[]

küba, çin gibi ülkelerde sansür

ekşiköylüler,
bilmediğimden merak ediyorum. mesela kubadan facebook'a giriliyor mu ? veya kübalı biri bize devlet tarafından oknumadan mail atabiliyor mu? belki komik gelecek sorum, ancak cahilliğime verin. hiç kübalı arkadaşım olmadı, bizim buradan görüp duyduğumuz sansür muhabbeti ne kadar doğrudurki? giden, bilen biri aydınlatır mı?



 
çinden facebooka girilmediğini biliyorum. çinli bir arkadaşım facebooku ilk defa bizden duymuştu.. ve derste youtube gibi sitelerinden yasaklandığını söylemişti..onun yalancısıyım valla.


  • mustancigano  (25.04.12 15:37:48) 
bildiğim kadarıyla;

küba'da internete ve bilgisayara erişim çok kısıtlı. halktan öyle her önüne gelen "abi masa 3'e yarım saat daha" diyemiyor. daha çok turistler ve üst zümre için internet kullanıma açık. (üst zümreden kastım öğretim üyeleri, elçilikler, devlet daireleri, üniversite öğrencileri vs.)

çin'de ise herkesin bildiği gibi korkunç bir nüfus var. bilgisayar kısıtlaması olamaz. orda ise internet'i sansürleme yoluna gidiyorlar. yanlış hatırlamıyorsam facebook ve youtube sansürlü.google'da büyük ölçüde sansürlü. zaten onların kendi arama motoru var. dünyada popüler olan her sitenin kopyası olan ve sadece çinlilere hizmet veren bir site var. bunlar da devlet kontrolü altında tabii. öyle geçinip gidiyorlar.
blog yazmak da öyle rahat değil çin'de. blog yazan bir elemen komünist partiyi eleştirdiği için baya hapiste tutulmuştu.

kuzey kore' de var bunların arasında. onlarda kendi internet ağını oluşturmuşlar diye biliyorum. sadece izin verilen şeylere bakabiliyorlar. dış dünyaya kapalı bir ağ.
  • raskolnikov2  (25.04.12 15:40:05) 
1. yanlış bilgiler verilmiş. küba'da bir otelde ya da cafede internete girmek yaklaşık 5 dolardır. saatliği.

2. kendi laptopunuzla gittiğinizde internet kartlarıyla (kontörlü telefon gibi) internete ulaşabilirsiniz.

3. kübalılar için internet yasak değildir, sadece yaygın değildir. 2003 yılından önce türkiye'de de internet pek yaygın değildi.

4. internet hatları, telefon hatları biraz sıkıntılı.

5. küba okulları çin'den belirli standartlarda bilgisayarlar satın alıp gençleri eğitmektedir.

6. ayrıca kübalıların çoğu resmi olmayan internet erişimiyle de internete girebiliyor.

7. çin'in yerel yönetimlerinden kaynaklı çeşitli yasaklar var mıdır bilmiyorum, ama çinliler facebook'a girebilir, ama internet yerine çalışmayı tercih eden milyonlarca çinli var.
  • santiago nasar  (25.04.12 16:17:48) 
"facebook" zaten dünyanın heryerinde bizde olduğu kadar popüler değil, aşağıya bir paragraf ekliyorum oradan hangi ülkelerde hangi siteler popüler kontrol edebilirsin (Türkçe'ye çevirmeye üşendim kusura bakma)

The Sphere (luxury network), Nexopia (mostly in Canada);[1] Bebo,[2] VKontakte, Hi5, Hyves (mostly in The Netherlands), Draugiem.lv (mostly in Latvia), Ask-a-peer (career oriented), StudiVZ (mostly in Germany), iWiW (mostly in Hungary), Tuenti (mostly in Spain), Nasza-Klasa (mostly in Poland), Tagged, XING,[3] Badoo[4] and Skyrock in parts of Europe;[5] Orkut and Hi5 in South America and Central America;[6] and Mixi, Orkut, Wretch, renren and Cyworld in Asia and the Pacific Islands and Facebook, Google+, Twitter and LinkedIn are very popular in India.

bu da paragrafı aldığım sayfanın adresi;

en.wikipedia.org
  • passenger  (25.04.12 16:44:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.