[]

Discilik, Alt Dallari ve Dunya'daki Dis Hekimleri

Turkiye'de hepimizin bildigi gibi bir suru dis hekimi var. Tabelalarda da hep dis hekimi yazar ama pedodontist, endodontist olanlar nerdeler? Dis hekimleri disle ilgili herseyi yapan kisi mi oluyor illa, belli bir konuda uzmanlasmis olanlar yok mu? Ya da uzmanlik alani olmasina ragmen herseyi mi yapiyorlar? Nedir durum Tukiye'de ve Dunya ile karsilastirirsak?

Simdi discilik uzerine konustum ama diger tip dallarinda da ayni konu olabilir..

Not: Tamamen yok degil tabi sadece cok nadir goruyorum ya da tabelalara kucuk olarak yazdiklarini goruyorum

 
cerrahi ve ortodonti dışındaki dallarda dişhekimi tedavilerin çok büyük bir kısmının üstesinden gelir. bu iki dalda yetkisi olsa da birçok şeyi yapamaz. hastayı yönlendirir. üniversite hastaneleri, özel hastaneler, özel muaynehanelerde bulunabilir bu hekimler. verdiğiniz örnekteki endodontist, kanal tedavisi uzmanıdır. herhekim kanal tedavisi yapmasını bilir. tabi yapmak istemediği vakalarda, ya da kaybetmek istemediği ve kendi yapacağı tedaviye güvenemediği durumlarda endodontiste yönlendirebilir. pedodontist ise çocuk diş hekimi manasına gelir. şimdi çocuklara da dişhekimleri tüm tedavileri yapabilir. tabi bu dünyadaki en zor işlerden biridir. sizden deli gibi korkan, iğneden korkan bir çocuğun ağzına biryerlere iğne yapıyorsunuz, tedavi yapıyorsunuz. ani bir harekette yaralanmalar oluşabilir. yani bu abartısız çok ama çok zor bir iştir. hekim bunu yapabilir ama pedodontiste hastayı yönlendirebilir. sonuçta pedodontist sinirleri çelik gibi sağlam çocuklarla iletişimi gelişmiş kişidir bu işin üstesinden daha kolay gelebilr. dünyada da türkiye ile durum aynıdır. abd ile geri kalan dünya arasında uzmanlık ve doktora farkı vardır buda zaten sadece uzmanlık yapan kişiyi ilgilendirecek ekstra bir bilgidir.


  • leontes  (19.09.08 21:49:01) 
o ekstra bilgiyi de aciklayabilir misin mahsuru yoksa

Hasta yonlendirme ve yetkiler neye gore belirleniyor? Yonlendirmeden kendim endodontisti nasil bulurum mesela?

Biraz ayrintiya iniyorum kusra bakmayin
  • ermanen  (19.09.08 21:53:32 ~ 22:00:17) 
ülkemizde ve genel olarak diğer ülkelerde uzmanlık ve doktora aynı anlamda oluyor. yani uzman dişhekimi doktorası olan dişhekimi manasına geliyor. fakat abd de uzmanlık ve doktora farklı. atıyorum bir bölümün uzmanı olmak için 2 sene gerekirken, akademik doktoranız olması için üstüne tez falan yazıyorsunuz. yayın falan hazırlıyorsunuz. uzmanlıkta ise doğrudan tez hazırlama derdi olmadan ilgili bölümde kendizi geliştiriyorsunuz. ama türkiye de böyle bir uzman olma olasılığı yok. illa doktora yapmak şart.

endodontist birisinin tabela asıp dişhekimliği yapması biraz nadir rastlanır. sonuçta herkesin yaptığı bir tedavidir. genelde bu bölüm uzmanları akademik kariyere devam eder. ya da birçok branşın bir arada olduğu hastanelerde ya da lüks kliniklerde çalışırlar. yaşadığınız şehire bağlı bir endodontist bulma şansınız. büyükşehirlerde çok vardır ama bazı illerde bulunmayabilir de.
  • leontes  (19.09.08 22:36:25) 
eğer diş hekimi olarak bir uzman arıyorsanız üniversite hastanelerine gitmenizi tavsiye ederim.

önce oral diagnoz bölümüne girersiniz, burada dişinizle ilgili her türlü sorun kağıda dökülür ve sonra ilgili bölümlere sevk edilirsiniz. ayrıca dişimi öğrenci yapacak diye korkmayın, her halükarda hocalar tarafından kontrol edileceğinden sağlam işler yapılır.
  • kahvegibi  (19.09.08 22:41:37) 
türkiyede diş hekimliği 2.5 yılık stajyerliği de içeren 5 yıllık bir eğitim sonunda kazanılıyor ve bi anlamda yükseklisans eşdeğerinde. uzmanlık dalı olarak kabul edilen 2-3 bölüm var cerrahi ortodonti ve protez bildiğim kadarıyla. diğer bölümlerde de istenirse akademik doktora yapılabiliyor. bazı ülkeler uzmanlık ve doktora konusunda farklı düzenlemeler yapmışlar.genel olarak şikayetlerde tek bir dişteki ağrı gibi algılansa da yapılacak uygulamalar ağız, diş ve çene bölgesi ve hatta komşu bölgeleri etkileyecek olduğundan tıp uzmalıkları kadar keskin sınırlamalar belirtmekte zorlanılabilir. hekim kendi yetkinliğine, elindeki malzemeye imkanlara, sorunun büyüklüğüne göre uzmanlık yada doktora yapmış başka bir hekime yönlendirebilir yada gereken tedaviyi uygulayabilir. aynı şekilde bir ortodonti uzmanı da diş çekemez yada dolgu yapamaz diye bir şey yok. tabelalar konusu ise tamamen yasal düzenlemelerle ilgili bir durum. doktora sonrasında dr ünvanı kazanıyor ancak uzmanlık eğitimi sonrasında yasal olarak belirlenmiş standartlarda uzmanlık alanınızı tabelaya yazdırabiliyorsunuz. benzer tabela standartları diş hekimleri için de bulunmakta-font büyüküğü renk vs gibi-


  • lilith.979  (20.09.08 14:02:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.