[]

Çinliler (veya asyalılar) niye her şeyde acayip ya

Direkt asyalılar da diyebiliriz belki.
(bkz: asian level)

Daha çok Çinlileri ve Japonları kapsıyor sanırım. sporda çinliler, teknolojide japonlar, oyunlarda koreliler gibi stereotype söylenebilir belki. Yetenek konularında acayip adamlar ya. Sanat, yemek, teknoloji vs. konularına da girilebilir tabii.. tam açıklayamıyorum belki, siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

şöyle spor örnekleri var mesela:
www.youtube.com
www.youtube.com
www.youtube.com

şöyle kazadan kurtulma var mesela, tabii gerçek mi tam bilmiyorum, gerçek gibi:
www.youtube.com

 
çünkü bize garip gelen tüm davranışlarına (ve garip gelmeyenlerin de) kaynağı olan kültürleri bizimkisine göre daha orjinal kaldı, fazla bozulmadı. bak japonlara, onlar adaydı, 45'e kadar istilaya uğramadılar ve özgün bir kültür geliştirmek için 1000 yılları vardı!

üstüne, yapageldikleri şeyleri de herkesden iyi yaptılar. ama bkz Rusya(ve satranç), eğer bir şeyi taa ilkokuldan müfredata sokar ve sıkı sıkı uygularsan, o işin canavarları türüyor ister istemez :)

Muazzam nitekim.
  • jesterdvine  (13.01.12 07:16:37) 
Kültürleri, dinleri, egitim sistemleri farklı. Çok disiplinliler.
İstilaya uğramamış olmaları japonlar'ın gelişimini hızlandırmış olabilir ama 65 yıl önce atom bombası yediklerini unutmamak gerek. Herşeyden önce güney kore örneği var önümüzde. 1950'li yıllarda türkiye'den daha geride olan g.kore şuanda bize fark atmış durumda ekonomik olarak.

Kısacası insanlar çok çalışkan. Bu onların kültüründen gelen bir şey.
  • almanyayenilincebizdeyeniksayildik  (13.01.12 09:28:38) 
daha zekiler.
Yapılan bir araştırmaya göre,korteks kıvrımı ortalamsında sarı ırk beyaz ırktan,beyaz ırk da siyah ırktan az da olsa önde.

  • tatarcik  (13.01.12 09:34:47) 
1 türk 10 japona 10 japon 100 türke bedeldir.
açıklamsına gelince.türkler zeki fakat bir konuda toplanıp grup çalışması olarak iş yapabilme yetisine pek sahip değiller. japonlar ise zeki değiller en azından türkler kadar fakat iş grup çalışmasına gelince daha iyi iş yapıyorlar. pek iyi anlatamadım ama yardımcı olabilitesi açısından
www.eksisozluk.com
  • horoznuri  (13.01.12 10:41:19) 
verdiğiniz örneklerde çok uçuk bir şey göremedim. ilk iki masa tenisi örneği zaten şov amaçlı, basketbolda da harlem globetrotters vardı mesela. voleybol ise oyundan çok anlamam ama ofanslarının kötü olduğunu düşündürdü bana. kaza videosunun ise şans + bir çeşit savunma sporu yapıyorsa oradan kalma bir refleks olduğunu düşünüyorum.

ama şöyle bir şey var. bildiğim kadarıyla gerektiğinde gerçekten disiplinli ve konsantre olmayı bilebilen insanlar genelde. buna bir de (çinlileri bilmem ama) ekonomik refah etkisini de katarsak saçmasapan bir video oyununa günlerini verip başka bir şey düşünmeden "sadece" o oyunda uzmanlaşabilirler. bu da bizde asyalıların her şeyde uzman olduğu yanılsamasına neden oluyor.

ayrıca başlıkta "acayip" derken kültür farkını kastetmediğinizi umuyorum. örnekleriniz o yönde değil ama yine de söyleyeyim dedim.
  • anonim yazar  (13.01.12 18:48:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.