[]

Merkez Bankasinin piyasaya para sürmesi

Kriz oldugunda -mesela su anki gibi- FED piyasaya para sürüp piyasalari rahatlatmis. Neden buna ihtyac duyuluyor ? Daha once dolasimda olan paralar buharlasiyor mu, nereye gidiyor, neden yetmez oluyor?

Ikinci olarak, merkez bankalari bu parayi neye karsilik suruyor ? altin karsiliginda para basiliyor olmasi lazim, piyasaya para sürerken altın mı topluyor piyasadan ? nereye suruyor bu parayi, havaya atip da kapan kapmiyor elbetteki. ne sekilde elden cikartiyor ?

Biri bu islerden hic anlamayan birisine anlayacagi halk diliyle anlatabilirse sevinirim.

 
Yeni para basilmiyor. Ucuz (yani dusuk faizli) kredi veriliyor bildigim kadariyla.


  • wpi  (19.09.08 15:43:58) 
piyasaya para sürmek öyle direkt para basıp dağıtarak olmuyor tabi. borsa aracılığı ile güvenlik alıyorsun mesela, piyasada para artmış, güvenlik azalmış oluyor.


  • mortifera  (19.09.08 16:20:37) 
Doğrudur para basıp kamyonlarla piyasaya dağıtmak gibi bir durum yok. Merkez bankaları piyasalardaki para arzını belirleyebilen tek kurumdur bunları da karşılık oranları ve reeskont faizleri, bonolar gibi araçları kullanarak yaparlar.

Kriz durumunda insanlar yatırımlarını (pozisyonlarını) kapatıp paralarını ellerinde nakit olarak veya düşük riskli (abd hazine bonosu) enstrümanlarda tutmak isterler bu durumda da piyasada inanılmaz para talebi yaşanır. Bu talep karşılanmazsa faizler artar, borsa düşer falan. Merkez bankası da arzı arttırarak bunun önüne geçti işte.
  • thefin  (19.09.08 16:46:04) 
Öncelikle sahip olduğun bir yanlış bilgiyi düzelteyim: 1944 yılında Bretton Woods anlaşması ile ülke para birimlerinin altınla sabitlenmesi sağlanmıştı ancak USA 1971 yılında bu anlaşmaya uymayacağını ilan ettiği için bu sistem yürürlükten kalktı. Yani yaşasın kapitalizm! O zamandan beri para birimlerinin değerleri altınla değil serbest piyasa kuralları ile ( arz-talep) belirleniyor. Elbette ülkelerin merkez bankaları paralarının aşırı değerlenmesi ya da tam tersi değer kaybetmesini engellemek için piyasalara müdahale ediyor. Bu da piyasalara para sürmek ya da faizleri arttırarak para toplamak şeklinde oluyor.

Eğer yanılıyorsam konunun uzmanı arkadaşlar beni düzeltsin; merkez bankaları piyasalara para sürerken ihaleler açıyor. Bu ihalelere likidite sıkıntısı çeken yani paraya ihtiyacı olan kurumlar giriyor ve faizle borç alıyorlar. Niye böyle, bu adamların paraları nereye uçtu dersen de şu linke bakmanı tavsiye edeceğim : en.wikipedia.org
  • thechosenone  (19.09.08 16:57:25 ~ 16:58:16) 
zeitgeist the movie'den;

"Merkez bankası aslında para vererek bir devlet ekonomisini beslemez, parayı devlete faizli borç olarak verir. Ve ödünç verdiği bu paranın miktarını yükselterek ya da düşürerek piyasada işlem gören paranın değerini ayarlar. Anlamanız gereken şey, bütün bu sistem, uzun vadede sadece tek bir şey üretir: Borç.

Merkez bankası, ürettiği her bir doları faizli borç olarak verir. Bu, üretilen her bir dolar, doların kendisi ve buna ilaveten o doların belli bir yüzdedeki faizi demektir. Ve bir merkez bankası, tüm ulusun para birimini üretmekte tekel haline geldiğinde, ve her bir doları, üzerine yapışmış borçla birlikte kiraladığında bu borcu ödeyeceğiniz para nereden gelir? O da yine merkez bankasından gelir. Yani merkez bankası, ortaya çıkan ödenmemiş borç açığını kapatmak için düzenli olarak para arzını arttırır. o da daha fazla borç yaratır.

Bu sistemin nihayi sonucu kesinlikle köleliktir."
  • temasettin  (19.09.08 16:58:31) 
şu anda dünyadaki dolarların altın cinsinden karşılığı yok diye biliyorum.


  • actionary  (20.09.08 00:24:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.