[]

Ses Mühendisliği Eğitimi?

Selam olsun duyuru ahalisine!

Öncelikle nereye açacağımı bulamadım,bunun için özür dilerim peşinen.
17 yaşındayım, bu sene lise sona gideceğim.10 ve 11.sınıfta fen öğrencisiydim bu sene eşit ağırlığa geçtim.Davul çalıyorum,grubum var ancak yaş sıkıntısı sebebiyle sahne yapamıyoruz.

Son seneye geçince çevremden baskı gelmeye başladı mesleklerle ilgili,ben de bakındım biraz inşaat/elektronik ya da bilgisayar mühendisi falan olmak istemiyorum dedim ve eşit ağırlığa geçtim.Müzikle profesyonel olarak ilgilenmek istiyorum ancak bu işin ne kadar zor olduğunun da farkındayım.

Neyse buraya kadar kabaca ne durumda olduğumu yazdım,soruma gelince:
Türkiye'de üniversitelerde böyle bir eğitim yok,zaten mühendislik fakültesinde eğitimi verilmeyen meslekler mühendislik olarak geçmiyor.
Şuna bir göz atarsanız Türkiye'deki eğitimi ile ilgili az çok fikir edinirsiniz: www.eksisozluk.com

Şimdi soruyorum,sizce bu devlet üni.lerindeki dersleri almak için konservatuara mı girsem yoksa 20bin Tl'ye SAE'de bir yıllık eğitim mi alsam?(yetenek kısmını hallettim varsayın)
Ya da eğitim almadan stüdyolarda asistan olup da yerinde öğrenmenin bir yolu var mı?

Aslında iş alanı çok geniş ancak eğitim de önemli.Türkiye'deki örneklerine bakınca adamların okulludan ziyade alaylı olduğunu görüyorum.Önce dj'lik yapıyorlar sonra belki yurtdışında eğitim alıyorlar ve ses mühendisi olarak çalışıyorlar.
Evet duyurucular şu cahil kardeşinize yardım edebilir misiniz?

 
alayli olmayi düsünmedin mi hic?

yani basit bi egitim, mesela isletme gibi bi egiim le beraber alayli olarak müzik piyasasinda yer almyi, ya da konservatuar bence :)

sanat dünyasinda alaylilik daha güzel ve daha iyi gibi geliyo bana, emin degilim ama cok...
  • serabetan  (08.07.12 19:21:22 ~ 19:21:48) 
Hocam alaylı olmak için biraz şans gerekiyor,yani tanıdık falan olacak da ortama gireceksin; müzikle yakından ilgilenen hiç kimse yok çevremde,olanlar en fazla benim kadar olayın içinde.Konservatuar okusam mı diye bakıyorum ama okuduktan sonra işlerin yolunda gitme olasılığı çok yüksek değil,diğer taraftan özel kurulaşlardan alınan eğitim sadece 1 yıl sürüyor yani en fazla 1 yıl kaybederim.
Bir de ben çok istiyorum konservatuarı ancak ailem sıcak bakmıyor hatta baskı uyguluyorlar gitmemem için.
Şimdi hazır 1 yıl gibi bir süreye sahipken ben de altyapıyı hazırlamak niyetindeyim,yani karar verirsem konservatuara müzik kurslarına vs. gideceğim.
  • choasista  (08.07.12 19:31:55) 
üniversitede mühendislik ya da başka birşey okuyor olman, müzikle ilgilenmemen anlamına gelmez. benim gördüğüm kadarıyla insanlar lisans diplomalarını edindikten sonra SAE gibi yerlere başvuruyorlar. çünkü onların verdiği diploma değil, sertifika(en azından iki sene önce öyleydi). üniversitede okurken hem farklı farklı gruplarla çalabilir, hem üniversitenin müzik topluluğunda ya da barlarda, ortamlarda deneyim kazanabilir, sonra da SAE gibi bir yere başvurup sertifikalı sesçi olabilirsin. ama 18 yaşında, bu konularda pek deneyimin yokken çok verimli olmayabilir.
Lisans diplomanı aldıktan sonra yüksek lisans için itü'nün miam'ına da başvurabilirsin.

Ama o gördüğün oralarda okuyan insanlar genelde bambaşka mesleklerin okullarını bitirmiş ya da bu işin ortamında pişmiş insanlar.
  • bipolar  (08.07.12 19:37:40) 
bipolar,konservautara gidince bu işin ortamında pişmiş olunmuyor mu?Ben de bu sebeple istiyorum eğitimine başlamayı.Zaten hemen bitireyim ardın da işe gireyim gözüyle bakmıyorum.Ya da başka bir yolla ortama girme şansım olursa (misal davulculuk gibi) benim tercihim de o yönde olur.Lakin olmazsa nasıl yapayım diyorum.


  • choasista  (08.07.12 19:58:53) 
yaptığın/yapacağın işten keyif almak istiyorsan, okulunu okuma derim.
konservatuara girersen müziğe 5 yaşında başlamış yetenek manyağı zibilyon kişinin arasında, teorik derslerle kafayı bozmuş şekilde mutsuz olma ihtimalin var. gerçi ne zamandır müzikle ilgileniyosun bilmiyorum ama konservatuara girmek çok kolay bi iş değil, üstüne bir de çok torpil dönüyor derler hep. zaten konservatuarda davul bölümü de yok. bu ülkede müzisyen olmak zor, üstelik okullu müzisyene verilen değer de çok az.
ben sana stratejik olarak başka bir meslek edinip, müzikten de asla vazgeçmemeni tavsiye ederim.
  • bipolar  (08.07.12 20:08:51) 
İtü TMDK'nın çalgı yapım blümü altında'ki bölümü son yıllarda toparladı kendini. Gidilebilir bir hal aldı.
Bilgi Üniversitesi müzik bölümü, sadece ses mühendisliği üzerine olmasa da lisans+ yüksek lisans yapmayı düşünen biri için biçilmiş kaftan. (bilgi + miam = mis.)
SAE'den alacağın bir yıllık eğitime pek kimse dikkat etmeyecektir, yine de kendini geliştirsen stüdyo asistanlığı, live sound vs bir yerlerden iş edinme şansın olabilir.

Alaylı olma, müzik öğrenmeden iyi ses mühendisi olamazsın. Ses mühendisliğinin yanında "müzik" de öğrenebileceğin bir yere git.
  • skatheist  (09.07.12 02:07:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.