[]

sakat mı kalayım, işsiz mi kalayım, binlerce lira borca mı gireyim?

evet bu sorum da mali müşavir olmayı düşleyenlere ibret olsun.

bel fıtığı şüphesiyle doktora gittim, mr istedi. bu akşam çekilecek ama büyük ihtimalle acilen ameliyat olmam gerekecek.

ameliyat olursam dünya kadar işim var ve bu işi benden başka yapacak kimse yok, tek başıma çalışıyorum. ha sekreterim var ama o muhasebeden anlamaz. işimden rapor alma, yapmam gereken işleri zamanında yapmama, beyannameleri zamanında vermeme gibi bir şansım ve lüksüm yok. ameliyat olmazsan bu ayağım düzelmeyecek, belki daha kötüye gidecek. ameliyat olursam ya ofisi kapatıp mükellefleri başkasına devredip işsiz kalacağım, ya da beyannameleri zamanıdna veremeyip tanesi 1000 liradan onbinlerce lira ceza yükü altına gireceğim. üstelik mart ayı geliyor, en yoğun zaman, iyice sıçtım yani.

sakat mı kalayım, yıllar boyu çalışarak kurulmuş köklü bir ofisi mi kapatıp işsiz kalayım, yoksa beyannameleri zamanında vermemekten dolayı onbinlerce lira ceza yükü altına mı gireyim?

 
başka bir mali müşavirle anlaş, belirli bir ücret karşılığında ondan rica et bence.


  • yemrem  (20.02.12 13:18:23) 
yerinize bi süre bakacak deneyimli bi müşavir bulma ihtimaliniz yokmu sağlığınıza kavuşana kadar ? bu şekilde en azından şirketiniz kapanmaz. maaş ödemiş olursunuz sadece. bu da günü kotarabilir gibi geldi bana.


  • 3dillustrator  (20.02.12 13:18:55) 
geçmiş olsun.
cezayı karşılayabilecek durumdaysanız ve iyileşme sürecinden sonra cezalarını ödediğiniz müşterilerinizle olan işleriniz bozulmayacaksa ceza ödeyin.
eger hem ceza ödeyip hem de işleriniz bozulacaksa gidin ameliyat olun ceza meza ödemeyin, kapatın ofisi, iyileşince tekrar devam edersiniz.
  • vadrigar  (20.02.12 13:22:14) 
durumun ne kadar kötü? bende de var bel fıtığı, ilk farkettiğimde sağ bacağımda çok sağlam bi ağrı vardı. gittiğim doktor cerrah olunca adam mr'a bakar bakmaz acil ameliyat dedi zaten. bikaç aya kalmadan "düşük ayak" olursun, şöyle olur, böyle olur dedi.

sonra fizyoterapi doktoruna gittim(ftr'ci değil, tıp doktoru olan), kas gevşetici vs kullandım, masaj, egzersiz... neyse işte 2 sene oldu o mr'ın üstüne, zorlamadıkça hiç bir ağrım sızım yok. sakat da kalmadım.

demem o ki, fizyoterapi doktoruna da görün hastanede. tedavisi, egzersizi var bu işin. ameliyat son çözüm.

geçmiş olsun tabi bu arada.
  • jangara  (20.02.12 13:25:26 ~ 13:27:09) 
bi ki gunden sonra hastanede calısabilirsin sanki panpa. işleri sen yapıp teslimatları da artık birini bulup yaptırt.

ya da baska musavir birine yaptırt senın adına.

gecmıs olsun.
  • bryan fury  (20.02.12 13:26:35) 
Abi kesinlikle bir doktora daha git ameliyattan önce.


  • charlesbukowskiineksi  (20.02.12 13:29:04) 
Geçmiş olsun, bel fıtığı, ayakta duyu kaybı vs gibi arazlar verecek kadar ilerlediyse ve ameliyat kaçınılmazsa (ki zaten belli bir süre içerisinde ameliyat olmazsanız sinir basısından kalıcı sekel bırakır) ameliyat olun.

Sadece bir-iki gün hastaneden geçecektir onun dışında yatar vaziyette de işinizi yapabilirsiniz, beyannameleri yatırması için genç dinamik bir çocuk alın işe. Ameliyatlar çoğunlukla endoskopik yapılıyor bu aralar, genel anestezi altında olmadan epidural yöntemle yapılabilirse nekahatiniz de daha kısa sürer.

Bu sadece bir organizasyon problemi canınızı sıkmayın. Sağlık daha önemli.
  • justaddwater  (20.02.12 13:31:09) 
Öncelikle geçmiş olsun;

genellikle mali müşavirlerin arkadaşları ve oda da kayıtlı yancıları olur. Bu arkadaşlardan belirli bir süre maaş karşılığında çalışmalarını istesen yardımcı olurlar diye düşünüyorum yada Oda'ya başvur illaki yardımcı olacak kişiler vardır. En azında "MALATYA Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası" bu konuda çok esnektir ve iş ilanından, evde çocuk bakacak bakıcıya kadar sorunları ilanlar şeklinde değerlendirir ve yardımcı olur.
  • t3hn0  (20.02.12 13:33:49) 
geçmiş olsun...yıllardır internet üzerindeki çeşitli ortamlarda mali müşavirlik denen rezalet mesleğe insanların bulaşmaması için hem çevremde hemde sosyal medyada bu işin kavgasını yaptım ama insanlarda bir meraktır, bir hevestir ben çözemiyorum biz mi bu işleri yanlış değerlendiriyoruz yoksa insanların bakışı çok mu iyimser anlamıyorum merak edenler, okumak isteyenler hevesli olanlar vakit ayırırsa okuyabilir:

Yapmayınız, girmeyiniz, etmeyiniz, bulaşmayın bu mesleğe. dışardan bakıldığında masa başı, salla başı al maaşı gibi bir meslek olarak görülse de özellikle bunun serbest muhasebecilik,mali müşavirlik dalına hiç bulaşmayınız beyler bayanlar.. illa ben muhasebeci olacağım diyorsanız gidiniz bi şirketin ön muhasebesinde fişleri faturaları giriniz irsaliye falan kesiniz.. aslında ona bile yanaşmayınız sonuçta bu muhasebe denen meret her yerde aynıdır... İlla telefonunuz çalacak bir sorun çıkacak ve sinir bozucu sorunu bulmak için bir şeyler psikolojinizin içine edecek..

Mali müşavir olacak "ben muhasebeye aşığım arkadaş hayatımın mesleği, bütün gün parayla pulla uğraşacağım ahuahu" diyen arkadaşlar evvela şunu bilsinler ki alacakları eğitimin süresi bir tıp fakültesi öğrencisi ile eşdeğerdir.. Şöyle ki: 4 senelik iktisat işletme gibi lisans mezuniyetinizin ardından şak diye muhasebeci olamıyorsunuz tabiki. bu uzun maceranızın sadece ufak, devede kulak kalacak kısmı. bundan sonra daha kepiniz, mezuniyet balosundaki giydikleriniz gardroplarınıza gitmeden bağlı bulunduğunuz ilin muhasebe odasına başvurup ilk kaydınız için şu an 950 tl civarında olduğu öngörülen ve size 3 sınav hakkı tanıyan meblağyı odanın hesabına yatırıyorsunuz. kayıt sırasında size bağlı olacağınız muhasebe odası bayıldığınız 950 tl karşılğında adresinize sınavla ilgili hiçbir belge göndermiyeceğini ve gelişmeleri internetten takip edeceğinizi söyleyerek ense tıraşınızı alıp izmir marşıyla sizi tıpış tıpış yolluyor.. haa sanmayın ki size staj başlama sınavı ile ilgili kitaplar verilecek açık öğretimdeki gibi. tabiiki o da yok.. bundan sonra türkiye şartlarındaki bu sınavdaki yöntem itibariyle başarı ortalamaları göze alarak bir seçim yapmanız gerekiyor. ya ihtimali daha yüksek olan bir kursa kayıt olup 1000-1500 ytl arasında bir bedel vereceksiniz bütün gün çalıştığınız yetmiyormuş gibi akşamın bir vaktide iktisat, muhasebe, matematik çözeceksiniz ya da başarı ihtimali daha düşük olmakla beraber 100 lira civarında bir bedel vererek yaklaşık olarak 2300 sayfalık kitabı hafızlayacaksınız(3-4 tane en kalınından ansiklopediyi birleştirin o kitaplar çıkar)

seçimi yaptıktan sonra süfer hazırlandınız sınava gireceksiniz. 3 hakkınız var. evet oda allahın hakkı üçtür diyerek eğer bu 3 hakta başarılı olamazsınız kaydınız siliyor. yeniden kayıt olmak için şimdi 950 tl olan bedelin o zamanın enflasyon durumuna göre tekabül eden ücretini ödeyeceksiniz. haa çook sevdiğiniz mali müşavirlik mesleğine erişmek için meslek aşkıyla, şevkle, hırsla çalışarak sınavı kazandınız. iş burda da bitmiyor. bundan sonra sizi süresi 3 sene olan bir staj süreci bekliyor( birkaç sene öncesine kadar 2 sene idi). odanın belirlediği belli bir süreye kadar mutlaka bi staj yeri bulmalısınız. bulamazsanız game over oluyorsunuz. üniversite mezunlarının dahi tırım tırım iş aradığı bir ortamda odanız hiçbir yükümlülük ve sorumluluk almadan size kısacası ne pok yaparsan yap bi staj yeri bul diyor. tanıdık yoksa sonunuz ayva yani.. neyse üç otuz para maaşla onu da buldunuz farz edelim. hadi 3 sene içersinde de çelik gibi bir sinire sahip olup kanunlarla, mükelleflerle, faturalarla, kdvlerle uğraşarak stajı tamamladınız. malimüşavir mi oldunuz ? hayır !! bundan sonra da staj bitirme sınavı adı altında bir sınavla karşı karşıya kalıyorsunuz. ve bu sınav staj başlama sınavı gibi test usulü değil yazılı usulü. size tanınan 4 hakkınız var. eğer ki bu 4 hakta başarılı olamazsanız müstakbel meslek odası size 3 sene sonra buluşalım diyip bundan sonraki staj bitirme sınavınızı 3 sene sonraya alıyor yani 2011 yılı içersinde bu sınavı veremezseniz bir sonraki buluşmanız 2014. tamam bütün bunlara gerek kalmadan staj bitirme sınavını da yazılı usulü bitirdiniz. süpersiniz belgenizi aldınız. hemen bir hesap makinesi çıkarıp minimum öğrenim sürenizi hesaplayalım. üniversitede kalma ihtimalini dahil etmezsek 4 sene tırım tırım tırmaladınız. sonrasında 3 senelik staj süresi( burda da başarısızlık ihtimallerini saymıyorum) ortalama olarak 7 sene. yani devletimiz size o kadar değer veriyor ki bu pis işe sokmak için sizin sabrınızı, sinirinizi 7 sene test ediyor. evet bir doktorla eşit olarak okutuyor. neyse belgeyi aldınız işiniz bitti mi peki ? hayır !! şap diye dükkan açıpta piyasadaki bütün defterleri toplayacağınızı mı sanıyorsunuz ? Ya da ben bu belge ile bir kurumun muhasebesinde işe mi başlarım diyorsunuz fazla umutlanmayın.. kim hiç bilmediği ve mesleğe yeni giren birine aynı standartlar altında defter verip mali yükümlülüğünü devreder ya da eş dost akraba olmadan mesleki tecrübesi stajdan ibaret olan birine kim refah şartlarını sağlayan bir iş imkanını sunar ? İşe alım sürecinde yaşanan torpiller için başka bir blog yazılır neyse...

İşin içine bir kere bulaşmış olarak bu yazımı okuyan sevgili genç arkadaşlarım tamda üniversite tercihlerinin açıkkladığı şu günlerde girmeyin bu mesleğe kardeşim dinleyin beni..valla yazık, billaha yazık. genç yaşınızda yazık etmeyin kendinize...
  • joehigashi  (20.02.12 13:37:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.