[]

Internet gecmisini geri getirilemez sekilde silmek ve sirket kontrolu

Simdi daha once de sordum ama tam cevap alamadim, biraz daha ayrintili sorayim ve sorularimi genisleteyim...

1. Internet gecmisini geri getirilemez halde silebilir miyiz? Recovery programlari bile ise yaramasin yani...

2. Mesela CCleaner ile sildik diyelim, geri getirilebilir mi? Getirilebiliyorsa baska ne yontem var?

3. Sirkette internet gecmisini kontrol ederler mi, mesela sirkette internet bankaciligina girsem, risk ihtimali var mi?

4. Sirkette web messenger kullandigim anlasilir mi, fiziksel olarak gormekten baska tabi...

 
Sistem yöneticisi, şifrelenmemiş şekilde yollanan her türlü veriye senin bilgisayarına dokunmadan ulaşabilir. Buna mailler, mesajlar, girdiğin siteler, yazdığın şifreler dahil.

Tabi bilgisayarın internete "direk" olarak çıkmıyorsa, ki şirket ortamında pek böyle olmaz. Bir network vardır router üzerinden çıkıyorsundur.

edit: soruların için şöyle ayrıntıya gireyim...

1) evet, geçmişin tutulduğu klasörün içindeki dosyaları manual olarak dosyayı silmeden önce üzerine rastgele veriler yazıp sonra silen programlarla silebilirsin.

2) ccleaner ne tam olarak bilmiyorum ama dosyanın üzerine bir kaç kere rando mveri yazılırsa geri getirmek imkansız olur. Fakat hiç bir sistem yöneticisi zaten bilgisayarında çok geçerli bri sebebi(bir emir) olmadığı sürece recovery kasmaz.

3) Edebilirler, fakat banka arayüzleri genelde şifrelenmiş bağlantılar kullandıkları için sanıyorum ki keylogger falan kullanamdan bilgisayarından şifrelerine ulaşamazlar. fakat bankaya girdiğin görükür.

4) bu yukarıda en başta yazdığım gibi, BÜTÜN bağlantın monitor edilebilir. sadece encrypted olanlar çözülemez(banka girişleri falan). Bunun dışında her şeyine bilgisayarına dahi bakmadan ulaşılabilir, raporlanabilir olabilir böyle şeyler. Patron "bütün çalışanların aylık internet hareketlerini istiyorum" derse sistem yöneticisi gereğini yapabilir.
  • kurukafa  (18.09.08 19:17:51 ~ 19:25:02) 
Peki ayni dizustu bilgisayari sirkette, sirket network'unden degil de evde kullansam ve evdeki kullanimimdan dolayi olusan internet gecmisine de bakabilirler mi? Tabi daha sonra yeniden sirket network'une bagliyorum. Hem sirkette hem evde kullaniyorum yani...

Ya da sunu da sorim, girdigi siteden sorun yasayan biriyle karsilastiniz mi hic, mesela web messenger sitesine girdigi icin?


@kurukafa
1 ve 2'de bahsettigin seyleri hangi programlar yapiyor?
  • ermanen  (18.09.08 19:57:47 ~ 20:08:53) 
1.si icin spybot'un gelismis modunda "secure shredder" diye bi arac var. Hani belki bilgisayarda yukludur, baska program yuklemeye gerek kalmaz.


  • ainothia  (18.09.08 20:27:52 ~ 20:28:23) 
ermanen, hayır, bahsettiğim şey şirketten kullandığın internet ile ilgili olarak olabilir. yani sen www.facebook.com a girdiğin zaman(şirketteyken), bu isteğin internete çıkmadan önce şirketteki kimi cihazlardan geçer. oradan da bu verileri toplamak mümkündür. evden girdiğin şeyler oradan geçmeyeceği için bir sorun olmaz.

fakat tabi dosya paylaşımı falan var ise networkten dosyalarına erişilebiliyorsa, yine bilgisayarındaki veriler başkaları tarafından edinilebilir demektir.
  • kurukafa  (18.09.08 21:51:00) 
sirkette isa server varsa; sen istedigin kadar sil, tüm bilgiler ana bilgisayarda saklanir.


  • trimpot  (18.09.08 22:35:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.