lan, 100 senelik devlet kanun iktibas eder mi?) Yeni kanunda Alman etkisi bayağı arttı ama İtalyan etkisi de yoğun. Türk doktrini de zaten Almancılar ve İtalyancılar olarak ikiye bölünmüş durumda. (Evet son 10 saatimi Alman ekolü öğrenmeye çalışarak geçirdim, 10 saat lan, İtalyan ekolüyle yetiştim diye suçum günahım neydi benim?!)

Zaten dediğin gibi 10 yıl diye bir şey yok. 8-12 var mesela. İndirim sebepleri var, nitelikli haller var, ceza sorumluluğunu azaltan haller var, ayrıca hakimin bir sürü takdiri indirim sebebi var... Hülasa var oğlu var. Tüm bunlar da zaten bahsettiğin sorunu biraz kırabilmek, cezalara esneklik kazandırabilmek için.

Eski yıllardan şunu hatırlıyorum, bir deneme-yanılma durumu olmuş gerçekten. Cezaların caydırıcı olabilmesi için ağırlıkları aşırı arttırılmış (Fransa'daydı yanılmıyorsam, şu an beynimden dumanlar tüttüğü için adımı sorsan bilemeyebilirim) fakat bu kez de hakimler ceza vermekten kaçınır olmuşlar. Caydırıcılık tümüyle ortadan kalkmış yani.
  • terelelli  (12.07.12 04:40:48) 
ben alman olan yeni hali diye demek istemistim, diyememisim. adamlar almanca ders notlarini cevirip, alin lan yeni turk ceza kanunu da bu olsun diye bi sey duymustum iyi bi kaynaktan.
tesekkur, cevabi fazlasyla aldim.

  • c non  (12.07.12 11:31:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.