[]

İç mimarlık

bu işin eğitimini almamış biri iç mimar olabilir mi (tasarımcı anlamında soruyorum)? bir de evist diye birşey var, ev dekorasyonuna yatkınlığı olan herkes yapabilir mi bu işi? yaparsa nasıl yapar?




 
tasarımla ilgili herşeyde eğitim şart diye düşünüyorum.

örneğin iki websitesiyle "desinger" olan birsürü grafik tasarımcısı vardır ortalıkta, yaptıkları bir boka benzemez...
bir de gerçekten yetenekli ama eğitim almamış tasarımcılar vardır, yaptıkları iş genel olarak iyidir ama iyi bir gözle bakıldığında küçük noktalarda hatalar görülebilir.

eğitim alınamıyorsa kendini deli gibi yetiştirmeli insan, açığını her türlü makaleyi okuyarak, her türlü portfolyoyu gözden geçirerek kapatmaya çalışmalı. (bkz: eğitim şart)
  • pinkburger  (10.08.08 11:20:46) 
pinkburger atmis biraz; yani egitimi alan kisi o bahsettigin her turlu makaleyi okumus mu oluyor? egitimin illa formal olmasi gerekmiyor; tabii ki de diplomanin sart kosulmadigi her meslekte formal egitim almamis birisi kadar basarili olabilirsin; kisiye kalmistir. yani, kendini gelistirerek siki bir coder olabilirsin ama avukat olamazsin; farki diplomasi.


  • egotm  (10.08.08 12:05:19) 
aslında her iki yönünü de soruyorum, insanın kendi işini açabilecek hale geldiğinde tasarımcıyım diye ortaya çıkması için yetenek yeterli midir?


  • quinza  (10.08.08 16:54:23) 
quinza, yetenek tek başına yeterli değildir, ama zaten o kişi kendi işini açabilecek hale gelmişse yeteneğinin yanına çok şey ekleyebilmiş, kendini çoktan geliştirmiş demektir. (veya baba parası)

olay eline diploma almak veya makale okumak değil.. okullardan da ne mallar çıkıyor gözümle şahidim. önemli olan kendini geliştirebilmek. okulda bunu zorla veriyorlar öğrenmek zorundasın, dışarıda ise neyi ne kadar öğrendiğini ancak konusunda tecrübeli insanlardan yorumlar alarak öğrenebilirsin ve kendini bu yönde geliştirebilirsin. bilgiye devamlı aç olmalı, tamam yaa ben çözdüm bu işi dememelidir.

bu iş tamamiyle güzel sanat işidir, coder'lıkla veya avukatlıkla karıştırmamalı. amaç göze hoş gelen şeyi yapmak değil, yaptığın şeyin çözüm olmasını sağlamak. yoksa "benim kardeşler kebap'a koyduğum şömine de swiss hotel'deki kadar güzel" veya "benim yaptığım x logosu arçelik'inden daha güzel" ben niye onlar kadar kazanamadım der ve açmaza girersin.

tasarımda hiçbirşey göze güzel geldiği için yapılmaz, işlevsel olması esastır. belli disiplinler vardır ki dışına çıkman imkansızdır. bu disiplinleri dışarda alabilmek cidden büyük sabır, özveri ve bilgiye aç olma gerektirir.

üf amma çok konuştum, neyse kolay gelsin
  • pinkburger  (10.08.08 19:15:21 ~ 19:15:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.