[]

argo kelimelerin ve ünlemlerin tarihçesi?

mesela ilk lan ne zaman kullanılmıştır? 80 lerde var mıydı? siktir git ne zaman çıktı mesela? amına koyim ne zamandan beri kullanılıyor?




 
Onun geriye dönük izini sürmek zor da şunlar var:

Argo kelimeleri çoğunlukla bir zümrenin kullandığı terimlerden doğar. Mesela dilimizdeki «fertiği çekmek» sözü şöyle doğmuştur: Türkiyede ilk trenleri işletenler Almanlar olduğu için, bir katar kalkacağı zaman Almanca «fertig» (tamam) sözü kullanılırdı. Bu söz üzerine trenin kalkıp yola koyulmasından dolayı «fertiği çekmek» çabucak gitmek, sıvışmak anlamına kullanılmıştır.
www.nkfu.com

tr.wikipedia.org
  • jesterdvine  (05.07.12 14:21:49) 
diğerleri hakkında fikrim yok ama lan, oğlan kelimesinin zaman içerisinde değişime uğramış halidir. eski filmlerden hatırladığım kadarıyla da 80'lerde olması lazım.


  • devilred  (05.07.12 14:26:52) 
en yakın argo sözcük "panpa" buradan gidebilirsin.


  • ground  (05.07.12 14:54:03) 
hulki aktunç'un büyük argo sözlüğü'nü tavsiye ederim. bu arada siktir gir, amına koyayım vb. bunlar argo değil, küfür. argo bambaşka bir şey. bizde her sokak konuşmasına, her küfre, kaba konuşmaya argo deniliyor. gerçekte ise argo kapalı bir alt-dildir. sözgelimi panpa bir argo sözcüktür. veya ejderha kovalamak, alafortanfonik, pilavından yemek, fortlamak, otuzbir çekmek vb.

ayrıca küfürler vb. sözcükler içinse etimolojik sözlük işinizi görecektir. www.nisanyansozluk.com sözgelimi lan sözcüğüne bakın bakalım ne çıkıyor? veya sikmek'e bakın bakalım ne çıkacak?
  • microfiction  (05.07.12 15:50:42 ~ 15:54:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.