[]

Sıvıları birarada tutan

kuvvet mi demeliyim bilmiyorum, durumu dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım sayın duyurunun sayın sör ayzek nivtınları.

2 farklı sıvı, biri civa, diğeri ise distile su, yüzeyimiz yeterince pürüzlü. (hani neticede civa ve su pürüssüz yüzeylerde daha derli toplu takılıyorlar falan)

Yüzeye damlatılmış bir civa ile su damlasının davranışları neden farklı?

Civa daha derli toplu durmaya çalışırken (öyle sanıyorum), su daha bi fazla dağılıyor. Nedir bu farkı ortaya çıkaran? Civadaki atomların çekim kuvvetleri mi daha yüksek? Viskozite mi olay? Suyun da aynı davranışı sergilemesi için nasıl bir yüzeye ya da hangi koşullarda damlatmamız gerekli?

Ya da çıkarımım külliyen yanlış ise, sıvıların bu davranışının adı ne, olay ne, sebep ne?

Saygılar, sevgiler.

 
özkütle ile alakalı olabilir, neticede ağır olan birşeyin çok fazla hareket edip dağılmasını beklemezsin.


  • juusto  (07.03.12 02:07:48) 
yüzey gerilimi
(bkz: #3834278)

  • yakuza123  (07.03.12 02:11:30) 
tamam sürtünme etken olabilir (viskozite olayları), fakat sürtünmeden daha etkili bir kuvvet yok mu? sonuçta benim anlatmak istediğim stabil durması değil, bir tesirde bulunduğumuzda da aynı formda durmak istemesi.

@yakuza123,

bunları o formda tutan kuvvet pekala yüzey gerilimi ama suya dokundugumuzdaki etkiyi civada gözlemleyemiyok dimi? orda bi nüans var dile getiremedim belki de olaylar bu kadar kompleks değil bilemedim uykumu actı amk fiziği.
  • Dr. Kissingher  (07.03.12 02:14:44 ~ 02:18:15) 
çok büyük ihtimal ile aradaki fark civanın yüzeyler tarafından emilememesi ve tutulamaması.

yüzey gerilimi oluşması için sıvının üzerinde durduğu yüzey tarafından emilmemesi gerek su ahşap yüzeye az da olsa tutunuyor ama civa tutunamaz.

seramik bir yüzey üzerinde civa da su da benzer tepkiler verecektir. civanın özgül ağırlığı çok daha yüksek olduğundan damlatıldığında veya eğimli bir yüzeye konulduğunda farklı tepkiler vermesi normaldir.

civanın üzerinde durduğu yüzey ile yaptığı temas ve suyun teması bir değil. aradaki fark ise viskozite.
  • orpheus  (07.03.12 02:20:42 ~ 02:21:40) 
civa her ne kadar sıvı özelliğide gösterse manyetik bi madde bu sebeple suya göre daha az serbest atomlara sahiptir diye düşünüyorum


  • berginyonbaenre  (07.03.12 02:24:16) 
o zaman bu terminatördeki civadan bozma orospu çocuğu, dağda bayırda nasıl bu kadar rahat koşuyor arkadaş civa değil mi bu adam diye mallarmışım şaka bi yana tek tek sağolun gençler, iyi geceler.


  • Dr. Kissingher  (07.03.12 02:26:51) 
  • raist  (07.03.12 03:18:51) 
@raist, hidrofobi ı ıh, sıvıdan ziyade yüzeyden kaynaklı bir özellik, ve benim sorum, böylesi oluşumların pozisyonlarını nasıl koruyabildiği.

ayrıca hidrofobi, su ve yüzeyde bulunan hidrojen bağlarının etkileşimi ile oluşuyor, benzer bir durumun civada geçerli olduğunu sanmıyorum neticede civa element halde ve apolarlık gibi bir özellikten bahsedilemez.
  • Dr. Kissingher  (07.03.12 04:31:14 ~ 04:32:52) 
hidrojen bağları dışında farklı atomlar ve moleküller arası bağlar mevcut. bu topaklanmanın sebebi de bu bağlar.


  • yakuza123  (07.03.12 05:24:56) 
Adezyon senin dediğin.


  • McScReaM  (07.03.12 07:14:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.