[]

yurt dışında eğitim - phd - majör minör - yanan balatalar

iü astronomi'de okuyorum. astrofizik kümesinden mezun olucam (bu sene işallah sübhaneke amin). amacım yurt dışında eğitimime devam etmek. artık phd olur başka bişey olur. ama ne var ki hiçbir zaman bu işin bürokrasisinden anlamadım. abd'deki birkaç üniversitenin ilgili departmanlarına mail attım kimisi phd yap öyle gel dedi kimisi majör minör eğitimden bahsetti benim kafa gitti arkadaş. bu işler nasıl oluyor, nedir incelikleri?




 
majorunu, minörünü bilmiyorum ama fizikte olay şöyle işliyor. giriyorsun toefl ve gre'ye. alıyorsun gerekli puanları. sonra çoğu üniversitenin sayfasında "is not necessary but strongly recommended" denilen gre subject sınavına giriyorsun. elinde bu puanların olduktan sonra kendine üniversite seçmek kalıyor. ünv seçmek demişken bu puanların ortalama bişeyse kalkıp da top 5'e top 10'a başvurmuyorsun, sana en uygun olabileceklerinden seçip başvurunu yapıyorsun. sonra sana geri dönmeleri gerekiyor. prosedür astrofizikte de benziyordur herhalde az çok?


  • light beam  (25.09.08 00:39:41) 
peki bu majör minör olayını açıklayabilir misiniz? burada yüksek lisansa kabul edilip sonra oradaki bir üniversiteye phd için başvursam gre'ye girmem şart mıdır yine? ya da burada lisans biter bitmez orada gre'ye mi girsem daha iyidir?

bu teknik soruların dışında tavsiyeleriniz nelerdir?
  • deckard  (25.09.08 02:23:50) 
gre'ye burada giriyorsun. graduate okulları gre isterler, kimisi general yeter der kimisi subject testi de ister. toefl'a da greye de burada giriyorsun.

önümüzdeki sene için başvurular genelde bu aralık ocak gibi son bulur bir de.
  • kurukafa  (25.09.08 02:37:42) 
gre'yi bizim les/ales gibi düşünün. yani toefl ve gre general her halukarda şart. burada yüksek lisansa kabul edilmenizin artısı şu şekilde olabilir; yüksek lisans yaparken bi yerlerde bir yayınınız çıkarsa başvurularda olumlu yönde etkiler. onun dışında mezun olur olmaz direkt phd ye başvurmanız daha mantıklı sanki, vakit kaybı oluyor çünkü.

bu arada phd yap öyle gel demeleri post-doctora için falan olsa gerek. siz açık açık belirttiniz mi "yeni mezun olacağım, sizde doktora yapmak istiyorum" diye?
  • light beam  (25.09.08 02:51:13) 
evet belirttim. hatta akıl sordum yüksek lisans'ı burada bitirip size phd'ye mi geleyim diye.

peki yurt dışında okumaya gidenler ne yapıyor? hem les'e ales'e hem de gre'ye mi giriyor mesela?
  • deckard  (25.09.08 03:08:57) 
yurtdışı için gre yeterli, hatta gre'yi bizde de kabul ediyolar diye hatırlıyorum. geçerliliği 5 sene.

yurtdışına gidenler ne yapıyora gelince. masterını burada yapıp gidenler de var. direkt mezun olup orada phd'ye başlayanlar da. eğer son senenizse zaten başvurular kurukafa'nın dediği gibi aralık ocak gibi son bulacak. kabuller de mart-nisan gibi belli olur. yani yurtdışı olmazsa burada master'a başlarsınız, sonrasında tekrar şansınızı denersiniz.

burada master'a başlamak için de ne olur olmaz bir ales alın bulunsun elinizde, toefl'dan gerekli skoru alamazsanız da üds'ye girebilirsiniz, toefl'a göre çok daha kolay. ama dediğim gibi bunlar sadece türkiye için.
  • light beam  (25.09.08 03:23:57 ~ 03:24:45) 
bir de toefl ve gre biraz pahalı sınavlar tanesi 185$ şu an. insan "gireyim bakalım nasılmış" yapamıyor eheh


  • kurukafa  (25.09.08 10:01:31) 
simdi ben de fizik BS'i veya Phd'si falan yapmak istedigim icin, tum egitim hayatini amerika'da gecirmis olan hocamla konustum. soyle oluyor bazi universitelerde dedi.

burada gre'yi ve toefl'i aliyorsun. gre subject falan degil. duz gre. sonra amerika'daki bi okula phd icin basvuruyorsun. e lisans mezunu phd yapabilir mi diye sordum, cevabi soyle oldu. doktora programiyla master programini birlestirmis orada okullar. yani "lisans mezunu insan once master yapmali, sonra da phd'sini yapmalidir" diye bi kaide YOK. phd icin basvuruyorsun abi, kabul edilirsen ne ala. basliyorsun. bursunu da aliyorsun tabi pasa pasa. "sadece master yapmak istiyorum ben" kafasindaysan, iki sene gectikten sonra ayriliyorsun. neden? cunku iki senenin sonunda senden doktora yeterliligi sinavina girmeni istiyorlar. eger doktora yapmak istemiyorsan sorun yok.

boyle yapmalarinin amaci master yapan insanlara bazi okullarin burs vermemesiymis. phd ogrencilerine veriyorlar ama. o yuzden sen de master derslerini verip doktora yapmadan da ayrilabiliyormussun. BS'ini almis oluyorsun boylece.

ha tabi okul ucretini veririm cebimden dersen, boyle atraksiyonlara girmene hic gerek yok. millet okul harcini kredi kartindan cektirip, sonra oduyormus falan. ilginc seyler tabi bunlar.

sonuc olarak master icin gre'ye ve toefl'a kesinlikle girmen gerekiyor. burada master yapip amerika'da phd istersen de gre subject alman lazim. (sadece amerika icin konusuyorum tabi). avrupa'da neler oleyor bilmiyorum.
  • osuruklu  (25.09.08 11:03:37) 
@osuruklu, bs = bachelor of science yani zaten lisanstan mezun olunca bs'ini almış oluyorsun. yanlış anlaşılma olmasın :)

senin demek istediğin sanırım ms, yani master of science.

avrupa'da sanırım toefl yerine ielts istiyorlar, bir de orada başvurular amerika'dan farklı olarak direkt hocayla iletişime geçiyorsun, o seni kabul ederse başlıyorsunuz. ama orada research asistanlık, teaching asistanlık olayları nasıl bilmiyorum.
  • light beam  (25.09.08 12:15:28) 
ben sunu soyleyeyim ieltsmis, greymis/ toeflmis cartmis curtmus yalan.

ilk elden veriyorum bilgiyi. gitmek istedigin ulkelerdeki/sehirlerdeki universitelerin web sitelerine giriyorsun, senin alaninda ya da yakin alanlarda calisan hocalari bulup mail yolluyorsun. once sey olarak mesela, gelip yaninizda takilabilir miyim seklinde. sonrasi gelirse, tamam gel falan vs olursa bir yolunu bulup gidiyorsun, turist vs. orada takiliyorsun birkac ay hocayla. kendini gosterirsen huoop hoca sana pozisyon teklif ediyor. ve olaylar gelisiyor. (burs+okul ucreti+kalacak yer vs dahil)

baslarda biraz masrafli tabii. ancak diger turlusu, direk okul ucreti yatirmak vs de masrafli. benim metodda ise (nasil benim metod oluyorsa) ilk birkac ay visitor researcher, falan filan takilirsan ve devamini getirirsen devami da olur.

sans/kader/kismet isi bu isler ancak her is biraz kismet isi, o yuzden direk basla maillere. birkac ay surecektir.
  • fdegir  (25.09.08 13:25:48) 
light beam, haklısın hocam ya. kalkar kalkmaz bilgisayarın basına gectim de, dusunmeden yazmısım evet. MS demek istemistim.

meslektasiz, kırmayalım birbirimizi :)
  • osuruklu  (25.09.08 14:13:45) 
@osuruklu; orada belirtmemin tek sebebi yanlış anlaşılma olmasındı, kırmıcaz tabi şunun şurasında kaç tane var bizden :)

tekrar konuya dönersek; @fdegir; sizin dediğiniz yöntemle hakkaten şans/kader/kısmet işi oluyor sanki. gre ve toefl usa'de phd düşünen bir adam için şart, tabi işine şansa bırakmak istemiyorsa. bunlardan zaten yeterli puanları alırsa research asistanlık ya da teaching asistanlığın yolu açılıyor. bunlar olunca da okula para ödemediğin gibi ayrıca aylık maaş alıyorsun orada geçmini sürdürebilmek için.

sizin dediğiniz sizde işe yaramış ne güzel :), ama 1 senedir illinuois'de dediğiniz gibi lablarda takılan arkadasım var (maddi durumu iyi oldugu için karşılayabiliyor) ama toeflı olmadıgı için 1 sene sürünmüştü. en son ne oldu bilmiyorum. bir de orada birkaç ay takılmak maddi açıdan herkese göre olmayabilir. maddi açıdan sorunu yoksa sofistike maymun da deneyebilir.

hocalarla iletişim içinde olmak çok mantıklı, zaten başvuru sürecinde de yapılması gereken bir şey, projesi varsa projesiyle ilgilendiğini belirtmek falan hoşuna gidiyor adamların.

tekrar aynı şeyi söyleyerek noktalıyorum sofistike maymun; işini sağlama almak istiyorsan toefl ve gre . hatta gerekliyse başvuracağın okulda bir de gre subject. avrupa düşünüyorsan gerek yok bunlara ama usa'de böyle işliyor, mail olayına da devam et, ama öyle herşeyi de hocalara sorma araştır önceden bazı şeyleri, ilgileniyor görüneceğim diye bu çocuk bişey bilmiyo havası oluşmasın dikkat et.
  • light beam  (25.09.08 16:21:49) 
beklediğimden daha iyi cevaplar geldi :) fdegir'in taktiği de aklıma yattı aslında. maddi açıdan sorun çıkacağını sanmıyorum. kuzenlerim hep amerika'da master yaptı, şimdi sıra bana geldi ve ben çabalarsam aile bi şekilde maddi olarak yardım edecektir diye umut ediyorum. ana tarafından bi kuzen de doktorasını avrupa'da yapıyor. hangi kıtayı seçeceğime karar veremedim. bölümüm üzerine isviçre'de çalışmak da oldukça cazip, abd'de çalışmak da cazip. araştırmaya devam edicem.


  • deckard  (25.09.08 21:39:05) 
Bi kişi de minörü diyeymiş iyiymiş


  • ofelia  (20.05.15 23:21:57) 
15 yılın ardından, hala minörü bilen yok mudur ?


  • WithWorth  (10.06.23 19:48:00) 
eger ailenin parasiyla yapacaksan, notlarin falanda iyiyse kabaca heryerden kabul alirsin.Yurticinde hocan bir numara degilse yapma. benim tavsiyem en kötü ihtimalin olsun; yüksek lisansini iyi bir yerde, adi olan bir hocanin yaninda ve okulda ailenin parasiyla yap, doktoraya zaten is, burs bulursun.


okuldaki hocalarinla konus, hem kabul alman daha kolay olur.
avrupayi yüksek lisans disinda düsünme.
  • durgunfoton  (10.06.23 23:41:16 ~ 23:41:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.