[]

Ben "mesela", "galiba", "sanırım" kelimelerini çok kullanıyorum

Bu neyi ifade ediyor?
Kişiliğimle ilgili bir ipucu veriyor mu?
Olasılığa pay mı veriyorum? Çoğu şeye açık kapı mı bırakıyorum?
Kendimden emin olmadığımı gösterir mi mesela? (bak yine dedim)

Nedir, ne değildir?

(farklı sorularla detaylandırmaya çalıştım.)

 
3. sınıf bir psikoloji öğrencisi olarak söylüyorum; her şeyden bir anlam çıkarmaya çalışmayın. asıl hastalık olan bu.

ama illa bir anlam çıkarmak istersek; "galiba" ve "sanırım" yanlış anlaşılma korkun olduğunu gösteriyor olabilir.
  • shyzore  (19.02.12 23:23:48) 
karşı tarafı kırmak istemeyen ve sayısal düşünen bir adamsın. kişiliğinle ilgili bu çıktı ortaya.

sorun yok, devam et.
  • sinematematikci  (19.02.12 23:24:14) 
@shyzore

hastalıktan bahsetmedim ya. o kadar vahim mi durum? :)

mesela soru sormayı da seviyorum. bu konuyla ilgili fikir edinmek istedim sadece. yoksa takıntılı değilimdir.
  • ermanen  (19.02.12 23:25:14) 
bence yeterince kitap okumamanizla alakali.


  • emfuzi  (19.02.12 23:25:42) 
güvensizsin. (kendine yeterince güvenmiyorsun.)


  • kakao  (19.02.12 23:26:07) 
konuştuğunuz konuda kararsız olabilir, net bir fikir sahibi olmayabilir ve kesin konuşmaktan çekiniyor olabilirsiniz. bu sözcükleri kullandığınızda cümlenizi tekrar düşünün ve eminseniz "kesinlikle - eminim ki - bence" ile tekrar kurun kendinize.


  • 9kuyruklukedi  (19.02.12 23:26:46) 
bir taş bazen sadece bir taştır.


  • mxtr  (19.02.12 23:26:53) 
yav arkadaşlar tabii ki bu kelimeleri kullanmak normal birşey. sadece bazen fazla kullanabiliyorum. bundan karakterim çıkacak diye birşey de yok. öyle bir fikir edinmek istedim sadece, dünyanın anlamını sormadım.

cevaplarınıza saygılıyım tabii ki ama sanki sadece bu sorudan da takıntılı biriymişim gibi birşey çıkması da saçma olurdu... :)

ayrıca ummadık taş baş yarar :)
  • ermanen  (19.02.12 23:35:24 ~ 23:36:55) 
çok az kitap okuduğunu ifade ediyor.


  • muslimovic  (20.02.12 00:03:52) 
kitap okuma kısmı ile alakası nedir?


  • ermanen  (20.02.12 00:15:01) 
kelime dağarcığının azlığı.


  • muslimovic  (20.02.12 01:04:09) 
olay burda derinleşiyor tabii şimdi. ben daha çok ingilizce okuyorum, ve daha çok internetten bilgi verici şeyler okuyorum (wikipedia gibi). belki bununla da alakalı olabilir. türkçe ve ingilizce içiçe de girebiliyor bazı durumlarda.


  • ermanen  (20.02.12 01:22:38) 
3. sınıf psikoloji okuyan arkadaşa katılıyor ve 3. sınıf psikoloji öğrencisi olarak ben de dergilerdeki gibi 10 maddede kişilik analizi olayına girmemekten yana oy kullanıyorum, yani bu pekala da diğer arkadaşların dediği gibi anlatım bozukluğuna düşmenden, kitap okumamaktan ya da tedbiri elden bırakmamaktan kaynaklanabilir, neyden ileri geldiğini bence bizden daha iyi bir tek sen bilebilirsin.


  • fragile psykhe  (20.02.12 01:29:57) 
kelime dağarcığıyla ilgisi olduğunu sanmıyorum. özgüven eksikliği olarak algılanabilir belki, ama her şeyi çok bilen insanlar gibi atıp tutmaktan ziyade kesin konuşmayı sevmeyip sürekli aklınızda yanılıyor olma ihtimalinizi bulunduruyor olabilirsiniz. ufak bir ihtimal dahi olsa yanılıp zor duruma düşmektense, ben zaten kesin öyledir dememiştim deyip kendinizi rahatlatmaya çalışıyor da olabilirsiniz. son olarak burç olayına tereddütle yaklaşsam da, başak burcusunuzdur belki de.


  • anonim yazar  (20.02.12 01:53:57) 
Benim de durumum seninkiyle benzer diyebilirim. Zannımca anlamı rasyonel düşünce. Mantıklı olmaya çalışıyorsun. Kesin ifadelerin yanılma payını hesaba katıp doğru ifadeler kurmaya çalışıyorsun. Mesela %100'lük gol pozisyonu yoktur senin için, çünkü %100 olasılıkla gol olacak pozisyon olmadığını biliyorsun.

Mesela en gıcık olduğum laflardan biri "X insanın en doğal hakkıdır" tipindeki cümleler. Ulan, 'en' kelimesini kullanırken ne kadar rahat olabiliyor insanlar... X için en doğal hak dediğin anda diğer bütün şeyler X'ten daha az doğal bir hak olmuş oluyor. Mantıksız.
  • long live rock n roll  (20.02.12 02:03:35) 
@anonim yazar
@long live rock n roll

sanırım bendeki durumu en iyi siz açıkladınız. bazı sorduğum sorular da bu cevaba giden bir ışık kaynağı gibi olmuştu zaten.
  • ermanen  (20.02.12 02:32:20) 
ben de benzer kelimeleri sik kullandigimi fark ediyorum. benim kendim icin eyyorladigim kelimelerin anlamlari su sekilde:
sanirim = kesin degil, eldeki bilgilerden cikarimim bu, muhtemelen dogrudur ama sen yine de bunun bir cikarim oldugunu bil | nezaket | ironi
mesela = ya ben simdi az once bir sey dedim ama bu cok farkli yollardan yorumlanabilir, su ornegini verdigim tarzda yorumla.

olasiliklari akilda bulundurma seklinde yorumluyorum ben de, en azindan kendim icin.

ama aslinda isin farkli bir yani da var o da dogru bildigim seyi varsayilanda nasil aktardigim. yani "a, b'dir" dedigimde a hakikaten b ise ve aksi mantiga aykiri ise, kendi cikarimlarimin sonuna ufak bir aksi ihtimal dahi olsa 'sanirim' koymam gerekir. yok eger ben "a, b'dir" dedigimde "bana gore a, b'dir yea" kastediyorsam, her seye sanirim koymanin yerine dogru bildiklerimin sonuna 'kesin' koymam gerekir. insanlarin da konusurken kendileri icin minimum efor harcadiklarina inanirsak, buradan yola cikarak 'bence bu boyle' diyenlerin 'abi bu kesin bilgi' diyenlerden daha cok sey bildigini cikartabiliriz. Cunku varsayilan olarak "bana gore a, b'dir yea" kabul etmislerdir ve (minimum efor acisindan) bu bakis acisi kendi iclerinde cogunluktadir. (bkz: oeh)
  • orcu  (20.02.12 09:13:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.