[]

diskler bilgiyi nasıl saklar- bilgisayardaki verileri silmenin mantığı?

merhabalar, kafama takılıyor ne zamandır, biz sanal bir şeyi nasıl oluşturur ve sileriz ki? disklerde bilgiler fiziksel olarak saklanmıyor değil mi, peki o zaman ne oluyor nasıl oluyor da işliyor bilgileri bilgisayarlar neler yapıyoruz biz? aklım almıyor arkadaş... kafam o kadar karışık ki doğru dürüst soru bile soramıyorum mazur görün.

ya işin aslı şu, disklerde bilgiler nasıl saklanır, bir şeyi kaydederken veya okurken o verinin ve diskin üzerinde ne gibi değişiklikler olur? ve biz bu bilgileri silerken nasıl sonsuzluğa yollarız, nereye gider bunlar uçmuyor herhalde? ya yine toparlayamadım soruyu lanet olsun :) yoksa şu 0-1 olayı burada mı var?

neyse okuyanlara ve cevaplayanlara teşekkürler, iyi akşamlar.

ya bir şey daha vardı sorulacak ama kafa gitti yine unuttum.

 
bi şeyi silince bilgisayar harddiskin o bölümünü "yazılabilir" olarak işaretliyor ve böylece üzerine bi şeyler yazabiliyor bilgisayarın
yoksa bi şeyin buharlaştığı yok, zaten böyle olduğu için "dosya kurtarma" mümkün. sadece sürekli üzerine yazdığın bi disk

  • egomanyak  (05.01.12 19:32:12) 
elektiriğin olup olmamasına göre saklanıyor. varsa 1 yoksa 0.
1 ler 0 lar birleşip bir şeyleri oluşturuyor.
o yüzden elektrik lazım zaten.
  • fakyoras  (05.01.12 19:33:39) 
@egomanyak
evet yazılabilir olarak işaretliyor tamam bunu biliyorum, benim sormaya çalıştığım bu işlemi nasıl yapıyor aynı yere geldik yine.
@fakyoras
var veya yok nasıl oluyor ki, var ile yokun farkı nedir disk üzerinde?
  • deliverance  (05.01.12 19:44:40) 
o zaman kafada canlandırmaca oynayalım, şimdi bilgileri binalar olarak düşün üç boyutlu falan böyle fiziksel olarak ordalar ve bunları bulmamıza yarayan adresleri var. sen bir bilgiyi sildiğin zaman o binalara ait adresleri yok ediyorsun ve dolayısıyla bilgilere bir daha ulaşamıyorsun, recovery programları adresi olmayan binaları bulup tanıyorlar bu sayede sildiğin verilere kavuşabiliyorsun. sildiğin şeylerden tamamen kurtulmanın yolu ise onları çeşitli programlar ile silmekten geçiyor. bu programların yaptıkları şey o binaların adresini silip üsterine defalarca anlamsız bilgiler yazıp silmeleri yani bir nevi yarım yamalak binalar yapıyorlar üstlerine ve eski bilgiyi ( binayı) tanınmaz hale getirip recovery programlarının o veriyi bulmasını imkansız hale getiriyorlar. budur.


  • okumayi sevmeyen okur  (05.01.12 19:51:23) 
fiziksel olarak saklanıyor ama sizin göremeyeceğiniz atomik boyutlarda.

klasik disklerin yüzeyi manyetik bir materyal ile kaplıdır. hard diskin kafası yazacağı bilgiye göre bu yüzeydeki çok ufak bir alanı (1 bit) manyetik olarak kutuplar. okurken de oradaki manyetik alanın yönünü baz alarak sıfır ya da bir olduğuna kadar verir. silme işlemi çoğu zaman diskin yüzeyinde o dosya ile alakalı bilgileri silmez. dosyaların nerde bağladığı nerede bittiğini tutan bir tablo vardır (fat: file allocation table) bu tablo içinde o bölgeyi boş olarak işaretler ama veriler üzerine yeni bir bilgi yazılana kadar orada durmaya devam eder.
  • orpheus  (05.01.12 21:57:16) 
Cesitli diskler var tabii, sizin bilgisayarinizda kullandiklariniz, manyetik diskler.

1. Harddiskinizin icinde upuzun bir serit halinde manyetik bir bant var gibi dusunun. Yazma islemi yapilirken, bu bantin uzerine 1'ler ve 0'lar yazmak istiyoruz. 1'leri temsilen bu serit uzerindeki kutucuklari manyetik olarak yukluyoruz. Manyetik acidan etkisiz kalan kutucuklari 0 kabul ediyoruz.

2. Her bir kutucuk, bilgisayar dersinde ogrendiginiz bir "bit"e karsilik geliyor. 8 tane bit birlesip bir "byte" ediyorlar. Ornegin Ingiliz alfabesinin harfleri bir byte ile ifade ediliyor. Yani bilgisayarin diskine A harfi yazmak icin disk uzerindeki seritte 8 kutucuk ayirmaniz gerekli. A'nin karsiligi su: 01000001. Bu durumda sagdan baslayarak 1. ve 7. kutucuklara manyetik ozellik yuklemeniz gerekiyor. (Miknatislamisiz gibi dusunebilirsiniz.)

3. Temelde bilgiler bu sekilde tutuluyor. Bilgisayarin icinde seritleri upuzun tutamayacagimiz icin, plaktakine benzer bir yapi kullaniyoruz, seritleri bir disk uzerine sarmal bicimde yerlestirmisiz. Diskin kafasi bu sarmal serit uzerinde ilerliyor.

4. Eh daha fazla kapasite elde etmek icin bir diskin icine birden fazla katman koymusuz, ornegin birden fazla disk var ayni harddiskin icinde.

5. Muzik kasetleri de manyetik. Disketler de manyetik. CD/DVD'lerde manyetik ortam yok, onun yerine optik ortam var. Bu defa seritler uzerindeki kutucuklara minik aynalar yerlestirmisiz. 0 olmasini istedigimiz kutucuklardaki aynalari kiriyoruz, 1 olmasini istedigimiz kutucuklardaki aynalari kirmiyoruz. (CD/DVD yazmak/yakmak dedigimiz islem bu aynalari kirmaktan ibaret aslinda) Sonra bu serit uzerine bir lazer isigi gonderiyoruz. Eger lazer isigi geri yansiyorsa, o zaman o kutucukta 1 oldugunu anliyoruz.

6. Peki neden Bluray DVD'den daha fazla bilgi depolayabiliyor, DVD CD'den daha fazla bilgi depolayabiliyor? Kutucuklarin boyunu kucultuyoruz, ayni sekilde lazeri de daha inceltiyoruz. Bu sekilde.

7. Buraya kadar veri saklama isini anlattik, simdi de silme isine bakalim. Isletim sistemi verileri disklerde dosyalar halinde tutuyor, her dosyanin diskin uzerindeki yeri belli. Bu yerlere o dosyanin adresi diyelim ve soyle bir sayi oldugunu varsayalim: 19849382592 Eger sen bu dosyayi sileceksen, isletim sistemi 19849382592 adresindeki dosyayi unutuyor. Yani baska bir dosya yazmak isterse, bu adresteki kutucuklara yazmaya basliyor. E uzerine bir sey yazmazsak, bu kutucuklardaki eski manyetik bilgi duruyor? Yani onlara bir sey olmadi ki? Dolayisiyla dosya kurtarma programlari bu manyetik bilgileri derleyip toparlayip isletim sisteminin unuttugu deminki dosyasi kimi zaman yeniden birlestirebiliyor. Ama uzerine bir sey yazildiysa, yani manyetik bilgiler degistirildiyse, o zaman dosyayi kurtaramayabiliyor tabii.

Basit orneklerle anlatmaya calistim. Tesbihte hata bulmayin.
  • lightblue  (05.01.12 22:46:44 ~ 22:53:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.