[]

nedir bu pancar motor, pancarla mı çalışır?

ekşiköylüler;
iç anadolu'lu değilim, bi sahil kasabasında büyüdüm. kendimi bildim bileli, pancar motor sesini duyarım, hele sabahları balıktan dönen sandallar, çarşaf gibi denizde 3-4 mil öteden sahile ulaştırır sesini.
amcamların kayıkta da pancar motor vardı ama biz hep mazotla çalıştırırdık.

şimdi benim bildiğim kadarıyla, erbakan tarafından veya döneminde, pancarcıların rahat su çıkarabilmesi için; maliyeti ucuz, farklı hava şartlarına dayanıklı bir motor olarak üretilmiş.

ancak geçen arkadaş birşey dedi kitledi, vay amk. doğru mu bu dedim? emin olamadım size sorayım dedim.

arkadaş diyorki o dönem benzin bulunamadığından ve pancarda mahsül fazlası olduğundan pancar suyuyla çalışan bir motor üretmişler dedi. sıktı mı gerçek miydi bilemedim. var mı aslı astarı, nedir pancarın olayı, neden pancardır adı.

öpüldünüz

 
ahah çok sağlam sıkmış senin arkadaş. üstüne bir bardak pancar suyu iç.


  • klassno  (20.04.12 13:58:27) 
sıkmış.


  • sanal hayvan  (20.04.12 13:59:35) 
ahaha ya arkadaşın sağlam yemiş , ya da denyolarla arkadaşsın.


  • layer26  (20.04.12 13:59:54) 
(bkz: pancar motor)


  • ykyt  (20.04.12 14:00:03) 
evet eskiden pancarla çalışıyordu, artık glikoz şurubu kullanıyorlar. daha ucuz ya ondan.


  • baldur2  (20.04.12 14:00:22) 
Şirketin ismidir. www.pancarmotor.com.tr


  • ben bizzat kendim  (20.04.12 14:05:24) 
öyle demeyin, inek çimle çalışıp süt veriyorsa, pancar motor pancarla çalışıp mekanik enerji verebilir :D


  • vaktiyle iyi biriydi  (20.04.12 15:01:40 ~ 15:02:03) 
seker pancarindan biyoyakit elde edilebiliyor. turkiye'de bir tane fabrikasi var hatta. konya sekere ait cumra entegre seker fabrikasi. fransa falan bu sekilde biyobenzin elde ediyor.

benim bitirme projemdi lan bu! haeuahe.

sunu soylemek gerekiyor. normal motorlarda kullanilabiliyor aslinda bu biyobenzinler. lakin genelde katki maddesi olarak kullaniliyor. bizim ulkede son zamanlarda bir yasa degismediyse %2 oraninda (yanlis hatirlamiyorsam).
  • entrapmen  (20.04.12 15:02:45) 
ama 1960lı yıllarda , pancar suyunu damıtıp alkol elde edip, yakıt olarak bunu kullanmak söz konus değil yani di mi?


  • cismek  (20.04.12 15:11:47) 
Yok abicim biodizel dediğin olay hala yaygınlaşmadı Türkiye'de kaldıki etse etse 10 senesi vardır yoktur bu ülkede. Pancar motoru 60'lardan beri var.


  • layer26  (20.04.12 15:16:50) 
ben ekstra bilgi verdim arkadaslar. seker pancarindan uretelebiliyor diye. 60'larda oyle bir teknoloji pek tabii yok. 90'lardan sonra ortaya cikiyor aslen.

pancar motorun adi pancar kooperatifinden kaynaklaniyor :) erbakan'la ilgili belgeselde mi izlemediniz?
surada guzel anlatilmis olay: ekonomi.milliyet.com.tr (daha once adresi verilen firmanin sitesindeki su kisimda guzel anlatiyor: www.pancarmotor.com.tr

biyoyakitlarin yayginlasmadigini iddia eden arkadas, yanlis bilgi. brezilya, amerika gibi orneklere bir bakiniz isterseniz. (brezilya'da araclarin %40 biyoetanolle calisiyor ve kaynaklari seker kamisi).
turkiye'de de oldukca fazla uretim var (sadece pancar degil bugdag ve misir). toplam uretim 100 milyon litre/sene'nin ustunde. biyoyakit sadece araclarda kullanilmiyor. haa, 100 milyon litre gozunuze buyuk gelmesin. dunyadaki uretim miktari 50 milyar litre civarinda :)

yalniz ulkemizde bunun yasal engelleri var. kolaylastirma zaten yok. daha once tartismistik yine burada biyoyakit olayini. orada da one ciktigi gibi biyoyakit cok one ciktiginda kaynak sikintisi yasiyorsun.
yani seker pancarina hayvan gibi yuklenirsen cayina katacak seker bulamazsin.
benzer sey misir ve bugday icin de gecerli.

konuyu feci dagittim. neticede pancar motorunun adi pancar ureticileri kooperatifinden geliyor.
  • entrapmen  (20.04.12 15:39:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.