[]

Bir mp3'ün riplendiği andaki durumu

Arkadaşlar peki yüklediğimiz herhangi bir mp3'ün gerçek kalitesine öğrenme şansımız var mı?(riplendiği andaki) Mesela 128 kbps seçilerek rip edilmiş bir mp3'ü, sırf dosya boyutu sissin diye 320 kbps'a çevirip paylaşan çakallar olabilir ki olmuşdur da. Bunu anlama şansımız var mı? Bunu anlayabilen bir program var mı? Böyle mp3'ü gözden geçiren falan..




 
yanlış anlamadıysam varmış.

sozluk.sourtimes.org
  • 704  (09.09.08 23:25:07) 
"yukledigimiz mp3" kismini anlayamadim tam olarak ama sanirim download etmeden once emin olmak istiyorsun fakat o is imkansiz gibi bir sey. bit rate'i sonradan arttirilan mp3'lerde ancak dinlenildiginde kendini eleverir. bitrate info gosteren programlar var fakat onlar da onceki halini gostermiyorlar.


  • zakk  (09.09.08 23:27:39) 
Yüklediğimiz mp3 derken emule, limewire, ares türü paylaşım programlarından indirdiğimiz mp3'leri kastettim. Hayır indirdikten önce emin olmak istemiyorum zaten o imkansızdır bence. 320 kbps bir mp3 indirdiniz diyelim. 320 kbps sandığımız bu mp3 (kulağımızın da iyi olmadığını varsayalım) orijininde 128 kbps ama öylesine 320 kbps yapılmış. Bunu anlamanın bir yolu var mı? Kısacası bir mp3'ün başından neler geçmiş, upsampling ya da downsampling yapılmış mı üzerinde bunu anlayabilir miyiz? Umarım açık olmuştur.


  • feelindivine  (09.09.08 23:48:41 ~ 23:49:25) 
bu iş için mümkün bir yol olduğunu sanmıyorum. 128kbps lik mp3 ü uncompress ettiğiniz anda o source haline gelir, yeniden sıkıştırdığımız zaman source un niteliği ile ilgili bir yorum yapmak mümkün olmaz demek istiyorum ama belki çok çok ufak bir ihtimal, kullanılan sıkıştırma kütüphanelerini biliyorsak, nasıl çalıştıklarını tanıyorsak, gerekli dsp bilgisine sahipsek, gerekli araçlara erişimimiz varsa, yani kısacası yemiş bitirmiş isek olayı, parça bazında tek tek oturup ince incelemeler yaparak bununla ilgili bir tahmini "belki" yürütebiliriz. bu da tahmin olur, ve baya uzun zaman alır muhtemelen.

her encoderin kendine has bri sıkıştırma algoritması var(mp3'ler için konuşuyorum. bunların decoderları tektir, yani bir diğer deyişle, sese sonradan eq-post processing uygulamayan bütün programlar bit by bit aynı sonucu verirler). sıkıştırmanın neler ile yapıldığını bilirsek, bunların kendilerine has bıraktıkları fingerprintleri çıkarabilirsek, kombinasyonları deneyerek çift ıskıştırmada ortaya çıkacak artifactleri -belki diyorum- gözlemleyebiliriz, ve sonra bununla ilgili tahminler yürütebiliriz. ama pratik olarak pek imkanlı görmüyorum. sonuçta her zaman orijinal bir kanyağın mp3 sıkıştırması benzeri bir işlemden geçmiş olma ihtimali vardır... yani emin olmanın mümkünü yok.
  • kurukafa  (10.09.08 02:06:53) 
Hassas kulaklar anlayabilir pekala. Muhtemelen ileri düzeydeki ses işleme programları da bunun hakkında fikir verebilir fakat yorumlamak için epeyce tecrübeye ihtiyaç olur diye düşünüyorum. Zaten 192 ile 320 arasında fark olduğu anlaşılmıyorsa 320 kbps mp3 tercih etmenin de pek anlamı yok.

Düzenli albüm release'i yapan sayfalardan indirilirse böyle şüpheler de bertaraf edilebilir.
  • paranormal  (10.09.08 11:54:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.