[]

Ateş elektriği iletir mi?

internette baktım da biraz, karmaşık şeyler denmiş. anlaşılır bir dilde açıklayabilecek var mı?




 
farkı ne? alevden bahsediyorum. cisim yanınca da alev çıkmıyor mu? farklı durumlara göre de anlatılabilir.


  • ermanen  (22.05.12 03:22:42 ~ 03:22:59) 
eğer ateş iletken olsaydı evlerde kullanılan ocaklarda elektrikle ateşleme sistemi uygulanmazdı herhalde. saçma bir düşünce olabilir bu fakat aklıma ilk bu geldi nedense.

ayrıca ateş iletken olsada iletkenliği devamlı olarak sağlayabilecek bir şey değil. kullanılabilirliği yok yani.
  • surgan  (22.05.12 03:29:16) 
şurda bişiler var sanki
community.discovery.com

  • sassette  (22.05.12 03:30:39) 
ateş dediğimiz şey evet bir madde değil ve dolayısıyla iletkenlik ve yalıtkanlık gibi durumları söz konusu olamaz. ayrıca iletkenliği yanan maddenin cinsine de bağlı.

oksidasyon sonucu oluştuğunu düşünürsek, metallerin oksitleri genelde iletken iken sio2 yalıtkandır ve neticede ideal ortamda (sadece oksidasyon ve alev gözlenebilmesi icin gerekli şartlarda) ortam da yalıtkan olucaktır v.s. diyebiliriz sanırım.

not:fen bilgisi terkim.
  • Dr. Kissingher  (22.05.12 03:49:53 ~ 03:50:52) 
jangara'nın madde değil, atomu nedir filan diye şeedince hiç anlamadığım sınavından en fazla 45 aldığımı tahmin ettiğim konuya daldım çıktım, google a yazınca çıkan ilk 2 şey:

www.ccmr.cornell.edu

science.howstuffworks.com


ikinciyi okumadım gece gece, zaten karışık konu, hadi iyi geceler.


konuyla ilgili de şu linki verem belki tik alırım.

www.google.com.tr
  • hewit  (22.05.12 03:54:17) 
hava ateşi iletmediği gibi (nemli havayı es geçiyorum) alev de elektriği iletmez.


  • bir kac yazar once  (22.05.12 03:54:40) 
Ben alevi maddenin plazma hali diye biliyorum. Ateş dediğimiz şeyde alevle aynı şeyse ( mum alevi mesela )

tr.wikipedia.org(fizik)

Ingilizce versiyonununda şöyle diyor dünyada bulunan plazmalari siralarken ; Some extremely hot flames
  • utkucbkc  (22.05.12 08:00:30) 
eğer yüksek gerilim uygularsanız alev negatif ve pozitif iyonlardan oluşan bir plazma haline gelir. Bu durumda elektriği iletir. Ancak düşük gerilimlerde yalıtkandır. Bir de alev yeterince sıcaksa (yangın yeri) iletken maddelerin bularlaşmasına yol açar bu durumda alevin içinde sadece oksitler değil aynı zamanda metal buharı da vardır ki metal buharı iletkendir. kastettiğiniz şey mum alevi elinizdeki gerilimde bir kaç on volt civarında ise iletkenliğinin havadan hemen hemen hiç bir farkı yoktur. yeterince yüksek gerilim uygulandığında havanın da iletken olduğunu unutmayın (yıldırım, şimşek, ark..)


  • fermi olmak istiyorum  (22.05.12 09:03:32) 
bir itfaiyeci olarak bende görüşümü belirtmek isterim;
öncelikle yanmanın tanımını yapmak gerek.
"yanıcı maddenin tutuşma sıcaklığında oksijen ile meydana getirdiği ekzotermik kimyasal zincirleme reaksiyondur"
ısı kaynağı + yanıcı madde + oksijen = yanma
yanmanın gerçekleşmesi için bu üç unsurun belli oranlarda birbiriyle karışıp reaksiyona girmesi gerek.
yanma bu noktada bir reaksiyon yani eylem olduğu için içinden elektrik geçirmesi pek mümkün değil, çünkü bir madde değil.
ama,
yanmanın bir unsuru olarak elektrik ısı kaynağı görevi görmüş ve yanmaya sebep olmuşsa o zaman ortaya e sınıfı olarak değerlendirdiğimiz elektrik yangını çıkar ve bu noktada yanmanın kaynağı elektriğin maddeleri tutuşturup yanmasına sebep olması olduğu için bu yangında elektriğin kontrolsüz şekilde ark yapması elektriğin taşınması fikrini doğrulayabilir.
tabi elektriğin ark yapabilmesi için mutlaka iletken maddeler arasında dolanıyor olması şartına göre de bu durum çok nadir görülebilir.

yani yanıcı maddeler elektriği iletebiliyorsa yanma eylemi esnasında yanan maddelerin elektriği taşıması ve iletmesi mümkündür.

çünkü biz bir yangına müdahaleye gittiğimizde müdahaniale ederken mutlaka orada elektriğin kesilmesine dikkat ederiz, çünkü su ile müdahale ediyor olmamızdan ötürü ortamda elektriğin dolaşması her zaman risk taşır. bu yangın içinde dahi olsa geçerlidir.

özet geç piç: yanma eylemi yani ateş elektrik iletmez, ama yanma eylemine dahil olan nesneler elektrik iletebilir.
  • icemanr  (22.05.12 09:07:17) 
iletmez, hava ne kadar iletken ise alev de o kadar iletkendir.

alevi oluşturmakta kullanılan gazların niteliğine göre iletkenliği havaya göre artabilir veya azalabilir.

bu bahsettiğim iletkenlik veya iletebilme koşulu voltajın havayı ya da gazı iyonize edebilecek kadar yüksek olması ( min 1000-2000 volt ) şartına bağlıdır.
  • orpheus  (22.05.12 12:32:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.