[]

Neden Latex?

Tez ve proje hazırlarken neden Latex kullanmak gibi bir zahmete giriştiğinizi merak etmekteyim. Avantajı nedir? Neden WYSWYG tarzı ne görürsen onu alırsın hacı editörleri yerine kod yazayım ki?

Not: Word 2007 kullanıyordum, şu anda Office for Mac 2011 kullanıyorum, PC versiyonundan biraz daha dandik ama yine de gideri var.


 
2002'de word'de yazdigimda tezimi soyle sorunlar vardi:
- Tüm dökümanı belli bir style içinde tutmak için zaten latexe çok yakın style elementlerinden haberdar oluyorsunuz, öyle çatır çutur yazmıyorsunuz.
- Çok fazla formül varsa, 2002de Wordün formula editörü hiç iyi değildi. düzelmiştir herhalde.
- Tezin sonunda binlerce sayıdan oluşan tablolar vardı bende, excel ile bunu print etmekte sorun yoktu, ama bu tabloları bir şekil word'ün parçası haline getirirsem (sayfa numaraları veya dokümanın bütünlüğü açısından) çöküyordu herşey. Kullandığınız makine 64 Windows ve 8 veya 16Gb RAMli ise böyle bir sorununuz yok, ama latex herhalde aynı işi 512 ramli aletle rahat rahat yapar.
- referanslamayı wordde epey iyi bilmeniz lazım, latexde de öğreniyorsunuz, word de de.
- referans tablolarında saçma sapan header'dan sonra gelen newline'ı almak gibi hatalardan dolayı tablolarda kaymalar falan oluyordu, ama artık fix etmişlerdir o tür bugları diye umuyorum.
- Bir de üniversitelerin style'ları (formatlama) latex'de hazır geliyor siz sadece text kısmını yazıyorsunuz, ama word'de genellikle gelmiyor, kasıyorsunuz köşede ı ıı ıv 1 2 olsun yok titleların kenarında kuş olsun tabloların ucunda böcek olsun diye.

word çok ilerledi. teziniz 100 sayfa olacaksa, wordde yazmak riskli, son saniyeye bırakmazsanız latex'e dönersiniz belki.
  • compumaster  (07.03.12 02:28:42) 
bilgisayar mühendisi olsam da latex her zaman bana "yapabiliyorum" tatmini için girilen eziyet gibi gelmiştir. belki biraz da mazoşizm. Bir yazı yazmak için kodlama yapma ihtiyacı hissetmemeliyim, WYSIWYG candır bu konuda.

Soruna cevap olarak: Matematiksel ifadeleri, formülleri falan yazmakta MS Office'den daha başarılı olduğunu söylüyorlar. Bir de mesela bir şablon oluyor tüm raporları o şablona göre istiyorlar, o şablonu veriyorlar sana (css falan içeriyordu yanlış hatırlamıyorsam), sen de ona yazıyorsun, yani muhataba okuma kolaylığı sağlamak için uğraşıyorsun :)
  • samfisher  (07.03.12 04:12:25) 
1) diyelim ki gereksiniminiz degisti ve f(x) olan her ibareyi bold yapmaniz gerekti. bunu latex'te sadece bir find&replace islemi, word'de ise bir yolu yok.
2) diyelim ki calisan bir programinizin ciktisina gore bir tablo olusturuyorsunuz. gun gelir programi farkli parametreyle calistirip tabloyu update etmeniz gerekirse word'de her bir cell'in ustune gelip tekrardan o parcayi elle girmeniz lazim. programi latex tablosu olacak sekilde yazarsaniz sadece tek bir copy-paste ile tum tabloyu yenisiyle degistirebilirsiniz (ola ki word'de csv'den vs tablo import ediliyor diyen varsa: dedigim sey herhangi bir bilesen icin gecerli. onun yerine farz edin bir grafik veya bir sema-sekil update etmeniz lazim)
3) kim ne derse desin latex outputu her zaman word'den daha duzgun gozukur. bir dokuman tek bakista word mu degil mi anlasilir.
  • simendiferlerin efendisi  (07.03.12 04:49:45) 
elbette amelelik değil...

- bir kere dosyayı mantıksal yapılarla (section, subsection, ..) oluşturup bunlara bir kere toptan stil vermek çok büyük kolaylık.
- büyük bir dökümansa parçalara isim verip oradan oraya çat diye link atabiliyorsunuz, sayfa numarası değişse bile bu link bozulmuyor.
- matematiksel ifadeler, vesaire.
- otomatik table of contents çıkartma.
- bibtex
  • wingless  (07.03.12 04:50:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.