[]

Meslek odaları üyeliği hakkında

Günaydın duyuru ahalisi,
Eşim özel bir kurumda çalışıyor, kendisi kimya mühendisliği mezunu fakat kimya mühendisliği ile alakası pek olmayan satın alma bölümünde çalışıyor.

Çalıştığı firmaya işkur'dan bir yazı gelmiş, şu şekilde:

"Bölgemizde çalışan kimya mühendislerinin, T.C. Anayasası 135. maddesi ikinci fıkrası hükmü gereğince, kamu kurumu niteliğinde olmayan tüm işyerlerinde çalışan mühendisler için, meslek odasına kayıt zorunluluğu bulunmaktadır..."

ve firmada çalışan kimyager ile kimya mühendisi sayısı ve mevcut herhangi bir açık varsa belirtilmesi istenmiş. Bundan sonra da KMO'ya üye olmayan çalışanların işe alınmaması konusunda -bilgilerinizi rica ederim- denmiş.

Eşim bu bilgiye istinaden Kimya Mühendisleri Odası ile görüşmüş, yaklaşık 4 yıldır çalıştığı için geçmiş 4 yıllık dönemin de ücretinin alınacağını belirtmişler. Hatta eşimden sigorta dökümü istenmiş, ona göre ne kadar ödemesi gerektiğini hesaplayacaklarmış. Sanıyorum yaklaşık 500-600 TL gibi bir ücret talep ediyorlar.

Sormak istediğim konu, bu işin aslı gerçekten bu şekilde mi? Yani diğer meslek odalarında da mezun olunduğu andan itibaren odalara üye olma zorunluluğu mu oluyor? Üye olmayan kişiye, geçmiş döneme göre bir yaptırımları olabilir mi? Sonuçta önceki senelerde imkanlarından yararlanmadığın bir odaya neden aidat ödemek zorundayız?

İlgili Anayasa maddesinde de öyle bir zorunluluk göremedim ben :\


-----------------------------------
Ayrıca Anayasa Madde 135:
MADDE 135- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları; belli bir mesleğe mensup
olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere
uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü
ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlâkını korumak maksadı ile kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen kamu
tüzelkişilikleridir.
Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadî teşebbüslerinde aslî ve sürekli görevlerde çalışanların meslek
kuruluşlarına girme mecburiyeti aranmaz.
(Değişik: 23/7/1995- 4121/13 md.) Bu meslek kuruluşları, kuruluş amaçları dışında faaliyette bulunamazlar.
(Değişik: 23/7/1995- 4121/13 md.) Bu meslek kuruluşları ve üst kuruluşları organlarının seçimlerinde siyasî
partiler aday gösteremezler.
(Değişik: 23/7/1995- 4121/13 md.) Bu meslek kuruluşları üzerinde Devletin idarî ve malî denetimine ilişkin
kurallar kanunla düzenlenir.
(Değişik: 23/7/1995- 4121/13 md.) Amaçları dışında faaliyet gösteren meslek kuruluşlarının sorumlu
organlarının görevine, kanunun belirlediği merciin veya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine mahkeme
kararıyla son verilir ve yerlerine yenileri seçtirilir.
(Değişik: 23/7/1995- 4121/13 md.) Ancak, millî güvenliğin, kamu düzeninin, suç işlenmesini veya suçun
devamını önlemenin yahut yakalamanın gerektirdiği hallerde gecikmede sakınca varsa, kanunla bir merci,
meslek kuruluşlarını veya üst kuruluşlarını faaliyetten men ile yetkilendirilebilir. Bu merciin kararı, yirmidört
saat içerisinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını kırksekiz saat içinde açıklar; aksi halde, bu idarî
karar kendiliğinden yürürlükten kalkar.

 
benim bildiğim, sadece mesleğini icra ediyorsa bu üyelik gerekli, imza yetkisini kullanabilmesi açısından. yoksa imzası geçerli olmuyor zaten. ama eşinizin durumunda pek de gerekli olduğunu sanmıyorum. tabii kanunu iyi bilenler daha detaylı yanıt vereceklerdir.


  • loveinaflipbook  (06.06.12 09:08:47) 
bilgisayar mühendislerinin büyük çoğunluğu oda kaydıyla uğraşmıyor çünkü emo'ya bağlı hepsi ve imza yetkisi durumu yok. eşiniz satın almada çalıştığını kanıtladığında oda kaydını zorunlu tutmamaları gerekir. zorunlu kardeş ben devletim paşa gönlüm böyle istiyor diyorlarsa da kaç yılında mezun olduysa o zamandan itibaren tüm aidatları alırlar.


  • hosein  (06.06.12 09:31:25) 
meslek kuruluslarina serbest calisan kisilerin uye olmasi sarttir. yoksa is islem yapamaz. ayirca verdigin anaysa metninde dikkat edersen kamu kurm kuruluslari ile kitlerde calislanlar mustesna sayilmis uyelik acisindan, digerleri olmali sonucu var metinde


  • fempusay  (06.06.12 10:23:48) 
@fempusay ama diğerleri olmalı şeklinde de açık açık yazmıyor. Sonuçta diğerleri üye olmak zorundadır bir "yorum" olmuyor mu bu durumda?


  • replades  (06.06.12 10:35:25) 
simdi anaysa temel bir metindir. her seyi dedtaylandirmaz. onun icin kanunlar vardir.meslek odalarinin ozelligi serbest caliscaklara izin vermessidir. odalarla ilgili kaun tuzuk yonetmeliklere bakmani oneririm. orada gorursun. kimyaciar odasi vardir mutlaka onlarin sitelerinde ilgili mevzuat kesinlikle vardir.
anayasa ile ilgili degerLendirmene katilmiyorum bir de...

  • fempusay  (06.06.12 10:49:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.