[]

yazılım ve lisans mevzuları

merhabayın bill gates'ler.
şimdi merak ettiğim bir husus var, lisans için bedel ödediğimiz yazılımlar işletim sistemleri veya programlar falan var malumunuz. bunların lisansları zaman aşımı gibi bir şeyden geçiyor mu acaba. mesela ne bileyim bir windows 98 olsun 95 olsun 3,1 (xp bile 10 sene olmuş) olsun yada programların 10-15-20 sene önceki versiyonları olsun bunları key girerek (keygenle falan) kullanmamız bir suç olurmu. bi win98 yüklesek desek 14 sene geçmiş artık anonim olmuş bu diyebiliyormuyuz? yazılımlar böyle açık hale, serbest hale düşebiliyor mu?



 
yemez sanmıyorum.


  • saiko  (11.07.12 14:39:53) 
hayır, telif hakkı zaman aşımın uğramaz. kısaca kullanamazsın. Ama nerden nasıl bulacaklar.. çok büyük bir firmada yapılmıyorsa bu olay çok takılmayın. DÜnyanın en fazla korsan kullanan ülkelerinden biriyiz.


  • plastic_angel  (11.07.12 14:47:58) 
cevap net: Hayır. Lisans olayını patent ile karıştırmamak lazım.


  • hatali sifre  (11.07.12 14:53:20) 
bazi yazilim sahipleri belli bir sure sonra lisans turunu degistirip beles hale getirebiliyorlar. mesela (bkz: abandonware)


  • natnan  (11.07.12 15:16:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.