[]

Hareket eden bir araçtan atlamak

evet soruyu yazacam 1 dakka verin. soru şu:

Şimdi daha çok filmlerde görüyoruz ama benim merak ettiğim gerçek hayatta bu olayı yapmak ne ister? araç maksimum hangi hızdayken atlayabiliriz ve darbeyi azaltmak için hangi pozisyonda atlamak gerekir? omuz üstüne atlayıp dönme falan ne iş? aracın yüksekliği de önemli sanırım?


 
atlamayı bilmek gerekir. öyle direk atlanmaz.


  • saturn  (22.05.12 21:53:42) 
otobüs ya da minibüs durmadan deneyebilirsin, çok düşük hızlarda dahi ayakta dırmak kolay değil.

omuz üstüne atlamak tamamen ekşin olsun diye.

en az darbe ayaklar üstüne düşüldüğünde olur.
  • anonimyususer  (22.05.12 22:04:13) 
evet cevaplıyorum... aracın yüksekliği önemli değil. ayak üstü atlayacaksın, ellerinle, kollarınla kafanı sarıp koruyacaksın. oran buran çizilecek, kırıklar çatlaklar olabilecek, bir ağaca ya da kaldırıma toslayarak duracaksın. durmadan, toslamadan önce kollarını açmadıysan çok büyük ihtimal yaşayacaksın.

yarın akşam 17 sularında E5'te bi dene bakalım, sonucu yazarsın...
  • franz kafka  (22.05.12 22:12:12) 
durmak üzere olan minibüsten inerken düşmüştüm. artizliğin lüzumu yok bence :D

misal www.youtube.com
  • yons  (22.05.12 22:22:15) 
çok ciddi bir şekilde cevap veriyorum:

şimdi önce hareketsiz bir şeyden yere atlamayı değerlendirelim: sen diyelim ki yataktan, evin zeminine atlıyorsun. aradaki mesafe az, sen havada az vakit geçiriyor, dolayısıyla az biçim değiştiriyorsun, dolayısıyla düşmüyorsun. şimdi bunun tersini düşün. sen havada, yer çekiminden bağımsız asılı duruyorsun. birden bire senin odanın büyüklüğünde bir beton parçası aynı ilk örnekte senin sahip olduğun hızda gelip ayağına çarpıyor. şimdi teknik olarak deminki olayla bu olay arasında hiçbir fark var mı? yok.

şimdi senin soruna geçiyorum. sen sabitsin (yön olarak) ve altındaki şey hareketli. senin ayaklarını tam ona basabilmen ve bastığın an vücudunun sendelememesi için vücudunda oluşan itmeyi tutacak kadar güçlü kaslara ihtiyacın var. bu araba 2km hızla gidiyorsa altındaki zemin daha az hareketli olduğundan seni daha az iter ve senin onu tutmaya gücün olur ama 200 km hızla gidiyorsa ne olur anla artık.

yani arabadan atlayınca düşmemek söz konusu değil. peki kontrollü düşülür mü?

valla ben kimsenin bacaklarındaki o kasları bir saniye içinde öyle yönlendirebileceğine inanmıyorum. zaten aşırı hızlıysa ayakların kırılır. diyelim ki kırılmadı sen öyle bir devrilirsin ki o anda elini önüne alıp takla atma olaylarına giremezsin. hadi eskaza takla attın en az 500 tur atarsın ki suratın falan yamulur, yerden kalkamazsın. zaten ilk düştüğün anda bir kafanı yere vurursun...

özet: 10 km.nin altındaysa düşme olasılığın var ama ayakta da kalabilirsin. 50 km altındaysa düşersin, yaralanırsın. 50 km. nin üstündeyse seninle azrail arasında artık... 120 km. nin üzerindeyse azrail olmazsa cebrail bile gelir alır o canı.
  • metafor yapim teknikleri  (22.05.12 22:44:08 ~ 22:45:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.