[]

Yüzüklerin Efendisi soruları --- spoiler içerir ---

--- spoiler içerir ---
--- spoiler içerir ---
--- spoiler içerir ---
--- spoiler içerir ---
--- spoiler içerir ---

1. Gandalf güve ile kartalları çağırıyordu. Nasıl yapıyor tam olarak? Bir de ilk seferde uzun sürmüştü, sonra mordor kapısı'nda hemen gelmişlerdi...

2. Gandalf beyaz büyücü olmadan önce ölüp tekrar mı diriliyor? Valinor'a mı gidip geliyordu, ne oluyordu tam olarak orda?

3. Filmin sonunda kayıkla undying lands'e gidiyorlardı. valinor deniyor heralde bir de. orda tam olarak ne var ve dışardan nasıl korunuyor? büyüyle mi giriliyor oraya? nedir, ne değildir?

4. Filmin sonunda Frodo'nun Sam için bıraktığı kitapta Frodo, Sam'in yazması gereken kısımdan bahsediyor. Nedir o?

5. Siz de sorun.. (yüzüklerin efendisi ile ilgili)


not: bunlarla ilgili kaynakları okudum ama kitaplarını okumadım mesela. silmarillion'da bazı yerler daha ayrıntılı diyorlar ama okumadım ve okumaya zamanım yok. ondan alıntılar da olabilir belki, ya da bildiğiniz iyi kaynaklar...

 
1)Gwaihir'i(gelen kartal) radagast gönderiyor.
2)Evet ölüyor ve Valinor'a gidiyor. Gandalf, bitirmesi gereken br görevi olduğu için geri gönderiliyor.
3)Valinor'da Valar yaşıyor; Eru'nun yarattığı tanrılar. eski çağlarda ulaşılabilir durumdaydı ama büyük selden sonra ulaşılmaz hale getirildi. sadece elfler ulaşabilir.
4)Frodo'nun yazdığı Yüzüklerin Efendisi kitabının, yani kırmızı kitap'ın son kısmı bahsedilen. Sam'de yüzük taşıyıcı olduğu için anlatacakları var.
  • frosties  (23.01.12 19:56:29 ~ 20:00:13) 
1.Güvelere bakip yor ve muhtemelen icinden sihirli iseyler söylüyor.Gandalf kartallari ilk cagirdiginda Gri Gandalf di ve Saruhahla ufak bir kapismasi olmustu Eisen Gard da.Gri oldugu icin biraz kasti :)) gec geldiler.Mordor Kapisinda Beyaz Gandalf di yani artik o nirvanaya ulasmisti o yüzden hemen geldiler.
2.Moria madenlerinde asagiya düserken Balrog la dövüsüryor ve level atliyor.Zaten hatirlarsan suya düsüyor.Ve ölüyor.Sonra Valinora gidiyor ve bitirmesi gereken bir görevi oldugu söylenip geri yollaniyor.(Zaten bunu oormanda söylüyor.)
3.Bu soruyu anlayamadim.
  • boops  (23.01.12 20:02:38 ~ 20:04:18) 
3. soru

tamam valar yaşıyor ve elfler ulaşabiliyor. peki nasıl ulaşıyorlar yani? büyüyle mi ulaşılıyor?

@boops

balrog'la dövüştükten ve balrog'u öldürdükten sonraki kısmı sordum zaten. frosties cevapladı orayı.
  • ermanen  (23.01.12 20:04:05 ~ 20:05:30) 
Valinor'a sadece ölümsüzler kabul ediliyor. Girmek için yapılan bir büyü yok.


  • frosties  (23.01.12 20:06:56) 
BEnim bildigim Valinor a sadece elfler gidebiliyor.



yabanci dilin varsa
Almanca
de.wikipedia.org
de.wikipedia.org
Ingilizce
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
  • boops  (23.01.12 20:10:15 ~ 20:11:14) 
3. valinor amerika gibi. tanrilarin ve elflerin yasadigi yer. orta dunya ise ilkcaglarda insanlarin, cucelerin yasadigi yer. gidip gelmek imkansiza yakin. noldor denen elfler ordan ortadunyaya geldiler ayrica galiba beren denen insanda valinora kendi cabalariyla gitmisti. tabi ulmo ve balinasi yardim etmisti galiba.

buyulerle, firtinalarla ulasim kapali tanrilarin yol gostermesi gerekiyor gidebilmek icin. bu yasak da noldorun (bir elf cinsi)kardes katli yapip ortadunyaya gitmesiyle ve morgothun kabahatleriyle basladi. morgoth en saglam tanri, sauron un efendisidir. kendisi uzay boslugunda takiliyor. noldor da silmaril denen nanelerin sahibi halk galadriel felan o kandan.

duzeltme: valinora giden olumlu beren degil earendilmis.

"Eärendil thus became the first of all mortals to set foot in Valinor. Eärendil then went before the Valar, and asked them for aid for Men and Elves in Middle-earth, to fight against Morgoth; the Valar accepted his plea."
  • oharro  (23.01.12 20:26:20 ~ 20:50:18) 
elfler valinor'a bilbo ve frodo yu da götürmediler mi? sadece elfler veya ölümsüzler kabul edilir tezi bu durumda çürüyor.


  • r_u_h  (23.01.12 20:32:08) 
onlar yüzük taşıyıcısı, özel izinleri var. daha sonra sam de gidiyor. hatta gimli ve legolas'ın da gittiği söyleniyor.


  • frosties  (23.01.12 20:33:34 ~ 20:34:20) 
1. kartallari cagiran yine yanlis hatirlamiyosam gandalf degildi. yine gandalf gibi buyucu olan radagast in kartallarla muhabbeti vardi. o gondermisti galiba. guve nedir bilmiyorum sadece filmde de olabilir.


  • oharro  (23.01.12 20:37:51) 
Arkadaslara katiliyorum.Yzük tasiyicisi oldugu icin Frodo ve Bilboo özel izinle gidiyor.Legolas zaten Elf oranin vatandasi yani istedigi zaman gidip gelebilir.

@oharro

güve elbiseleri kemirip delikler acan kücük böcekler
Ama filmde radagast tan falan bahsetmiyor hic belki kitapta yaziyordur
  • boops  (23.01.12 20:58:29 ~ 20:58:56) 
1. gandalfın kartallarla olan münasebeti hobbit'e dayanıyor. onu okursanız olur bu iş arkadaşlar. bu arada hobbit daha güzel bence üçlemeden, tolkien dayı hiç kasmadan yazdığı için belki de çok rahat okunan güzel bir kitap olmuş ben daha çok sevmiştim.

2. hiç hatırlamıyorum hacı noluyor walla

silmarillionda falan da gerisi vardır muhtemelen ama ben pek sıkıcı bulmuştum hiç okumadım.
  • espandon  (23.01.12 23:52:31) 
2. sine de cevap yaziyim. gandalf aslinda insan degil valarin hizmetindeki maialardan biri. ve ayni klandan arkadaslari saruman, radagast gibi valar tarafindan orta dunyaya gonderiliyor. bir iki tane daha vardi ama pek soz edilmiyor onlardan. ve ortadunyaya gelirken tipki insanlar gibi ete kemige burunuyorlar.

balrogla savastiktan sonra hatirladigim kadariyla ruhu vucudundan ayriliyor. ve uzayda biraz salindiktan sonra geri gonderiliyor ama valar mi yoksa iluvatar(tanrilarin tanrisi, valarin allahi) mi bilinmez. bu asamada olmus diyebiliriz herhalde. ruhu mandosa gidiyor mu orayida bilmiyorum. insanlar olunce mandosa gidiyorlar fakat.
  • oharro  (24.01.12 00:07:31) 
1. kara kapilarda kartallari gandalf cagirmiyor, kartallar kendileri geliyor (yada radagast gonderiyor, orasi acik degil). filmde kara kapilarin onundeki savas esnasinda gandalf guveyi gorunce kartallarin geldigini anlayip gokyuzune bakiyor sevinc ve saskinlik arasi bir ifadeyle. tekrar izleyin o sahneyi.

2. evet oluyor ve tekrar beyaz olarak geri gonderiliyor.

3. valinor yani valar diyari orta dunya tanrilarinin yasadigi kita. yaratilisin ardindan ilk cagda arda'nin bir parcasi ancak sonradan silmarillerin yol actigi olaylarin ardindan valar diyari arda'dan kopariliyor ve arda yuvarlak hale getiriliyor tanrilar tarafindan. ondan sonra orta dunya'dan batiya yelken acip valar diyarina gitmek isteyen denizciler arda'nin cevresini dolasip basladiklari yere geri donduklerinde "artik tum yollar donmekte (all roads are now bent)" diyorlar. sadece tanrilar tarafindan kutsananlar - valar diyarina gelmesne izin verilenler gizli bir rotayi izleyerek dumduz bir cizgide yol almak suretiyle arda'dan yukselip valar diyarina ulasabilir oluyor. yani valar diyari, bizim bildigimiz cennet kavramina donusuyor. denize acilip valar diyarina ulasanlar da hicbir zaman geri donmuyorlar, yani ozunde valar diyari ve denize acilma bir anlamda olum ve olumden sonra yasam konseptlerinin sembolik bir anlatimi. detaylara silmarillion ve guc yuzuklerine dair kitaplarini okuyarak ulasabilirsiniz.

4. Frodo valar diyari icin denize acildiktan sonra shire'da olanlari kayit altina almaya devam etmesi icin birakiyor kitabi sam'e.
  • jupiterianvibe  (24.01.12 07:51:04 ~ 07:53:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.