[]

İnsan yapımı en dayanıklı yapı, malzeme ve insanlık izlerinin silinmesi

özet sorular:

İnsan yapımı en dayanıklı yapı hangisi veya hangileri?
İnsan yapımı en dayanıklı yapı malzemesi ve malzemeleri hangileri?
İnsanlık izlerinin tamamen silinmesi için gereken süre? (eğer bütün insanlar yok olsaydı)

ayrıntılar:

piramitler ve çin seddi var mesela. bunların uzun yıllardır yıkılmamış olmasının sırrı ne? mısır piramitlerinde genelde kireçtaşı kullanılmış. kireçtaşı bu kadar dayanıklı mı? birçok bloğun üst üste gelmesi de etkili tabii ama mesela yağmurlu bir bölge olsa piramitler günümüze dayanmaz mıydı mesela?

bir de "insanlar yok olsaydı dünyanın durumu zamanla ne olurdu" olayını anlatan belgesellerde de, yapılara ne olacağından bahsedilmiş. şunlardan bahsedilmiş mesela:

- önce evler, sonra gökdelenler, sonra da arabalar dökülüyor.
- 200 yıl sonra barajlar yıkılıyor.
- 230 yıl sonra eyfel kulesi ve özgürlük heykeli'nin kolu yıkılıyor.
- 1000 yıl sonra eyfel kulesinin ayakları ve özgürlük heykeli'nin tabanı ayakta kalabiliyor
- 25000 yıl sonra new york tamamem silinir diyor
- ayda bırakılmış insan yapımı şeyler milyonlarca yıl durabilirmiş
en.wikipedia.org:_Population_Zero

tabii daha çok ünlü yapılardan bahsedilmiş. diğer yapılardan da bildiklerinizden bahsederseniz iyi olur. işin ayrıntısına girdik biraz ve daha çok yapı mühendislerini ilgilendirebilir ama konuyla ilgili aklınıza gelen herşeyi söyleyebilirsiniz veya kaynak gösterebilirsiniz.

 
iskandinavya da bir mağara olası bir küresel felakete karşın tohum database i inşaa etti insanoğlu epey epey uzun süre dayanır diorlar ( 5000-10000 sene)
sfensk mesela meshur , buyuk bölümü ayakta çünkü yıpratıcı etkisine karşın doğanın kum denizinin altında kalmış idi.. bugun 2000-2300 senelik mozaikler vs vs bulunuyor , bulunuyor cunku gömülü kalmışlar , atmosferin ve insanların yıpratıcı etkisinden uzak

  • mortac  (22.06.12 22:50:42) 
Ne farkeder ki biz öldüğümüzde bizim için herşey bitmiş demek değilmi? İster bütün izler yüzbin yılda silinsin ister yüz yılda. öldüğüm gün benim için bütün izler silinmiş demektir!


  • Son Müzakereci  (22.06.12 22:57:15) 
ilk aklıma gelen minimalist bir yapı tasarımı doğal şartlardan etkilenmemesi için kompozit , aluminyum, plastik vesaire olabilir. Mesela çok sağlam bir küp düşün plastik, paslanmaz çelik bloklardan taşıyıcı sistemi olsa, epey bir dayanır bence. doğanın kendi koruyucu malzemeleri ile kaplayadabilirsin mesela, bazı çok sert reçine bazlı malzemeler var. doğaya karşı yüzeyini korondum veya elmas ile kaplayabilirsin. işte amacına bağlı :)


  • cgr rrr  (22.06.12 23:40:52) 
iridyumdu galiba en dayanıklı element. çok emin değilim ama.

bi de şöyle bişe var:
en.wikipedia.org
  • silvio dante  (23.06.12 01:11:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.