[]

Bu işler nasıl yürür? (işyeri açma, vergi vs.)

Saygıdeğer 'ekşi duyuru' dostları, ben şu an (bkz: yapı ressamlığı öğretmenliği)'ni yeni bitirmiş (fakat devlet ataması 10 yıldır olmayan) genç bir teknik öğretmenim. mimari, iç mimari, obje (cam, seramik, metal vs.) ve mobilya tasarımı yapabilitem yüksek.. tabii bilgisayar ortamında (autocad, idecad mimari).. mimar olmadığım için mimarlık yapamıyorum (imza yetkisi vs. problemi) bir mimarın yanında çalışsam az düşük ücret alırım (denedim gördüm) lakin şehrimdeki mimarların 3 d studio max modellemelerine (kendileri yapamadığı için) iyi para verdiğini de gördüm.. sorum şöyle. ben bu max işlerini yeni yeni öğreniyorum. ufak tefek işlere başlasam diyorum. her türlü.. bir tasarım ofisi açsam, (home office tarzı olmuyor, ev bayıyor bir de iş gelen giden eve getirmek olmaz) mimar vs. olmadığım için oda kaydı durumum yok. ucuz bir büro kiralasam, bana herşeyiyle işyeri açılış, aylık yıllık vergi vs. yekünü ne tutar (tabii kira vs. giderleri sormuyorum) iş yerimi ne diye açmalı, vergilendirmeliyim.. bir bilen var ise yardım etsin..

şimdiden teşekkürler..


 
bir mali müşavir olarak söylüyorum ki hele ki yeni mezun falansanız işyeri açmaya hiç bulaşmayım. devlete elinizi kaptırdınız mı kolunuzu kurtaraıyorsunuz. eğer her işi yasal olarak yapacağım diyorsanız kazandığınızın çoğunu devlet bir güzel alıyor.

açılış işlemlerinin pek bir masrafı yok. hatta hiç yok. sadece notere defter tasdiki, vergi dairesine verilen dilekçe için damga vergisi, serbest çalışacağınız için serbest meslek makbuzunu matbaaya bastırma gideri, taş çatlasın 200 lira falan tutar.

sonrası da yaklaşık şöyle:
(bkz: vergi vermeye karşı sivil itaatsizlik/@kibritsuyu)

zamanında büroyu açmış olmasaydım birinin yanına girip ücretli çalışmayı tercih ederdim.

sorularınız için bayikbocuk@gmail.com'dan ulaşabilirsiniz.
  • kibritsuyu  (19.08.08 09:01:20 ~ 09:42:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.