[]

Linux ve Linux'ta kullanılacak programlar.

Hırs yaptım, Linux'a geçicem. Yaşasın özgür yazılım şeysi.

Lakin ben işlevsellik kadar görselliğe de önem veren şekilci bir adamım. Yani Linux'a geçtikten sonra çok sade bir masaüstü falan beni kesmez. Biraz eyecandy olması gerekiyor yani. İşlevsel de olmalı aynı zamanda. Kesin vardır bu ikisini kesiştiren, stabil bir dağıtım. Hangisini tavsiye edersiniz?

Ayrıca şu programlara alternatif olarak linux'ta kullanılabilecek programlar nelerdir?

1-MS-Office (sanırım open office diceksiniz)
2-Winamp
3-KM Player
4-Photoshop
5-MSN MEssenger
6-MacOS'u olan kız arkadaşımla webcam'dan görüşebilmek için program (Windows için Skype kullanıyordum, öyle düşünün)
7-Firefox (yine firefox galiba di mi?)
8-Cubase SX 2.2

 
(bkz: pardus 2008) kesinlikle hiç zorlanmadan geçebilirsin. görsellik dersen compiz fusion tam istediğin şey. ben kullanıyorum çok eğlenceli ve inanaılmaz bir görsel şölen. tavsiye ederim.
1-open office org
2-amarok (alternatif programlar da var)xmms mesela winamp ın birebir kopyası
3-km player, mplayer
4-gimp
5-amsn (depodan yükleyebilrisin) birebir windows live messenger, kopete ve mercury
6-
7-firefox
8-

forum.pardus-linux.org forumda istediğin herşeye ulaşabilirisn. windows programlarının bütün karşılıkları mevcut.

son olarak compiz fusion
www.youtube.com
  • murty  (19.08.08 13:24:50 ~ 13:26:07) 
6 ile 8 de benden olsun:

6- skype linux tabanında da mevcut bildiğim kadarıyla, aynen devam edebilirsiniz.

8- rosegarden, ardour gibi programlar var. rosegarden'ı çok az kurcalayabildim, pek sarmadi, ardour'a gelince safi görüntüden ibaret ibiş bir programdı en son. bu dijital müzik olayı biraz yalan linux altında bildiğim kadarıyla. ama wine altında FL studio ve reason çalışıyordu zannımca. son olarak ubuntu studio deneyebilirsiniz. ubuntu'nun video, müzik, grafik işlerine özel bir sürümü kendisi.
  • uzunbinik  (19.08.08 14:00:34) 
photoshop hatta autocad'i ubuntu'da çok rahat kullanıyorum :)
(bkz: wine) saolsun. kendisi için linux içinde bazı windows uygulamalarını çalıştırmayı sağlayan emulatör de diyebiliriz.
www.winehq.org

ayrıca pardus değil de ubuntu kullanmanızı öneririm.
ancak linux distroları kurulumu biraz karmaşık gelebilir. swap olsun dosya sistemi olsun..
wubi ismindeki bir araç işinizi görecektir. windows içinde ubuntuyu kurabilir. bir süre linux'u kavrayana kadar bunu kullanabilirsiniz. bir süre sonra kendisini kaldırarak gerçek bir kurulum yapabilirsiniz.

(bkz: wubi)
  • winsome  (19.08.08 14:05:08 ~ 14:12:11) 
ben de yeni yeni ubuntu kullanmaya başladım ,
2 - audacious , amarok
3 - hiç km player kullanmasam da video izlemek için VLC kullanıyorum
4 - tabi ki Gimp
5 - Gaim yeni adıyla Pidgin
7 - Firefox 3, Opera

Ubuntu ile compiz kütüphaneleri birlikte geliyor, güçlü bir grafil kartıyla sanırım oldukça iyi sonuç verir. Hiç Kde kullanmadım , pek çok sitede gnome ile yapılmış harika masaüstleri verdı ancak görebildim lakin hayata geçirmek oldukça meşakkatli bir iş sanırım.
  • alwaysdrunk  (19.08.08 14:13:23 ~ 14:15:05) 
ubuntu kurduğunda istemeyeceğin kadar çok eyecandy kurulu geliyor (compiz fusion entegre halde) ayrıca içinde gelen media oynatma programları o kadar yeterli ki kişisel tercihim olan amarok dışında bişeye ihtiyaç hissetmiyorum. (not: politikaları gereği ubuntu ücretli codecleri yüklü gelmiyor.)


  • darknum  (19.08.08 14:50:28) 
Bu arada görsellik konusunda bir uyarı yapayım: her ne kadar compiz fusion'lı bir masaüstü hem mac os x'in aqua'sını hem de vista'nın aero'sunu hasetten ağlatacak bir görsellik sunuyor olsa da, makinaya kuracağınız 3.parti yazılımların çok büyük bir kısmı, kendi çirkin ötesi arayüzleri ile o güzelim görüntüyü yerle yeksan edeceklerdir. Yani görsellik konusu da biraz çetrefilli. Pencereler 3d olmuş, yer gök civcivli bir şekilde yanıyorken, sikimtirik gnomebaker'ı ya da dünya çirkini amarok'u çalıştırınca bütün sahne kafanıza çöküveriyor.

işbu amarok'a sikimtirik sıfatını hak görmem sadece görüntüsü itibariyledir, yoksa amarok şimdiye kadar kullandığım en güzel medya oynatıcıdır ve en düzgün programlardan biridir.
  • uzunbinik  (19.08.08 15:46:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.